Bikube, bier (Foto: Heribert Proepper/Ap)
Bikube, bier (Foto: Heribert Proepper/Ap)

Tror giftige «zombiefluer» kan forklare mystisk massedød av bier

Amerikanske forskere tror de har løst biemysteriet. Norsk ekspert er skeptisk.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Biene har en vital funksjon i økosystemet ved at de bestøver planter med pollen (pollinerer), og dermed bidrar til at plantene reproduserer seg.

Mystisk massedød av bier

De siste årene har bestanden av honningbier i USA og deler av Europa blitt redusert på mystisk vis, uten at forskerne har klart å finne en god forklaring. Fenomenet er blitt kalt for «Colony Collapse Disorder», som kan oversettes med «funksjonssvikt som fører til sammenbrudd i en bikoloni».

Problemet har vært størst i USA, der birøktere har rapportert en nedgang i kolonibestanden på om lag 35 prosent i året siden 2006. Sykdommen har ført til stor bekymring, ettersom bienes bestøvning er essensiell for en tredjedel av USAs matproduksjon.

Biedøden har lenge fremstått som et mysterium, men nå tror forskere at de har funnet en mulig forklaring på fenomenet.

Les også: Milliarder av bier forsvinner og dør

«Zombielignende» tilstand

Ifølge USA Today har forskere i California oppdaget en parasittisk flue som infiserer biene ved å legge et infisert egg i magen på biene. Dette fører bien inn i en «zombielignende» tilstand, der den går formålsløst rundt i sirkler. Bien forlater så kuben om kvelden, før den oppsøker en lyskilde, og dør kort tid etterpå.

Symptomene kan være en sentral forklaringsfaktor for «Colony Collapse Disorder», mener forskere ved San Francisco State University i California.

– Vi forstår ikke fullt ut årsakssammenhengene, men parasitten kan være faktoren som får biene til å bikke over. Det kan spille en sentral rolle i å forårsake sykdommen, sier forsker John Hafernik ved San Francisco State University til USA Today.

Les også: Hvorfor dør biene?

Norsk ekspert skeptisk til påstanden

Norske Gro Amdam, professor ved Arizonas State University og forsker ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) på Ås, er internasjonalt anerkjent for sin forskning på biedødproblematikken.

Hun betviler ikke forskernes funn om at parasitten, som vanligvis har rammet humler, også kan ramme honningbier.

Gro Amdam (Foto: privat/)

Hun er derimot skeptisk til at studien fremholder dette som en sentral forklaringsfaktor for massedøden av bier.

– Jeg er skeptisk til datamaterialet som ligger til grunn for påstanden. Kort fortalt har forskerne studert et relativt begrenset antall biekolonier, og svekkelsesobservasjonen er gjort i bare én eneste koloni, sier Amdam til tv2.no.

Les også: Her har Wang (42) 26 kilo stikkende bier på kroppen

– Kan være en framtidig trussel

Hun argumenterer med at forskerne selv sier at flueparasittens «hopp» fra humle til bie må ha skjedd nylig, mens biedøden skjøt fart for ca. 5–6 år siden.

– Dersom mange millioner bier har blitt drept av parasitten ved lyskilder i USA, Belgia, Frankrike, Nederland, for å nevne noen land. Da er det veldig rart at vi ikke har sett nyhetsoppslag om dette, samt videoer av fenomenet på YouTube, eller lignende, sier hun.

Amdam understreker imidlertid at parasittfluen kan være en mulig framtidig trussel for honningbier, og at den må studeres nærmere.

– Jeg tror ikke de har svaret på biedødmysteriet, men det er et mulig framtidsproblem som vi må ta alvorlig slik at biedøden ikke blir verre enn den allerede er, sier hun.

Les også: Biesverm drepte hund

Tror protein kan hindre biedød

Amdam var veileder for doktoravhandlingen til Heli Havukainen ved UMB. Avhandlingen ble publisert tidligere i vinter og lanserte mikrostrukturen til heleproteinet vitellogenin.

Et av de tidligere funnene fra Amdams forskningsgruppe er at proteinet vitellogenin er avgjørende for bienes immunsystem, og for hvordan den utfører ulike sosiale oppgaver som larvepass og innhenting av mat.

Sett i sammenheng med med resultatene til de amerikanske forskerne, foreslår Amdam og Havukainen at biedød kan henge sammen med at biene har for lite av vitellogenin-proteinet.

– Proteiner som ligner vitellogenin i struktur og som finnes i andre dyr enn bier, kan bekjempe parasittfluer ved å klistre seg fast og innkapsle parasittfluelarver som lever inne i kroppen til dyret. Vitellogenin kan ha denne funksjonen i bier, og Heli arbeider med eksperimenter for å teste vitellogenins innkapslingsevne. Det er imidlertid oppmuntrende å lese den amerikanske rapporten om fluen: Det ser ut som bier med mye vitellogenin har mindre parasittproblemer en bier med lite vitellogenin. Dette stemme godt overens med våre forventninger, sier Amdam.

– Vil økt mengde vitellogenin hos biene kunne motvirke effektene av flueegget?

– Den ene strukturmodulen til vitellogenin har en «klistrehale», men vi vet ikke hva den kan klistre seg til. Dersom den kan klistre seg til parasittlarver, er svaret ja.

Les også: Var sikker på å dø etter 1200 biestikk

Ikke et problem i Norge

EU-kommisjonen anslår at 84 prosent av planteartene i Europa er avhengig av pollinering, og at bienes innsats har en samfunnsverdi på 22 milliarder euro. Derfor er det planer om å opprette et pilotprogram som skal overvåke utviklingen i biebestanden i Europa, skriver Reuters.

Problemet er klart størst i USA, mens biebestanden i Norge så langt ikke blitt rammet av det mystiske fenomenet.

– Problemet har økt fra 2005 fram til i dag, blant kolonier i USA, samt noen land i Europa som Belgia, Frankrike og Nederland. Dødeligheten opp fra 17–20 prosent hvert år før 2005, til omtrent 35 prosent etter 2005. Denne økningen er ikke likt fordelt mellom honningbiene. Hardest rammet er koloniene som brukes til kommersiell pollinering og som ikke får stå i fred på ett sted, men flyttes til en ny avling så snart de er ferdige med en pollineringsjobb. Kommersielle birøktere som driver slik bieutleie i USA kan ha 40.000 kolonier eller flere. Her har dødelighet på langt over 60 prosent blitt rapportert. Til sammenligning er det veldig få birøktere i Norge som har mer enn 200 kolonier. Honningbiene som driftes i Norge brukes hovedsakelig til honningproduksjon, og økningen i biedøden er ikke funnet her hos oss.

Les også: MS-rammet hjulpet av bier

Tror på løsning

Hun ser lyst på mulighetene for å finne svaret på bidedød-mysteriet i løpet av de nærmeste ti årene.

– Konsekvensene av mer biedød over lang tid er dyrere landbruksprodukter fra land som f.eks. USA, fordi pollineringen av store landbruksavlinger blir mer kostbar og mindre effektiv. Situasjonen setter matproduksjon, matkvalitet og matsikkerhet i mulig fare. Løsningen kan man finne i morgen eller om 10 år eller mer, men dersom store ressurser settes inn, tror jeg situasjonen løses innen 3–6 år, avslutter den norske professoren.