Vi har Wordfeud med oss over alt på mobilen, spiller mot kjente og ukjente og kan bruke opptil 72 timer på hvert trekk. Slik utnytter vi hver ledige stund på å forbedre ordforrådet vårt. (Foto: Stine Eriksen/ TV 2)
Vi har Wordfeud med oss over alt på mobilen, spiller mot kjente og ukjente og kan bruke opptil 72 timer på hvert trekk. Slik utnytter vi hver ledige stund på å forbedre ordforrådet vårt. (Foto: Stine Eriksen/ TV 2)

Vi jukser oss til seier i Wordfeud

Norge er rammet av digital scrabblefeber.

Wordfeud spilles overalt. I juleselskapene, på lunsjen, på toget og hjemme i sofaen. Spillet er en ny, interaktiv versjon av det klassiske brettspillet Scrabble, der man får poeng for ordene man danner av utdelte bokstaver.

Det er norske Håkon Bertheussen (28) som har utviklet spillet, som er lastet ned over ti millioner ganger. Det har gjort 28-åringen til millionær.

I løpet av juleferien har enda flere nordmenn hektet seg på bølgen. Over 150.000 nordmenn har nå lastet ned mobilspillet.

Her er appene du MÅ ha

Språk i fokus

Språkforsker Finn-Erik Vinje appluderer.

– Her stilles det formelle krav til ferdigheter og man følger regler for hvordan ord skal skrives, sier han begeistret.

Språkforskeren har vært skeptisk til den språklige aktiviteten i sosiale medier, som har ført til en løssluppenhet han ikke er særlig glad i. Et rebusaktig språk, kaller han språket mange bruker i sms-er og i sosiale medier. Med Wordfeud har de unge plutselig blitt opptatt av rettskrivning igjen.

Dette hater vi å lese om på Facebook

Vågete og dutt?

At endel pussige ord som «vågete», «bankerer» og «dutt» godkjennes i spillet, er ikke Vinje så veldig bekymret for.

– At datamaskinen godtar et ord som ikke står i ordboken, eller avviser et som gjør dét, er et utgangspunkt for en diskusjon. Da må vi undersøke, tenke og reflektere, sier språkforskeren, som mener spillet er et effektivt hjelpemiddel for språkinnlæring.

At det norske folk sitter bøyd over et brett med bokstaver og lager ord mener han har en pedagogisk effekt.

Mange juksemakere

Men det er ikke bare spillet som lastes ned, også jukse-appene til Wordfeud populære i App Store. På topplisten over nedlastede apper finner vi «Løse Wordfeud», som skal gjør deg til Wordfeud-mester, og «WordsFinder» – en applikasjon som hjelper deg å finne ord med de bokstavene du har til rådighet.

Selv om vinneren i Wordfeud ikke får noen gevinst utenom heder og ære, viser det seg altså at veldig mange jukser seg til seier.

Les også: Juksing med bilder – etterbehandling

Til sengs med ordbok

Dan Ariely er adferdsøkonom. Han mener mennesker er mer tilbøyelig til å jukse når det ikke handler om virkeligheten, men i spill. Han mener også at man er mer tilbøyelig til å jukse når andre i sin egen gruppe gjør det. Dessuten er man mer tilbøyelig til å jukse når risikoen for å bli tatt er liten.

De fleste kan vel være enige i at juksing er dumt, men når du jukser for å finne ord, får du likevel en gevinst ut av det. Et større ordforråd.

Og for oss som ikke jukser, hvordan skal vi vinne i Wordfeud?

Vinje vet råd.

– Ta med deg en ordbok når du legger deg for kvelden. Se etter ord du ikke kjenner betydningen av eller ikke kan stave. Sov på det. Når du våkner om morgenen har du utviklet ditt ordforråd.

Les også: – Et overgrep å frata barn retten til å banne

Vinnertipsene

Norsk Scabbleforbund har noen eksperttips i ermet.

– Det gjelder å utnytte poengfeltene, og få dyre bokstaver på de dyre feltene. Dessuten å lære seg forkortelsene og å lære noen w- og c-ord. Det er en blanding av taktikk og ordglede. Dessuten må man kunne litt matematikk, for å finne ut hvor det lønner seg å plassere ord, sier Kirsti Næss i Norsk Scrabbleforbund til aftenbladet.no.

Næss har lite til overs for hjelpe-apper som finnes.

– Det er absolutt lov å pugge, men ikke å bruke ordbok eller andre hjelpemidler mens man spiller, sier eksperten.

Hva er dine beste Wordfeud-tips? Del dem i diskusjonsfeltet under: