19-ÅRING TILTALT: 98 år gamle Hilda Feste ble funnet drept første nyttårsdag i år. Politiet mener 19-åringen drepte den gamle damen for å skjule en voldtekt. (Foto: Hommedal, Marit/NTB scanpix)
19-ÅRING TILTALT: 98 år gamle Hilda Feste ble funnet drept første nyttårsdag i år. Politiet mener 19-åringen drepte den gamle damen for å skjule en voldtekt. (Foto: Hommedal, Marit/NTB scanpix)

Hjelpepleier ble vitne til overfallet på Hilda (98)

Kvinnen er nøkkelvitne i drapssaken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da 98 år gamle Hilda Feste ble angrepet i sitt eget hjem i Os søndag kveld, utløste hun trygghetsalarmen. Minutter etter ankom en hjelpepleier leiligheten og ble vitne til at gjerningsmannen forgrep seg på den eldre kvinnen.

Var raskt på stedet

Etter nærmest å ha stått ansikt til ansikt med gjerningsmannen, løp kvinnen ut og kontaktet sin overordnede, som igjen kontaktet politiet. Da de ankom stedet, lå 98-åringen død på soverommet og drapsmannen var forsvunnet.

– Etter at alarmen ble utløst, var en av pleierne raskt på stedet og åpnet døren. Jeg kan ikke gå inn på hva hun så, men hun hentet en kollega og ringte umiddelbart politiet. Da de kom tilbake, var gjerningsmannen borte, sier kommunalsjef Nils-Petter Borge i Os kommune.

Inne i leiligheten fant de 98 år gamle Hilda drept.

Les også: Kritisk til politiets håndtering av Os-drapet

Tilbake igjen i arbeid

Hjelpepleieren skal være sterkt preget av hendelsen, men klarer seg likevel bra.

Borge roser de ansatte i hjemmesykepleien og sier at pleieren som ble vitne til hva som skjedde i leiligheten til den drepte, gjorde alt riktig. Hjemmesykepleien har tidligere hatt øvelser på hvordan de skal takle ulike situasjoner, og prosedyren er at de aldri skal gå alene inn i truende situasjoner.

– Hjemmesykepleien her har vært flinke til å ta vare på hverandre. De som var på jobb drapskvelden er allerede tilbake i arbeid igjen, sier Borge til TV 2.

Les også: Ansatte ved alarmsentralen hørte Hilda bli drept

Venter på DNA-profil

Gjerningsmannen er blitt beskrevet som en lyshudet mann i 30-40-åren. Ingen er mistenkt i saken.

– Vi har ennå ikke DNA-profil på gjerningsmannen, men vi håper å få det snart. Det vil avgjøre hvordan etterforskningen går videre, sier Ørjan Ogne, politiadvokat i Hordaland politidistrikt.

Politiet opplyser at ett av verktøyene de kan ta i bruk er å DNA-teste alle menn som var i Os sentrum drapskvelden i jakten på gjerningsmannen. Politiet henter også inn data fra mobiltrafikken i området drapskvelden.

Ogne ber nå menn som befant seg i området drapskvelden om å melde seg slik at det som kan ha blitt registrert som mistenkelige bevegelser, blir sjekket ut.

Torsdag ettermiddag er krimteknikere fra Kripos fortsatt på åstedet og jobber med tekniske undersøkelser.

Jakter kikker

Politiet har fått inn mange tips i saken og jakter å på en kikker i Os som skal ha plaget flere kvinner den siste tiden.

- Det er en sak som er under etterforskning her i Os. Som et element i at vi undersøker alle bevegelser og alle mistenkelige opptredener og på samme måte som vi sjekker moduskandidater - så har vi også sett på den saken, sier politiadvokat Ørjan Ogne til TV 2.

Se reportasje (reporter: Aslaug C. Henriksen)