Mølen i Vestfold 9. desember. (Foto: Yngvar Kanstad)
Mølen i Vestfold 9. desember. (Foto: Yngvar Kanstad)

Mild og våt desember

Desember 2011 var mellom fem og ti grader varmere enn normalt lengst nord, og vi fikk besøk av to ekstremvær i romjulen; «Cato» og «Dagmar».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Desember 2010 var den kaldeste i Sør-Norge siden 1981, med temperaturer ned til ti grader under normalen.

Les: Kaldeste desember på 30 år

Stikk motsatt

Ikke all verden til vær i Bodø på julaften. (Foto: Sissel Hansen)
Desember 2011 var stikk motsatt. Over hele landet lå temperaturen to til fire grader over normalen. Vi har ikke hatt det mildere siden 2006.

Spesielt mildt har det vært i Finnmark, med middeltemperaturer mellom fem og ti grader over det normale. Karasjok opplevde den varmeste desember siden 1946, og Vardø satte ny lokal desemberrekord.

Siden målingene startet i Vardø på 1860-tallet har det aldri tidligere blitt målt så høy middeltemperatur i Norges østligste by i desember.

Den høyeste desembertemperaturen ble målt i Tafjord, med 14,3 grader på 3. juledag. Grotli lengst nord i Oppland var kaldest med minus 30,1 grader den 8. desember.

Lavtrykk på lavtrykk

Flott nordlys over Sjona i Nordland nyttårsaften. (Foto: Tommy Eliassen)
Desember ble preget av stadige lavtrykk fra Nord-Atlanteren, som kom inn mot Sør- og Midt-Norge. De hadde med seg vestlige vinder, og mye nedbør til Vestlandet.

Mellom lavtrykkene var det høytrykksrygger, men det varte så kort at Vestlandet ikke fikk noen dager med skikkelig pent vær, og bare kortvarige kuldeperioder.

Mange steder på Vestlandet fikk mer enn dobbelt så mye nedbør som normalt, enkelte steder mer enn 600 millimeter i løpet av måneden. Østlandet og Trøndelag ble liggende i le, og fikk normalt med nedbør og flere perioder med pent vær.

Det var tørrest i Nord-Norge, der de fleste steder fikk mindre nedbør enn normalt. Bodø nøyde seg med 53 millimeter som bare er halvparten av det normale.

Lite snø

Mildværet gjorde at det var lite snø i lavlandet.. Oslo og Bergen hadde rundt ti dager med snø på bakken, men ikke mer enn rundt ti centimeter på det meste.

En seilbåt ble kastet opp på en parkeringsplass vest for Molde sentrum under stormen Dagmar. (Foto: Kjell Herskedal / Scanpix)
Selv inne i landet var det lite snø, Geilo og Oppdal hadde ikke mer enn 20-40 cm. Også i Nord-Norge var det sparsomt, i Tromsø aldri mer enn 40 cm med snø på bakken.

Ekstremvær

Desember 2010 kommer til å bli husket for de kraftige stormene som rammet Sør-Norge.

Den 9. desember passerte et kraftig lavtrykk over den sørligste delen av Sør-Norge, og det blåste opp til storm fra nordvest i deler av Rogaland og Sørlandet. På Eigerøya utenfor Egersund var vinden opp i orkan styrke.

maanedsgrafikken_desember11
De aller kraftigste uværene rammet oss i selve julehelgen. Først ekstremværet «Cato», som kom da det var ekstra høyt tidevann, og ga stormflo i store deler av Nord-Norge.

Les: Derfor blir det stormflo

Les også: Når er det ekstremvær?

Om kvelden første juledag kom ekstremværet «Dagmar» inn over Sør-Norge. Lengst nord i Sogn og Fjordane og i Møre og Romsdal blåste det opp til orkan fra vest og sørvest. Middelvinden var helt oppe i 40 sekundmeter, og vindkastene i overkant av 50 sekundmeter.

Dette er den kraftigste orkanen som har rammet landet vårt siden «Nyttårsorkanen» i 1992.

De materielle skadene ble svært store, og store områder var uten strøm og telenett i flere dager.

Også i lavlandet på Østlandet var vinden uvanlig sterk, med storm i kastene.

Andre og tredje juledag ble Vestlandet truffet av et nytt uvær. Det blåste opp til storm, og kom over 100 millimeter nedbør noen steder.

Temperaturen føk opp i 13-14 grader, og sammen med regnet satte det i gang kraftig snøsmelting i fjellet. Flere fjordbygder på Vestlandet ble isolerte av ras, og frådende elver som grov med seg veiene.

Slik var desember 2010: Kaldeste desember på 30 år
Slik var desember 2009: Ekstremt varm desember på Svalbard
Slik var desember 2008: Tørr og mild desember