Statsminister Jens Stoltenberg besøkte torsdag orkanrammede områder i Sogn og Fjordane.

Etter først å ha sagt nei til å reise til Vestlandet for å se på skadene etter stormen, snudde Stoltenberg i romjula.

– Jeg er her fordi jeg har lyst til å møte de menneskene som er berørt og takke alle de som har stått på. Veldig mange mennesker har gjort en kjempejobb for å reparere ting veldig raskt, sier Stoltenberg.

Strømløse i lang tid

Etter å ha blitt orientert om skadene, sier Stoltenberg det er åpenbart at vi er veldig sårbare. Mange innbyggere på Vestlandet måtte klare seg i lang tid uten strøm og telefonetter uværet «Dagmars» herjinger i romjulen.

– Vi gjør oss stadig mer avhengige av strøm og telefoni, og da er det klart at det helt sikkert er ting som kan gjøres bedre. Det er grunnen til at vi nå møter de som er mest berørt for å se hva som kan bli bedre i framtida, sa statsministeren.

Vil ha nytt utvalg

KrF-leder Knut Arild Hareide mener ekstremværet viser at regjeringen har sviktetnår det gjelder beredskap. Han mener det må opprettes et nytt sårbarhetsutvalg for blant annet å vurdere strakstiltak for å bedre beredskapen.

Hareide fikk langt på vei støtte av miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV).

– Det er definitivt noe man må vurdere.Nå skal vi ikke glemme at Norge er det landet som er best forberedt på orkaner og katastrofer, men vi må alltid kjempe for å bli bedre, sa Solheim til TV 2 torsdag.

– Trenger tiltak

Men Jens Stoltenberg avviser på det sterkeste at det er behov for noen ny utredning.

– Vi trenger ikke et nytt utvalg, vi trenger konklusjoner og tiltak, fastslår statsministeren.

Mer opptatt av teleberedskap enn av sykehus

Under torsdagens reise på Vestlandet møtte Stoltenberg også trebarnsmoren Janne Endal Andersson. Hun kjemper for fødeavdelingen ved lokalsykehuset i Nordfjordeid, men klarte ikke å overbevise statsministeren.

Se reportasje: