KARTLEGGER OMRÅDET: En Seaking helikopter henger over raset på Esp (Foto: Ned Alley / Scanpix)
KARTLEGGER OMRÅDET: En Seaking helikopter henger over raset på Esp (Foto: Ned Alley / Scanpix)
Ned Alley / Scanpix (Foto: Ned Alley / Scanpix/NGU/Montasje: TV 2)
Ned Alley / Scanpix (Foto: Ned Alley / Scanpix/NGU/Montasje: TV 2)

Fortsatt fare for flere ras på Byneset

Det ble slått katastrofealarm på Byneset i Trondheim etter at det gikk et stort jordskred søndag. 40 personer er evakuert, og området er fortsatt ustabilt.

Politi, ambulanse, brannvesen og Sea King-helikopter ble sendt ut til Esp på Byneset i Trondheim etter at det gikk et flere hundre meter langt og bredt jordskred.

De første meldingene om skred kom inn til politiet klokken 10.31 søndag morgen.

LES OGSÅ: Stort jordskred i Trondheim

Frykter nye ras

– Skredet har gått i et kvikkleireområdet, og vi frykter nye ras, sier operasjonsleder Tore Kyllo ved Sør-Trøndelag politidistrikt til tv2.no.

Politiet og redningsmannskapene måtte trekke seg ut av området, og evakuerte de nærmeste beboerne til skredet.

Innsatsleder i politiet, Geir Arne Sjøhagen, er på stedet og kan opplyse om at 40 personer er blitt evakuert fra gårder i rasområdet.

– Vi har opprettet et pårørendesenter for de som er evakuert. Når disse kan komme tilbake til hjemmene sine er uvisst, sier Sjøhagen til NTB.

Kartlegger årsaken til skredet

Også Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) har fire personer på stedet som skal være med å kartlegge årsaken til skredet og hvilke tiltak som skal settes i gang. En av dem er sjefingeniør Einar Lyche.

– Raset har ikke stabilisert seg og det raser fortsatt i bakken. Nå kan vi ikke gjøre annet enn å observere, sier Lyche.

LES OGSÅ: Ras-evakuert til TV 2: – Vi er veldig usikre på hva som skjer

Høy skredfare på Esp

Norges Geologiske Undersøkelse (NGU) har oversikt over hvor i landet det befinner seg mest kvikkleire. De største forekomstene finnes i Midt-Norge og på Østlandet. Også i Nordland finnes det områder med kvikkleiregrunn.

De er ikke overrasket over at det gikk et ras her. Området der skredet gikk er tidligere kartlagt av NGU og er merket med den nest høyeste risikoklassen på kartet for kvikkleireskred.

Se søkbart oversiktskart hos NGU

Geolog Kari Sletten ved NGU er godt kjent med området der skredet har gått.

– Dette er et ras med stort omfang. Byneset er et av flere områder i Trøndelag hvor det er store arealer med marin leire. Kvikkleire kan bare oppstå i områder med marin leire, men det er ikke alle områder med marin leire som inneholder kvikkleire, sier Sletten til flere nettaviser 1. nyttårsdag.

Kvikkeleire har den egenskapen at det er fast og trygg grunn så lenge den ikke blir forstyrret. Men blir den belastet for mye, som for eksempel med ekstrem nedbør, kan leiren bli en flytende masse som sklir den en fjellside eller skråning.

OVERSIKT: Dette kartet fra NGU viser at det er store mengder kvikkleire på Esp hvor raset gikk. Faregraden vurderes som middels og høy. (Foto: Skjermdump NGU)
OVERSIKT: Dette kartet fra NGU viser at det er store mengder kvikkleire på Esp hvor raset gikk. Faregraden vurderes som middels og høy. (Foto: Skjermdump NGU)

Ingen tatt av skredet

Det ligger flere gårder i området, men ingen hus har så langt blitt tatt av massene. Heller ingen dyr skal ha blitt tatt av skredet.

Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) bor på en gård som ligger 2 kilometer unna rasområdet på Byneset. Søndag møtte han opp utenfor sperringene for å bli orientert om situasjonen.

– Det virker som at alle systemer er på plass i en slik situasjon. Sånn sett fungerer det godt, sier Borten Moe.

Han understreker likevel viktigheten av å få kartlagt rasutsatte områder i landet. (©NTB / TV 2)