Jeg har aldri følt meg bedre enn etter at jeg selv oppdaget juicing, sier Carina Hultin Dahlmann til God morgen Norge.
Jeg har aldri følt meg bedre enn etter at jeg selv oppdaget juicing, sier Carina Hultin Dahlmann til God morgen Norge.

Carina er Norges første juiceterapeut

Her er juicen mot forkjølelse, mot astma og juicen for motivasjon.

– Det er mange fantastiske ting om skjer i kroppen når man inntar ferskpresset juice fra frukter og grønnsaker. Jeg har vært i god form og har hatt fokus på helse, men jeg har aldri følt meg bedre enn etter at jeg selv oppdaget juicing, sier Carina Hultin Dahlmann til God morgen Norge.

Carina Hultin Dahlmann er personlig trener og Norges første juiceterapeut. Hun er utdannet av mannen som går for å være selveste juicemasteren, Jason Vale.

Les også: Treningsekspert: – Vær kritisk når du kjøper personlig trener

Juiceterapeut

Drikker du ferskpresset juice, dekker du fort behovet for 5
  om dagen.
Drikker du ferskpresset juice, dekker du fort behovet for 5 om dagen.

Juiceterapeututdannelsen er et studie med fokus på vitaminer, mineraler, enzymer, livsstilssykdommer og selvfølgelig juicing. Her fokuseres det på hvordan naturens eget «medisinskap» kan gjøre oss friske, lindre sykdomstilstander og hjelpe kroppen med å oppnå en balansert vekt ved at den endelig får næring ned på cellenivå.

– Visste du at ved å innta ferskpresset kirsebær juice etter trening kan man lindre stølhet? Eller at studier gjort ved The National Heart and Lung Institute i Europa viser at barn som inntar ferskpresset eplejuice minst en gang om dagen reduserte astma anfall med 50 prosent?, forteller Carina.

– Ferskpresset rødbetejuice er fantastisk og hjelper mot tette blodårer og kan senke kolesterolet, fortsetter Carina Hutin Dahlmann entusiastisk.

Les også: Her er de norske superbærene

Juice til frokost

Carinas beste råd er å starte med en ferskpresset juice om morgenen. Det gir kroppen en god start.

– Om morgenen er magesekken tom - friske gode råvarer gir viktig påfyll til cellene. Så tar jeg med meg resten på jobb og tar det som et mellommåltid der, sier juiceterapeuten til God morgen Norge.

Les også:Dette blir mattrendende i 2012: Lavkarbotrenden har nådd sitt høydepunkt

Her kan du sae del to fra innslaget med Carina.

5 om dagen

Ved å prøve Carinas juiceoppskrifter får du lett i deg de anbefalte «5 om dagen». Det er viktig at frukten og grønnsakene er ubehandlet slik at næringen f.eks. ikke blir kokt ut.

– Å kjøpe juice på dunk i butikken gjør ikke samme nytte, sier Carina.

– Juice i butikken er behandlet. Den er feks pasteurisert. Næringsinnholdet kan ikke sammenlignes.

Juicen kan også ha vært frosset i opptil et år. I Sverige har Tropicana lov til å kalle juicen sin for ferskpresset, selv om den har vært frosset i ti-tolv måneder.

I Norge heter den premium. Da det ble lov å kalle juicer som har vært frosne for ferskpresset, skiftet de virkelig ferskpressede juicene navn til nypresset.

Les også: Nøtter er det sunneste knasket du kan spise

Store forskjeller

Juicemaskinen Carina bruker er den nyeste modellen til Philips. Maskinen heter Philips Advances Collection Juicer HR 1871/00. Carina er stor fan og forklarer at den juicer litt saktere enn andre maskiner, noe som gir litt mer juice og mindre varmeutvikling.

Forskjellen på ferskpresset juice og ferdigjuice er vesentlig.

– All ferdigjuice er pasteurisert, det vil si varmebehandlet. Dette dreper vitaminer, mineraler og viktigst av alt; enzymene, forklarer Carina.

Enzymene er selve livskraften i plantene og når vi drikker enzymrik, levende juice fyller vi på kroppens enzymbank. Dette er viktig for en god helse og en sterk kropp.

Les også:Supermat: Start morgenen med en super smoothie

Immunforsvarboost:

Styrk kroppen og immunforsvaret ditt med denne betakarotenrike juicen!

Snufsete eller litt lite energi? Da er denne juicen en effektiv «pick me up» for både kropp, sinn og sjel.

Denne juicen styrker immunforsvaret.
Denne juicen styrker immunforsvaret.

1 eple

1/3 del gul eller oransje paprika

2 middelsstore gulrøtter med skall

Litt Ingefær

1/3 sitron med skall

En bit ananas med skall (juices tilslutt)

Godsaker i juicen: Juicen inneholder masse karotenoider som alfa- og betakaroten som er antioksidanter som bygger opp immunforsvaret. Ananas inneholder enzymet bromelaine som er gunstig for fordøyelsen. Sitron renser leveren og virker fortynnende på gallesyre. Juicen inneholder også store mengder med vitamin C som er viktig for å forbygge sykdommer, øker kroppens forbrenning, samt styrker kroppens sårhelingsevne.

For flere oppskrifter se Carinas egen blogg om trening, sunnhet, kosthold og juicing.

God morgen Norge detox juice

Denne morgenjuicen kan drikkes utover dagen, men er ekstra fin for å sette detoxprosessen i gang.

Næringsstoffer absorberes bedre når magesekken er tom og dermed får du en bedre effekt når den inntas før frokost. En perfekt start på en travel dag!

Detoxjuice til morgenen.
Detoxjuice til morgenen.

2 epler av søt type

½ sitron (med skall)

Fersk ingefær

Agurk(Ca. 3 cm)

Grønn squash(Ca. 3 cm.)

½ Stangselleri stilk

1 håndfull fersk spinat

Godsaker i juicen: Denne juicen inneholder pektin(fiber), Vitamin C og A, Vitamin B1,B2,B6, kalsium, magnesium, fosfor, kalium, fordøyelsesenzymer og betakaroten. Agurk, squash og selleri har spesielle egenskaper som virker vanndrivende og rensende på leveren og fersk ingefær er en naturlig energigiver. Spinat er rik på jern og er blodrensende klorofyll. God morgen!!

Tips* Pass på at spinaten klemmes tett sammen og juices mellom 2 epler. Da vil du få mest juice ut av den.

Les også: Ernæringsfysiolog advarer mot diettvingling: – Folk vet ikke lenger hva som er sunt og usunt

«Pretty in Pink» motivasjonsjuice

Hvem blir ikke glad og motivert av denne lekre, rosa juicen? Uansett om det er høst, vinter eller vår, kan du lukke øynene og drømme deg tilbake til late sommerdager med en god bok i den ene hånden og denne deilige vannmelon juicen i den andre. Er det sommer og varmen er her, er denne juicen perfekt for å slukke tørsten, kjøle ned kroppen eller fylle på vann lagrene dine etter en treningsøkt. Den er også fin mot vannansamlinger i kroppen.

«Pretty in Pink» motivasjonsjuice
«Pretty in Pink» motivasjonsjuice

¼ del (stor)vannmelon (ta av skallet)

En stor bit fersk ananas (uten skall)

1/3 lime (uten skall)

Godsaker i juicen: Vitamin C og A, betakaroten, magnesium, kalsium, kalium, antioksidanter og fordøyelsesenzymet bromelaine.

Her er siste del av innslaget: