På en samfunnssikkerhetskonferanse i Stavanger torsdag understreket miljø- og utviklingsminister, Erik Solheim, hvor viktig det er å forberede seg bredt på mulige katastrofer.

– Det dummeste man gjør er å forberede seg på en hendelse, generaler har alltid forberedt seg på gårsdagens krig og da har de tapt dagens krig. Det er viktig at man forbereder seg bredt på mange ulike scenarioer, sier Solheim til TV 2.

– Skal se på mange spørsmål

KrFs Knut Arild Hareide fikk støtte av Kåre Willoch da han krevde et nytt sårbarhetsutvalg på TV 2 onsdag.

– Jeg mener vi trenger et sårbarhetsutvalg som ser spesielt på telenettets utfordringer, sa Hareide.

Les også; Mener regjeringens uværberedskap sviktet

Etter ekstremværet den siste tida og terroren 22. juli ser miljø- og utviklingsministeren at et slikt utvalg kan være en god løsning.

– Det er definitivt noe man må vurdere. Nå skal vi ikke glemme at Norge er det landet som er best forberedt på orkaner og katastrofer, men vi må alltid kjempe for å bli bedre. Vi må se på mange spørsmål, som for eksempel telenettet, sier Solheim.

Må bli bedre på læring

Og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) mener Norge har flere forbedringspunkter som kan vurderes av et mulig sårbarhetsutvalg – som for eksempel hvor gode vi er på å bruke erfaringer.

– En kommune, helsevesen, politi, forsvar, telenettverk og kraft har et kontinuitetsansvar og disse bør ha et tydeligere fokus. Planene må ligge der. Øver vi på riktig måte? Hva gjør vi med de tingene vi lærte? En øvelse skal ikke bare gjennomføres for å gjennomføres, sier Per K. Brekke, avdelingsleder ved Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Les også; En uke uten strøm og telefon

– Behold de gamle telefonlinjene

Et annet punkt er at man bør tenke over at Norge må beholde de tiltakene som allerede funker.

– Vi må tenke oss om før vi avskaffer de hjelpemidlene som tross alt er hakket mer solide enn det som eksempelvis mobiler er i dag. Vi må stille krav og spørsmål til leverandørene, men også huske på at vi er et samfunn som i større og større grad er avhengig av avansert teknikk. Vi må tenke alternative løsninger når det plutselig ikke virker. Vanlig analog fasttelefon er et alternativ, sier Brekke.

Les også: Slik får ekstremværene navn