TIL ROMA: Bente Mikkelsen skal være på Natokurs i Italia frem til sommeren. (Foto: TV 2 )
TIL ROMA: Bente Mikkelsen skal være på Natokurs i Italia frem til sommeren. (Foto: TV 2 )

Sykehusene må kutte, men direktøren får fem måneder i Roma

Direktøren i Helse Sør-Øst skal være fem måneder i Roma, med alt betalt – og full lønn.

Fra februar til mai skal Bente Mikkelsen, direktør i Helse Sør-Øst, være deltaker ved seniorkurset ved Nato Defence College i Roma, melder Drammens Tidende. Under kurset vil Mikkelsen få innføring i blant annet global sikkerhet, Nato før og nå, transatlantisk samarbeid og kriseledelse.

Alt betalt og full lønn

Ifølge avisen er det Forsvarsdepartementet som betaler selve kursavgiften, mens Helse Sør-Øst skal dekke boutgifter, kostgodtgjørelse og reisekostnadene. Dette er beregnet til 350.000 kr. I tillegg beholder hun sin faste lønn.

Mikkelsen sier til TV 2 Nyhetene at styret stiller krav om at hun skal ha et opplegg for egenutvikling. Da hun fikk tilbud om dette kurset, syntes hun det var et godt tiltak og god idé.

LES OGSÅ: Opprør mot lederen i Helse Sør-Øst

– Lærerikt

– Hvordan er kurset relevant for deg i din faste jobb?

Det er et topplederkurs for mange internasjonale ledere. Det vil utfordre meg og gi meg nye perspektiv som jeg kan ta med tilbake når jeg forsetter i jobben.

– Hva kan du lære av Nato?

– Det er en avansert oppgave med komplekse problemstillinger. Det er også de andre lederne på kurset vant til. Det blir en utveksling i hvordan man fatter gode beslutninger med mange kulturelle problemstillinger.

LES OGSÅ: Knusende rapport om Helse Sør-Øst

Dårlig timing?

– Prosessen, ikke minst i Oslo, er omstridt. Likevel velger du å dra nå. Hvorfor det?

– Det er aldri god timing for å drive med videreutvikling. Men nå har vi fått på plass veldig kompetente styrer og ledelse både i Oslo og de andre foretakene.

– Du får full lønn mens kurset pågår, samtidig som sykehusene må kutte. Hva tenker du om signalene det gir?

– Jeg forstår at man reagerer når man er midt i en omstilling. Hver krone som ikke brukes på pasientene vil bli spørsmålsatt, og det må vi tåle. Samtidig er det styrets oppfatning at også toppledelsen driver videreutdanning og får utfordringer.

Krass kritikk

Direktøren får kritikk fra flere hold, og Tom Henri Hansen, foretakstillitsvalgt for Den norske legeforening i Vestre Viken, mener Mikkelsen burde gått foran som et godt eksempel når kursmidlene for de ansatte ved sykehusene er skåret kraftig ned.

– Jeg synes det sier noe om tanker om egen storhet og liten evne til selvkritisk refleksjon, sier han og legger til at oppholdet virker mer som ferie enn som kurs.

Foretakstillitsvalgt Hilde Kr. Arnesen for Sykepleierforbundet er provosert.

– Det går bare ikke an. Dessuten er timingen helt feil. Vi står midt i en vanskelig prosess bestemt av Helse sør-øst. Da trengs det oppfølging og stabilitet, sier hun.

Frp-leder Siv Jensen sier til TV 2 at Italia-turen er dårlig timing av Mikkelsen.

(TV 2 / NTB)