JORDSKRED: Det er slått full katastrofealarm etter at det er gått et flere hundre meter langt og bredt jordskred på Esp ved Spongdal i Trondheim søndag formiddag.
JORDSKRED: Det er slått full katastrofealarm etter at det er gått et flere hundre meter langt og bredt jordskred på Esp ved Spongdal i Trondheim søndag formiddag.

Stort jordskred i Trondheim

Det er slått full katastrofealarm etter at det er gått et flere hundre meter langt og bredt jordskred på Esp ved Spongdal i Trondheim. Flere gårder er evakuert, og politiet frykter nye skred i området.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Skredet har gått i et kvikkleireområdet, og vi frykter nye ras, sier operasjonsleder Tore Kyllo ved Sør-Trøndelag politidistrikt til tv2.no.

JORDSKRED: Det er slått full katastrofealarm etter at det er gått et flere hundre meter langt og bredt jordskred på Esp ved Spongdal i Trondheim søndag formiddag. (Foto: Terje Dalen/TV 2)

Politi, ambulanse, brannvesen og Sea King-helikopter er sendt ut til området.

Ras-evakuert til TV 2: – Vi er veldig usikre på hva som skjer

Se video nederst i artikkelen.

20 personer evakuert

Politiet og redningsmannskapene har måttet trekke seg ut av området, men fortsetter evakueringen av de nærmeste beboerne til skredet.

– Det skal ikke være noen hus tatt av skredet, sier Kyllo.

Over 40 personer er evakuert fra området.

Tor Arne Malm ved brannvakta sier til adressa.no at det er et stort ras vi snakker om.

– Sea King-helikopter er på vei for å få oversikt over omfanget, sier Tor Arne Malm ved brannvakta.

En kraftlinje er også tatt av raset.

Les også: Fortsatt fare for flere ras på Byneset

Farlig å nærme seg rasstedet

Statens vegvesen opplyser at kommunalvei 9004 mellom Graneggen og Esp er sperret av jordmassene. Trondheim Bydrift er kalt ut for å få brøytet i området.

Politiet henstiller publikum om å la være å dra til området.

– Grunnen i området er usikkert og det er forbundet med fare for å bevege seg i nærheten, sier operasjonsleder Tore Kyllo.

Kartlegger rasstedet

– Vi er nå i kontakt med kommunen og brannvesenet for å prøve å kartlegge hva slags ras det er som har gått, opplyser kommunikasjonsdirektør Bjørn Svenungsen i NVE til NTB.

– Vi har sendt ut folk på stedet. Enn så lenge har vi en mistanke om at det kan være et kvikkleireras, og vi behandler det deretter. Det virker som selve hovedraset er ferdig, men dersom det er kvikkleire, er det fare for at det kan gli ut mer. Det er også gått flere småras i området, sier han.

Jordbruksområde

Esp er et jordbruksområde med flere gårder.

– Det er vel en fire-fem gårder i nærheten av raset. Den ene gården ligger ca. 200 meter fra raset, sier Torbjørn Graneggen som bor en halv kilometer fra stedet.

De første meldingene om skred kom inn klokken 10.31 søndag morgen.

(TV 2 / NTB)