Nytt år og nye muligheter, er det noe som heter. Natt til 1. januar avlegger mange sine ofte svært ambisiøse nyttårsforsetter.

Les også: Nordmenn tror de klarer å stumpe røyken selv

Bedre helse, slanking, trening og røykeslutt er faste gjengangere. Helsestudioene er overfylte i hele januar, men så roer det seg alltid litt utpå nyåret.

Følelse av nederlag

I en studie slår amerikanske forskere fast at når det er 80 prosent sjanse for å mislykkes, så er trolig like greit ikke å avlegge forsettene i det hele tatt, skriver Boston Globe.

– Disse forsettene er ikke bare ubrukelige, men de er også potensielt skadelige fordi du får en følelse av nederlag når du ikke greier det, sier BJ Fogg, leder for Stanford Universitys «persuasive technology» avdeling.

Les også: Full krangel om lavkarbo

Han legger derimot til at dette ikke er en unnskyldning for å fortsette med helseskadelig oppførsel.

Små skritt

Han foreslår i stedet for å sette seg abstrakte mål som å gå ned 10 kilo, få vaskebrett eller ikke miste temperamentet, så burde du heller gjøre en mindre endring i oppførselen din. Denne endringen bør ikke ta opp for mye av dagen din.

Dessverre er det slik at de fleste ikke er i stand til bryte ut av faste mønstre og rutiner, selv om det dreier seg om babyskritt av gangen. Fogg mener teknologi tilpasset den enkelte kan hjelpe.

Les også: Spar tusener på 1-2-3

I den amerikanske delstaten Massachusetts tilbyr helsemyndighetene såkalte helse-apper. App-ene, som er gratis, skal hjelpe å implementere nye og bedre vaner.

Her finnes det foreløpig ingen data som viser at slike hjelpemidler faktisk hjelper.

Hvis du fant dette litt lite oppløftende bare to dager inn i det nye året, får du fokusere på at 20 prosent faktisk lykkes med å nå målene sine.