Wewnche Andersen og Vår Staude lager knekkebrød.  (Foto: God morgen Norge)
Wewnche Andersen og Vår Staude lager knekkebrød. (Foto: God morgen Norge)

Vår Staude elsker hjemmelagde knekkebrød

Her er Wenche og Vår sine oppskrifter.

Å lage hjemmelagde knekkebrød er blitt en trend.

De er sunne, enkle og veldig gode. Det synes hvertfall programleder Vår Staude.

– Ja, jeg lager ofte knekkebrød. Ofte lager jeg slike som Wenche lager, andre ganger lager jeg uten vann og mel, men kun med linfrø, sesamfrø og solsikkefrø og salt, og egg som eneste «væske», sier Vår Staude.

– De blir jo sånn sett lavkarboknekkebrød.

Les også: – Jeg ser så fæl ut, sier Wenche Andersen

Garantert sprø

Wenche Andersens knekkebrødoppskrift finner du lenger ned i artikkelen. Vårs oppskrift tilpasses etter hva hun har i skapet.

– Jeg har ingen fast oppskrift, men bruker det jeg har, gjerne med tranebær, tørkede jordbær eller liknende for å sprite dem opp litt. Noen ganger også rosiner.

For å få dem ekstra sprø har hun et lite triks.

– Jeg lar dem stå i ovnen etter steking til de blir kalde før jeg tar dem ut. Da blir de garantert sprø, sier hun.

Les også: God morgen Norge i ny drakt: – Vi hadde behov for fornyelse

Her finner du alle Wenches oppskrifter!

Nam, nam

Også Vårs familie har blitt glad i de hjemmebakte knekkebrødene

– Ja, både mann og barn elsker knekkebrød. Barna lager dem også selv innimellom, forteller hun.

Selv liker hun knekkebrødene med enkelt pålegg.

– Jeg pleier å ha smør på, eller selbu blå eller banan!! Nam!

Les også: Slik får du av deg julefettet

Slik ser hjemmelagde knekkebrød ut når Wenche og Vår har stått på kjøkkenet, nam, nam (Foto: God morgen Norge)
Slik ser hjemmelagde knekkebrød ut når Wenche og Vår har stått på kjøkkenet, nam, nam (Foto: God morgen Norge)

Wenches oppskrift på knekkebrød bakt med havregryn og rugmel

Dette trenger du:

4 dl grovsammalt rug

4 dl store havregryn

2 dl solsikkekjerner

1 dl sesamfrø

1 dl linfrø

1 ts salt

7 dl vann

Slik gjør du:

Bland sammen det tørre og rør inn vann til en tykk deig.

Dekk to stekebrett med bakepapir og fordel deigen utover de to stekebrettene. Bruk en slikkepott slik at det blir jevnt.

Best resultat gir varmluft ovn.

Varm ovnen til 160 oC og sett et brett øverst og ett nederst i ovnen stek i ca 10 min . Ta ut brettene og del opp til passende store knekkebrød med en pizzarulle. Stek videre i ca 1 time, total steketid 1 time 10 min. Bytt ev plass på stegebrettene halvveis i steketiden for å få en jevn steking. .

Bryt opp i biter , avkjøl og oppbevar i boks.

Les også: Denne kaken serverte Vår Staude på nyttårsfesten

Knekkebrød bakt med fiberhusk, kruskakli og gresskarkjerner

Dette trenger du:

2 ½ dl kruskakli

2 dl solsikkekjerner

1 ½ dl linfrø

1 dl sesamfrø

1/2 dl gresskarkjerner

2 ss fiberhusk

1 ts salt

6 – 7 dl vann

Slik gjør du:

Fremgangsmåte som beskrevet over .

Fiberhusk erstatter mel, men sveller og krever vann . Begynn med 6 dl vann, blir deigen for fast tilsett litt mer vann.

Om ønskelig kan knekkebrødene smakes til med litt støtt karve eller knust timian.