GODT NYTT ÅR: Kong Harald viet mesteparten av sin nyttårstale til hva 22. juli har gjort med oss som nordmenn. (Foto: TV 2)
GODT NYTT ÅR: Kong Harald viet mesteparten av sin nyttårstale til hva 22. juli har gjort med oss som nordmenn. (Foto: TV 2)

Kong Harald: – 22. juli river og sliter fortsatt i oss alle

Kongen viet mesteparten av sin nyttårstale til hva 22. juli har gjort med oss nordmenn.

Kong Harald oppfordret folk til å ta lærdom av den støtten og åpenheten vi viste hverandre etter tragedien i sommer.

– 2011 har vært et dramatisk år. Her hjemme preger 22. juli oss fortsatt, nå ved utgangen av året. De direkte berørte må få bearbeide sterke følelser og tungt savn på sin egen måte og til sin egen tid. I denne langsomme bearbeidelsen må vi andre være medmennesker, sa kong Harald i sin nyttårstale.

Han mener vi fortsatt har en utfordring i å støtte hverandre og vise åpenhet i året som kommer og oppfordrer oss alle til å ha flere samtaler.

Se bildene fra verden som ønsker 2012 velkommen

Hans Majestet Kong Harald holdt tale under minneseremonien etter
  terrorhandlingene 22. juli. (Foto: Cornelius Poppe)
Hans Majestet Kong Harald holdt tale under minneseremonien etter terrorhandlingene 22. juli. (Foto: Cornelius Poppe)

– Det er det ubegripelige ved tragedien som gjør at den fortsettter å rive og slite i oss alle, sa Kongen.

– Hold fast hva du har

– Jeg tror mye av veiene videre ligger i den styrken som var der da vi trengte den. Hold fast hva du har, synger vi i en kjent salme. Overlevende ungdommer fra Utøya viste oss vei videre ved sin umiddelbare bestemthet på å holde fast ved sitt engasjement og sine verdier.

– Statsministeren og hele vårt politiske lederskap viste oss vei ved sin verdige og samlende opptreden - og ved sin sindige besluttsomhet om å holde enda sterkere fast ved vårt åpne samfunn og demokrati.

– Redningsarbeidere og vanlige mennesker viste vei. Viste at når det virkelig gjelder, trår vi til for hverandre – også om eget liv står i fare.

Kongen mener vi alle bør ta med oss videre noe av den ettertenksomheten og åpenheten som preget debatten i kjølvannet av 22. juli.

Kongens oppfordring til sitt folk - er å ikke glemme, men å fortsette å vise omsorg.

– Dagen i morgen, den skal bli vår beste dag, sa kong Harald og siterte Erik Bye før han ønsket alle et godt nytt år.

Les hele talen her (ekstern lenke)

– Et veldig spesielt år for kongeparet

Kongeekspert Kjell Arne Totland sier i sin oppsummering at 2011 har vært et veldig spesielt år for kongeparet, særlig på grunn av det som skjedde 22. juli.

– Det var sterkt å se både den yngre og den eldre generasjonen i kongefamilien ta del i folkets sorg. Vi så at både Kongen og Dronningen gråt med sitt folk og det er ikke ofte man ser, sier Totland til God Kveld Norge.

583555

Totland trekker også frem Kongens tale under den nasjonale minnemarkeringen i Oslo Spektrum 21. august.

Les også: Kong Harald: – Friheten er sterkere enn frykten

Se hele kongens nyttårstalen her:

583947