VASSET I SILD:   Jeg måtte hive henne i dusjen etterpå, sier hundeeier Jan Petter Jørgensen om Jack Russell terrieren «Molly» som nyttårsaften vasset i tonnevis av død sild på Kvennes i Nordreisa. (Foto: Jan Petter Jørgensen)
VASSET I SILD: Jeg måtte hive henne i dusjen etterpå, sier hundeeier Jan Petter Jørgensen om Jack Russell terrieren «Molly» som nyttårsaften vasset i tonnevis av død sild på Kvennes i Nordreisa. (Foto: Jan Petter Jørgensen)

Terrieren «Molly» vasset i død sild i Nordreisa

Tonnevis av sild funnet i vannkanten i turområde.

De to siste dagene har lokalbefolkningen på Kvennes i Nordreisa valfartet til vannkanten for å ta nærmere i øyensyn de enorme mengdene av død sild som ligger strandet.

Jan-Petter Jørgensen er blant dem som tok nyttårsturen til det populære turområdet, og hadde med seg Jack Russell-terrieren «Molly» med på turen.

Tonnevis av død sild ligger i vannkanten som et teppe. (Foto: Jan-Petter Jørgensen)
Tonnevis av død sild ligger i vannkanten som et teppe. (Foto: Jan-Petter Jørgensen)

– Jeg tok turen for å kikke etter at det ble postet meldinger på Facebook om den døde silda. Det var enorme mengder sild i størrelsen 100 til 200 gram, sier han til tv2.no.

Det kalde været har ført til at det ennå ikke har begynt å lukte av den døde fisken.

Måtte dusje hunden etterpå

– Det er 15 kuldegrader i dag, så kulda gjør sitt til at det ikke lukter ennå. Men på sikt vil nok lukten bli ganske intens, sier Jørgensen videre.

Han forteller at hunden hans nok synes at dette var en luftetur utenom det vanlige.

– Jeg måtte hive henne i dusjen etter turen. Hun var snar med å snappe opp sild, så jeg måtte nærmest slåss med henne for å ta fra henne den døde fisken, humrer han.

Jørgensen har to teorier på sildedøden: Stimen kan ha blitt fanget inn av tidevannet, eller blitt skremt inn på land.

Folk han har snakket med, sier at de ikke har opplevd et lignende syn siden åttitallet.

– Jeg har hørt at folk har blitt overrumplet av sildestimer lenger ute på kysten, men noe slikt er det mange år siden vi har opplevd her, sier han til tv2.no.

Kan ha blitt kvalt

Distriktssjef Torkjell Andersen i Mattilsynet sier til Framtid i Nord at det har vært store mengder sild i Reisafjorden i det siste.

– Det er flere ting som kan være skjedd, så dette blir litt høyttenkning. Men jeg tipper at det har nok noe med at de har gått fri for oksygen når de har kommet inn for grunt. Når sjøen så har trukket seg tilbake, så har det ikke vært nok oksygen igjen, sier Andersen til lokalavisen.

I november fortalte TV 2 om et lignende naturfenomen. Lokalbefolkningen i fjordene på yttersiden av Vesterålen kunne plukke sild med hendene.

Årsaken til det noe unormale fenomenet var at storseien skremte enorme sildestimer inn og på land. Det førte igjen til et gedigent festmåltid både for måke, sei og mennesker.