FacebookOrm (Foto: Illustrasjonsfoto)
FacebookOrm (Foto: Illustrasjonsfoto)

Vi er lei maset på Facebook

Nå tar vi kontrollen over de sosiale mediene.

Det første vi gjør når vi står opp er å sjekke Facebook. Deretter skummer vi Twitter-strømmen etter interessante nyheter ved frokostbordet. På bussen på vei til jobben spiller vi Wordfeud.

Vi er lei maset

I 2011 har flere gått lei maset. De vil heller treffe vennene sine i det riktige livet. De vil diskutere dagen med familien og nyte fritiden på hytta uten mobilen – avkoblet fra resten av verden.

Vi ser på TV samtidig som vi bruker lap-top og trykker på telefonen. Blir det for mye for oss?

– Vi er ute etter mer kvalitet og mindre kvantitet, sier Jannicke Husevåg, som har holdt flere foredrag og forelesninger om sosiale medier.

I årene som kommer vil måten vi bruker sosiale medier på, endre seg. I USA snakker man om «Facebook Fatigue» – en trøtthet for Facebook. Folk blir slitne av de sosiale mediene, og synes Facebook blir masete.

Dette hater vi å lese om på Facebook

«Sosiale medier»-dietten

Astrofysiker Erik Newth synes Facebook var masete allerede for et år siden. Da slettet han sin profil.

Han akter å fortsette trenden i 2012. Foruten å komme i bedre form, skal atrofysikeren på en annen diett: «Sosiale medier»-dietten.

– Jeg har klart meg uten Facebook i et år. Nå skal jeg klare meg en måned uten Twitter, forteller astrofysikeren.

For Newth er Twitter blitt en tidstyv. Han håper på å få konsentrert seg om skrive artikler og bøker om han ikke diller rundt på Twitter hele tiden.

– Jeg kan starte en diskusjon med en eller annen jeg ikke kjenner. Plutselig er det gått tre timer...

Vi lever perfekte liv på Facebook, men virkeligheten er en annen

Vi tar kontrollen

At sosiale medier kan være en tidstyv, er nok de fleste enig i. Trendforsker Paal Fure tror ikke at verken Facebook eller Twitter kommer til å bli mindre hot i årene som kommer. Han tror sosiale portaler vil styrke sin posisjon, men noe vil endre seg.

– Vi vil ta regi og kontroll, og få bruken av sosiale medier inn i mer ordnede former, sier Fure, og sammenlikner bruken med TV-titting.

Vi lager ofte avtaler med oss selv om at vi skal se på TV klokka ni. Det samme tror han vi kommer til å gjøre med sosiale medier – skape egne ritualer og rutiner.

Bloggere og eksperter blir viktige

Vil vi følge interessante personer som har troverdighet til innenfor et gitt tema.

Selv om vi kommer til å finne trådløs dekning overalt, og at smarttelefonene og iPad-ene blir billigere, tror Jannicke Husevåg vi kommer til å bli flinkere til å filtrere innholdet.

Flere vil ta i bruk verktøy der man, på iPad, PC eller mobiltelefonen, kan sette opp hvilke sosiale medier og annen nyhetsinformasjon man ønsker presentert i sin egen private avis eller magasin.

Hun tror også bloggere eller fageksperter blir ennå viktigere.

– I stedet for å lese nettavisen hvor man finner mye uinteressant informasjon eller bruke tid på å søke opp relevant informasjon selv, vil vi følge interessante personer som har troverdighet til innenfor et gitt tema, tror Husevåg.

Følg God morgen Norge på Facebook. Klikk her!

For mange venner

Journalist i Dagbladet, Trude Ringheim, er fascinert over nordmenns
  uforsiktighet på Facebook (Foto: TV 2)
Journalist i Dagbladet, Trude Ringheim, er fascinert over nordmenns uforsiktighet på Facebook (Foto: TV 2)

Trude Ringheim er en flittig Twitterbruker. Hun mener at det er interessant å følge med på Twitter som journalist. Men der, som på Facebook, har Ringheim fått et flertallsproblem.

– Jeg har fått for mange venner, og må ta en opprydding, sier Ringheim, som følger så mange profiler at det rett og slett blir for mye å følge med på.

– Jeg skal starte året med å rydde opp i mine sosiale nettverk.

Følg God morgen Norge på Twitter. Klikk her!

Slutt på privatliv

Hvis vi fem år tilbake i tid hadde spurt folk på gata om de kunne tenke seg å legge ut statusmeldinger på Facebook eller Twitter om hvor de befinner seg eller bilder av barna, hadde nok mange vært skeptiske til det. Nå gir folk litt mer blaffen.

– Vi pusher våre egne grenser for hva vi synes er akseptabelt. Det virker som fordelene med å dele personlig informasjon veier opp for ulempene, sier Husevåg.

Les også: Med kun fire tastetrykk kan hvem som helst komme seg inn på din Facebookprofil

Det virker som fordelene med å dele personlig informasjon veier opp for ulempene.

Sliten Twitter-konge

En som gjerne deler med seg av sitt liv er Sondre Lerche. Med over 4.700 følgere på Twitter kan han muligens kalles «Twitterkongen». Det er ikke uvanlig for popstjernen å twitre 20 oppdateringer i løpet av en dag.

– Twitter er morsomt, sier han, men legger fort til:

– Noen ganger er det litt slitsomt...

Følg Sondre Lerche på Twitter her.

Sondre Lerche (29) er en av fire mentorer når TV 2s nye talentprogram
  «The Voice - Norges beste stemme» setter i gang 27. januar. (Foto: God
  morgen Norge)
Sondre Lerche (29) er en av fire mentorer når TV 2s nye talentprogram «The Voice - Norges beste stemme» setter i gang 27. januar. (Foto: God morgen Norge)

Se Sondre Lerches live-opptreden i «God morgen Norge»-sofaen her!

Blir det for mye for oss?

Facebook innfører stadig fler funksjoner; Vi har Facebook på telefon, Spotifty på Facebook og ny tidslinje der hele CV-en vår brettes ut for almennheten. TV-programmene oppfordrer seerne til å kommunisere med dem via sosiale medier, og vi ser på TV samtidig som vi ser på dataskjermen og trykker på telefonen. Blir det for mye for oss?

Astrofysiker Erik Newt tror vi snart blir slitne av Facebook, alle sammen.

– Alle trær vokser ikke inn i himmelen. Trender snur, sier han, men tror likevel ikke at sosiale medier får sitt «breakdown» i 2012.

– Ikke ennå!