Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Uhyre interessant, samtidig som det er mange ubesvarte spørsmål, sier marinbiolog Cato Lyngøy i Marine Harvest.

Han ser ut over det store steinbruddet på Askøy nord for Bergen. I løpet av åtte til ti år håper oppdrettsgiganten å ha ferdig et av de største landbaserte oppdrettsanleggene verden har sett.

– Hvis vi kunne hatt den første delen av produksjonen i et slikt anlegg, opp til én kilos fisk, så vil dette hjelpe oss langt på vei i de utfordringene som vi har med lus, rømming og høy dødelighet, erkjenner Lyngøy.

Norske myndigheter har signalisert at norsk oppdrett ikke får øke mengden fisk i sjøen før industrien kan vise til nedgang i lakselus, rømninger og sykdommer. Landbasert oppdrett kan trolig løse flere av disse problemene, mener flere forskningsmiljøer.

Energieffektivt

Steinbruddet har vært i drift siden midten på 80-tallet, og dekker flere av behovene til oppdrettsselskapet.

– Vi får en ferdig planert tomt som er godt under havnivå. Dermed kan vi få inn vann uten å måtte løfte det. Det er svært energieffektivt, sier Lyngøy.

Les også: Gode resultater etter lakseoppdrett i lukket anlegg

Energibruken har vært en av de viktigste innvendingene mot landbasert fiskeoppdrett. Foruten friskt vann, må det finnes løsninger for håndtering av fiskeavføring og fôrrester. Prosjekteringen viser at anlegget kan produsere opp mot 50.000 tonn laks.

Flere steder egnet

Det vil koste opp mot en milliard kroner å utvikle et så stort anlegg. Vanligvis blir gamle steinbrudd tilbakeført til landbruksformål. Dette prosjektet kan bety helt nye bruksområder for norske steinbrudd.

– Veldig artig å se at noen kan nyttiggjøre så store arealer, og at de våger å tenke de dimensjonene som nå diskuteres, mener driftsleder Ole Jakob Oanes i NorStone.

Det var dette selskapet som tok kontakt med Marine Harvest for å undersøke om steinbruddet kunne være egnet for landbasert oppdrett.

Internasjonal utvikling

TV 2 har tidligere fortalt om gründerne i Niri, som ønsket å bygge et landbasert oppdrettsanlegg i Sogn og Fjordane. Da selskapet ikke fikk konsesjon valgte de å se til andre land.

Nå har de fått full støtte fra den irske stat. Et fullskalaanlegg er nå under bygging på den kriserammede øya.

Fungerer teknologien, er det klart for landbasert oppdrett av laks og ørret innenfor EU-området.

Les også: Kan ha løsningen på laksekrisen