OVERLEVER: Jorden går ikke under 21. desember 2012, slår NASA forsker fast. (Foto: NASA Langley Research Center/)
OVERLEVER: Jorden går ikke under 21. desember 2012, slår NASA forsker fast. (Foto: NASA Langley Research Center/)

NASA avlyser dommedag

– Null, niks, nada sjanse for jordens undergang i 2012, slår forsker fast.

Glem finanskrise, klimaendringer og brutte nyttårsforsetter. Den amerikanske romfartsorganisasjonen kommer med tidenes gladnyhet: Jorden kommer ikke til å bli truffet av en hemmelig, skjult planet innen utgangen av året. Livet på planeten Jorden vil fortsette også etter at mayaenes kalender tar slutt 21. desember i år.

Tok feil

Nærmest siden tidenes morgen har mennesket reist spørsmålet om hvordan verden og menneskeheten vil ende. Det har ikke manglet på svar på spørsmålet. I den vestlige verden har fortsatt den bibelske beskrivelsen av dommedag relativt stor utbredelse. Men alle tolker ikke Bibelen på samme måte, og enkelte mener å ut fra Bibelen kunne slå fast når tiden får vår undergang er kommet.

Radioevangelisten Harold Camping kunngjorde at tiden var inne den 21. mai 2011. Da solen fortsatt sto opp dagen etter, endret han datoen for dommedag til 21. oktober. Dagen etter kunne medier verden over melde om at dommedagsprofeten hadde gått under jorden etter å ha tatt feil nok en gang.

Les også: Dommedagsprofet gjemmer seg for media

Kalender

Mens forskere har kommet med ulike teorier om hvordan jorden kan bli radert fra galaksen, har det ikke manglet på til dels fantasifulle metoder for å reddet menneskene fra Hollywoods side. Forskere har lenge uttrykt at en komet vil kunne ramme jorden og fjerne menneskene på samme måte som en meteoritt sørget for slutten på dinosaurenes era for 65 millioner år siden. Filmskapere har tidligere løst dette med blant annet å sende Bruce Willis og en gjeng oljearbeidere for å sprenge en atombombe.

SOLSTYRT: Maya-indianske Chichen Itza-pyramiden i Mexico er utformet slik at sollyset former spesielle figurer ved solverv og jevndøgn. (Foto: Luis PEREZ/AFP/Afp)
SOLSTYRT: Maya-indianske Chichen Itza-pyramiden i Mexico er utformet slik at sollyset former spesielle figurer ved solverv og jevndøgn. (Foto: Luis PEREZ/AFP/Afp)

En av de siste større filmene innen sjangeren dommedagsfilm er «2012». Navnet spiller på at mayaindianernes kalender tar slutt ved førstkommende vintersolverv.

Dommedags-business

Dommedagsspådommen har startet nærmest en egen dommedagsindustri på Internett, der egne nettsteder viet til undergangen selger blant annet overlevelsepakker, slik at du kan komme helskinnet gjennom dommedag. Men du trenger ikke bruke dine oppsparte midler på den slags, skal vi tro den eneste organisasjonen som har klart å sende mennesker til Månen.

Nøyaktig hvordan vi vil møte vårt endelikt om knappe tolv måneder, er det imidlertid mange teorier rundt på de ulike dommedagsnettstedene.

En av teoriene er at en ukjent planet kalt «Nibiru» har kurs mot jorden. Den selverklærte spesialisten Nancy Lieder som hevder å være i kontakt med utenomjordslige vesener fra Zeta Reticuli, slo først fast at planeten ville føre til katastrofe i 2003. Hun justerte senere tidspunktet for at Nibiru og Jorden kolliderer til nettopp 21. desember 2012.

Les også: En av fire frykter dommedag i 2012

Ingen skjult planet

Ryktene om jordens snarlige endelikt har ført til at selv den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA tar bladet fra munnen for å berolige de som skulle være mer eller mindre engstelige.

– Nibiru er latterlig, for den eksisterer ikke. Den har aldri eksistert noe annet sted enn i fantasien til kvasi-forskere som ikke bryr seg om at det ikke finnes noe som helst bevis, sier astronom Don Yeomans ved NASAs NEO-avdeling, til nettstedet space.com. Avdelingen kartlegger objekter som har potensiale til å komme nær – eller treffe – jorden.

DOMMEDAGSBØLGE: Også popprinsessen Britney Spears har kastet seg på dommedagsbølgen med sangen
DOMMEDAGSBØLGE: Også popprinsessen Britney Spears har kastet seg på dommedagsbølgen med sangen
Enkelte hevder at Nibiru gjemmer seg bak solen.

– Hadde en slik planet hatt kurs for jorden, ville den allerede vært synlig med det blotte øye, sier Yeomans.

Kollaps

Andre grupperinger frykter at ulike himmellegemer vil posisjonere seg slik at de fører til jordens kollaps.

– Noen teoretikere sier at solen vil krysse foran galakseplanet det 21. desember. Men det gjør den jo uansett to ganger hvert år, påpeker Yeomans.

Heller ikke andre himmelobjekter vil påvirke jorden, utover det vi er vant med, skal vi tro NASA-forskeren.

Atter andre engster seg unødvendig for at den magnetiske Nordpolen og Sydpolen skal bytte plass. Noe som før eller senere uansett kommer til å skje.

– De magnetiske polene skifter over en periode på rundt 500.000 år. Selv om polene skiftet, ville det ikke først med seg noen seriøse problemer foruten det upraktiske med å endre nord og sør på kompassene, sier astronomen.

Heller ikke kraftige solstormer vil føre til jordens undergang, selv om de kan komme til å slå ut store deler av elektrisitetsnettene.

Les mer: Frykter elektrisk dommedag

– Det er ingen bevis for at en slik super-storm vil skje 21. desember, sier forskeren.

Overlevde

Heller ikke NASAs NEO-avdeling reiser noen røde flagg for vår videre eksistens.

– Det er ingen kjente nær-Jorden objekter som utgjør noen større risiko for jorden i 2012, slår Yeoman fast.

Den siste kollisjonen fra en meteoritt skjedd for 65 millioner år siden, og betydde undergangen for dinosaurene – men jorden overlevde.

Les også: Hvem har tegnet en stor X på månen?