ANNEN KONKLUSJON: Psykologer som har fulgt opp Anders Behring Breivik på Ila fengsel, mener han ikke er schizofren. (Foto: TV 2/Politiet)
ANNEN KONKLUSJON: Psykologer som har fulgt opp Anders Behring Breivik på Ila fengsel, mener han ikke er schizofren. (Foto: TV 2/Politiet)

Ny rapport om Breivik: – Er ikke psykotisk

Anders Behring Breivik er ikke psykotisk, trenger ikke medisiner og det er heller ingen fare for at han skal ta livet av seg, mener teamet som følger opp 32-åringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I flere måneder har Anders Behring Breivik sittet isolert i Ila fengsel og forvaringsanstalt. Bare tre uker etter 22. juli begynte tre psykologer og en psykiater fra Sandvika distriktspsykiatriske senter en svært tett oppfølging av ham i fengselet.

TV 2 kan avsløre hva deres oppsiktsvekkende konklusjon er:

De mener Breivik ikke er psykotisk eller schizofren, at han ikke trenger medisiner - og at det heller ikke er noen fare for at han skal ta livet av seg selv.

Nå kan det gå mot oppnevnelse av nye sakkyndige til å vurdere Breiviks tilregnelighet.

Breivik: – 80 prosent av rapporten er feil

– Viser faglig uenighet

Bistandsadvokat John Arild Aasen representerer tre unge som var på Utøya. Han mener de vidt forskjellige vurderingene viser behovet for nye observasjoner av Breivik.

MENER DET TRENGS NYE VURDERINGER: Bistandsadvokat John Arild Aasen. (Foto: TV 2)
MENER DET TRENGS NYE VURDERINGER: Bistandsadvokat John Arild Aasen. (Foto: TV 2)

– Det sier meg at det er stor faglig uenighet, og at det er nødvendig med nærmere undersøkelser, helt åpenbart, sier han til TV 2.

Les også: Psykiatri-nestor kritisk til Breivik-diagnose

Vurderingene fra Ila er de stikk motsatte av hva rettspsykiater Torgeir Husby og hans kollega Synne Sørheim kom fram til - og det rokker kraftig ved deres rapport som konkluderer med at Breivik er syk og strafferettslig utilregnelig.

Husby og Sørheim slo fast at Breivik er paranoid schizofren, psykotisk og suicidal - og at han er så syk at han trenger behandling med medisiner.

– Vi er redd disse samtalene de sakkyndige har hatt, ikke har vært tilstrekkelige til å avdekke hans virkelige, psykiske situasjon, mener Aasen.

Kan be om ny vurdering

Statsadvokat Svein Holden, som skal aktorere saken, ble gjort kjent med de oppsiktsvekkende opplysningene fra behandlerne på Ila i et møte for kort tid siden.

MENER BREIVIK ER UTILREGNELIG: De rettsoppnevnte psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby. (Foto: Aas, Erlend/SCANPIX)
MENER BREIVIK ER UTILREGNELIG: De rettsoppnevnte psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby. (Foto: Aas, Erlend/SCANPIX)

– Hva gjør dere i forhold til denne problemstillingen?

– Vi er i ferd med å forfatte et brev til Oslo tingrett, og dette vil også bli et tema i dette brevet, sier Holden til TV 2.

Fristen Oslo tingrett har satt for partene til å komme med sine synspunkter på om det trengs nye sakkyndige er satt til torsdag denne uken. Så langt har ikke bistandsadvokatene blitt orientert om den nye vendingen i saken.

Sterk kritikk: Dansk psykiater er rystet over Breivik-rapporten

Frykter å møte Breivik på gata

Flere aktører TV 2 har snakket med, mener resultatet vil bli at tingretten oppnevner nye sakkyndige til å vurdere Breivik.

– Hva mener påtalemyndigheten bør gjøres?

– Vi skal gi vår tilråding til Oslo tingrett i brevet som går herfra i morgen, og svaret på spørsmålet vil stå der, sier Holden.

Etter det TV 2 får opplyst vil opplysningene og vurderingene fra behandlingsteamet på Ila tydelig framgå i brevet fra Oslo statsadvokatembeter.

Bistandsadvokat Aasen sier mange frykter at gale vurderinger blir lagt til grunn.

– Klienter av deg i denne saken - hva er deres største frykt?

– Deres største frykt er jo at han kommer på gata igjen om ikke så mange år. Det er den største frykten gjennomgående i denne saken, sier han til TV 2.

Vestre Viken helseforetak, som er ansvarlige for teamet som har fulgt Breivik i fengselet, vil ikke kommentere saken overfor TV 2. Det vil heller ikke advokatene til Anders Behring Breivik.

Dette er hele sammendraget av rapporten om Breivik