Heidi Weng (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)
Heidi Weng (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)

Motbakkedronningen Heidi Weng: – Jeg har alltid vært litt guttegal

«Den nye Marit Bjørgen» har hatt langrennsgutta som forbilder i oppveksten.

Toblach (TV 2 Sporten): Heidi Weng er et av Norges mest lovende langrennstalenter. På gårsdagens sprint i Toblach ble hun sågar kalt «den nye Marit Bjørgen» av speakeren på skistadion i Toblach. Det synes 20-åringen var smigrende.

– Jeg hørte ikke det, men noen fortalte det til meg etterpå. Det var koselig sagt det, hehe. Jeg vet ikke helt om det stemmer. Jeg føler at jeg har mye å gå på, men det er selvfølgelig koselig å høre, sier Weng.

Etter onsdagens sprint fikk Weng beskjed av trenerteamet om at hun kunne reise hjem fra Tour de Ski.

LES: Heidi Weng reiser hjem

Landslagstrener Egil Kristiansen vil matche den talentfulle 20-åringen forsiktig.

– Heidi er en utrolig spennende løper på sikt. Hun er en uferdig skiløper, men hun har et voldsomt potensiale. Vi kan ikke bare tenke kortsiktig på Tour de Ski, sier Kristiansen.

Trives best som anonym
Weng får ikke like mye oppmerksomhet som Marit Bjørgen og Therese Johaug, men det er Enebakk-jenta glad for. Johaug er kanskje den løperen som får mest oppmerksomhet blant jentene. Da hun ba om å få frierbrev til gården i Dalsbygda i forbindelse med «Valentines Day» i fjor endte faren hennes opp med en bærepose full av brev.

Weng har foreløpig ikke fått et eneste frierbrev i posten.

– Nei, men jeg har jo ikke spurt om det heller, hehe. Jeg er nok ikke der ennå, men det synes jeg egentlig er like greit, sier hun.

Heidi Weng (Foto: Mats Wedervang/TV 2)
Heidi Weng (Foto: Mats Wedervang/TV 2)

Imponerte på sprinten
På gårsdagens sprint imponerte Weng. Hun tok seg til semifinale, men der ble det full stopp på oppløpet.

– Jeg følte jeg meg veldig bra - spesielt i bakkene. Fra toppen og ned var det ikke like bra. Jeg gikk yttersving like før oppløpet. Plutselig var jeg nummer fire. Jeg ble kjempestiv på oppløpet, forteller Weng.

Det var likevel en stor opptur fra 3-kilometeren på tirsdag. Weng var på gråten da hun kom i mål.

– Jeg prøvde så godt jeg kunne på 3-kilometeren, men det var helt forferdelig ikke å ha feste. Da jeg kom i mål var jeg utrolig sliten. Jeg hadde brukt for mye krefter på å prøve å komme oppover. Jeg var helt ferdig i armer og nakke. Jeg har jo en nakkeskade fra før, forteller Weng og legger til:

– For fem år siden krasjet jeg i et tre på Birken. Jeg fikk nakkesleng. Etter det har jeg fått vondt i nakken hvis det blir mye staking.

– Alltid vært opptatt av gutta
Weng sitter igjen med en blandet følelse etter hennes første Tour de Ski.

– Jeg har egentlig hatt tre nedturer. Hvor mange løp gikk jeg? Seks? Så da blir det tre oppturer da, smiler 20-åringen.

Da Weng var yngre var det gutta hun så opp til.

– Jeg har alltid vært opptatt av gutta. Det var de som vår råest da jeg var liten. Jeg har alltid vært litt «guttegal», men de siste årene har Marit vært helt rå. Hun er god og overlegen, sier Weng.

Hun har alltid hatt Jens Arne Svartedal som forbilde i sporet.

– Jeg vet ikke hvorfor, men jeg har alltid synes at han virket så koselig. I tillegg har jeg hatt «Pølsa» som forbilde. Han opptrer bra uansett hvordan det går. Han er det største forbildet det går an å ha i forhold til å takle opp- og nedturer, sier Weng.

LES: Bjørgen vant sin tredje strake
LES: Her kjøler Kowalczyk ned kneet med ispose

Motbakkedronning
I tillegg til å være i norgestoppen i langrenn er Weng en av Norges beste motbakkeløpere. I fjor ble hun nummer to i NM i motbakkeløp.

– Jeg synes det er veldig bra trening. Det er skikkelig syretrening. Motbakkeløp er den beste treningen. Jeg føler at jeg får mye igjen for det i skirenn, sier Weng.