Mange bruker en lett duft om sommeren. Men når den kalde årstiden står for døren, har vi gjerne andre behov og ønsker. Der vi i de varme månedene sverger til friske fruktdufter, blomsternoter og parfymer som lar tankene vandre til sol og sjø, vil vi gjerne ha litt tyngre dufter om vinteren.

Men hva er egentlig hovedforskjellen mellom vinterdufter og sommerdufter?

– Det beste med parfyme er at det ikke finnes noen regler, og at man må følge hjertet når man velger duft. Allikevel velger mange lettere, friskere dufter om sommeren og tyngre, mer krydrede dufter på høsten og vinteren. I kaldere klima ønsker mange noe som gir en varmende følelse, og da kan det passe fint med litt krydder. En deilig krydret duft kan omhylle deg som et luksuriøst kasjmirsjal, sier Christianne Mediaa Aamodt ved parfymeriet Heaven Scent.

LES OGSÅ: Moods of Norway: Ikke vær redd for litt farger

Hun mener man om vinteren, og da særlig på kveldstid, kan tillate seg litt tyngre, mer sensuelle dufter.

Kategorier som orientalsk, vanilje, krydder, tre, ambra og musk skal gi dype, spennende dufter som ofte sitter godt. Likevel trenger man ikke være redd for å holde på en lettere variant også inn i vintermånedene.

– Luktesansen er vår sterkeste hukommelsestrigger og en parfyme kan umiddelbart transportere oss fra mørk vinter til solfylte sommerdager, avslutter Aamodt.

Se video fra Happy Day om parfymens historie i videoen lenger ned i artikkelen!

Sofistikert og lett? Tung og sensuell? Elegant og glamourøs? Finn duften som passer for deg blant sesongens parfymer!

VINTERPARFYME: Fra toppen t.v: Trésor Midnight Rose er en fruktig og blomstrende duft av friske bjørnebærknopper, rosa pepper, sedertre, musk, vanilje og bringebær (Eau de Parfum 50 ml kr 595, Lancôme). Chanel N19 Poudré er en videreføring av Chanel N19 fra 1970. N19 refererer til Gabrielle Chanels fødselsdato 19.august 1883. Inneholder blant annet Iris Palida, vetiver og hvit musk som gir en pudrete og blomstrete følelse (Eau de Parfum 50 ml kr 825, Chanel), Hindu Grass fra nisjemerket Nasomatto dufter av patchouli, røkelse, vetiver og vanilje (Eau de Parfum 30 ml kr 1150, Nasomatto/Parfumerie.no). Jimmy Choo Eau de Parfum dufter av orkidé, søt toffee og indonesisk patchouli. Resultatet er en sensuell og feminin duft, inspirert av eleganse, glamour og den moderne kvinnen (Eau de Parfum 40 ml kr 445, Jimmy Choo). Aura fra Swarovski dufter av amber, hvit musk og rosa pepper. Resultatet er en sensuell og feminin duft med varme tretoner (Eau de Parfum 50 ml kr 650, Swarovski). Blanche fra det svenske dufthuset Byredo har toppnoter av hvit rose, rosa pepper og aldehyd, hjertenoter av fiol, neroli og peon og bunnoter av sandeltre og musk (Eau de Parfum 100 ml kr 1300, Byredo, Gimle Parfymeri/Parfymeri.no). Loverdose dufter av musserende mandarin, stjerneanis og krydder, sjasmin, kronblad og lakris (Eau de Parfum 50 ml kr 495, Diesel).

Slik finner du din parfyme

De tradisjonelle dufthusene har skapt parfymer i flere generasjoner, og det lanseres stadig nye dufter. En duft skal fremheve din personlighet, og fungere som din signatur. Parfymer lukter ulikt fra person til person. Det er duftstoffene som reagerer med den kjemiske sammensetningen i huden vår. En parfyme som lukter fantastisk på din venninne, kan altså bli helt feil til deg.

LES OGSÅ: Skjønnhet fra A til Å

Se video fra Happy Day om parfymens historie her:

En god idé er derfor å bruke tid på å finne en duft som passer deg, din livsstil og din personlighet. Finn ut hvilke duftnoter du liker, og tenk over om du vil ha en lett og frisk duft som holder seg noen timer før den forsvinner, eller en rikere parfyme som holder fra morgen til kveld og endrer karakter i løpet av dagen. Du kan lese mer om de ulike duftpersonlighetene i denne artikkelen.

PASSER OM VINTEREN: F.v. J¿adore Eau de Toilette dufter av Damaskus-rose, sjasminblomst og ylang-ylang for å nevne noe (EdT 50 ml, kr 620, Dior)., Burberry Body skal være sofistikert og lett med Engelsk rose som den mest fremtredende noten (EdP 60 ml kr 650, Parfymelle). Fracas fra Robert Piguet er ikke ny, men en klassiker som fortsatt er populær. Den har noter av gardenia, bulgarsk rose og sandeltre (EdP 50 ml, kr 775, Parfumerie.no). For her in Color fra Narciso Rodriguez byr på tiaréblomst, vanilje og ulike treakkorder (50 ml EdP kr 730). Moods of Norway har nylig lansert sin egen duft. Eau de Cocktail dufter av norske markjordbær og solbær i en symfoni med fersken og bergamott. I hjertet møter vi blomster som appelsinblomst og jasmin. I bunnnotene kommer sedertre og mose (kr 545 for 50 ml EdT, Moods of Norway/Parfymelle). Sensuous Nude er en treaktig muskduft, men den byr også på rose, kokosvann og honning (30 ml, kr 415, Estée Lauder). Acqua de Gioa har noter av mynte, sjasmin og brunt sukker, for å nevne noe (EdP 50 ml, kr 675).

Duftnoter

Parfyme består av duftperler som er bygget opp i tre lag: toppnote, hjertenote og bunnote.

Toppnoten er det første inntrykket du får av en duft, og er ofte bygget opp av lette og friske dufter. Den varer i 10-15 minutter, før de dypere duftnotene tar over.

Hjertenoten kan anes etter 10-30 minutter, og varer betraktelig lenger enn toppnoten. Hjertenoten blander seg med de hudens kjemi, og det er hjertenoten som gir en parfyme dens typiske karakter.

Bunnoten modner på huden etter en stund, og varer i minst 6 timer. Bunnoten har ofte innslag av vanilje, sandeltre, lær og rav.

DUFTER FOR EN KALD ÅRSTID: F.v. No 25 indochine har noter av pudder, krydder og melk (kr 535 edP, Parfumerie Generale/Heacen Scent), Rosewood lukter av blomster og amber (Edp 50 ml, kr 499), Parfymelle), Le Parfum fra Elie Saab har noter av appeinsblomst, patsjuli, sedetre og rosehonning (50 ml Edp kr 685), Laila er kreert av norske Geir Næss og har duft av norske villblomster og fruktnoter som for eksempel vannmelon (EdP 50 ml, kr 425) og CK One Chock for her byr på en blanding av bær og blomster som peoner og bjørnebær samt jokolade og amber (EdT 50 ml, kr 325).

Slik påfører du parfyme

* Duftmolekylene reagerer på varme, derfor skal duft skal alltid sprayes på pulspunktene - på innsiden av håndleddene, bak ørene, i nakken, på halsen og bak knærne.

* Unngå å gni håndleddende mot hverandre etter at du har sprayet på duft. Dette knuser molekylene i duften, og gjør at duften ikke utvikler seg slik den skal.

LES OGSÅ: Den store parfymeguiden

* Hold litt avstand til huden når du påfører duft. Om huden er våt etter påføring, er du for nærme.

* Ikke overdriv parfymen! Husk at du ikke kjenner din egen duft like godt som andre.

* Hvor mye parfyme du bør bruke, kommer an på duften. Du kan bruke mer av en frisk og lett parfyme, enn en tung og krydret duft.