Murmansk kontor  Roslyakovo  (Foto: Reuters)
Murmansk kontor Roslyakovo (Foto: Reuters)

Bellona: – Norge ble varslet for sent om atomulykken

Norske myndigheter ble varslet altfor sent om brannen i den russiske atomubåten utenfor Murmansk, mener Bellona.

– Det er betenkelig at norske myndigheter ikke ble varslet i henhold til varslingsavtaler som skal gjelde ved hendelser som kan medføre utslipp, sier Bøhmer til NRK.

Les også: Ubåten delvis under vann og brannen under kontroll

Kommer fortsatt røyk fra ubåten

Fra offisielle kilder i Murmansk har Bellona fått vite at brannen ble slukket klokka 1.40 natt til fredag, men fortsatt kommer det mye røyk fra båten og det er mange brannbiler på stedet. Det hersker også usikkerhet rundt hvor mange som er brakt til sykehus med skader.

– Ansatte ved sykehuset skrev på russisk Facebook torsdag kveld at 19 personer ble brakt inn, mens russiske myndigheter sa 9. Men i dag er det plutselig ingen innlagt, ifølge offisielle kilder, sier Bøhmer.

Les også: – Radioaktivt nedfall kan nå Norge på én time

– Myndighetene har lagt lokk på informasjon

Bellona har et kontor med fire ansatte i Murmansk, i tillegg har Bøhmer kontakt med en russisk kollega som skal hjem og feire nyttår i byen.

– Vi kommer til å følge nøye med på om brannen blusser opp igjen eller om det skulle oppstå strålingsfare. Foreløpig ser det ikke ut til å ha lekket ut radioaktivitet, men det er vanskelig når myndighetene der nærmest har lagt lokk på all informasjon, sier Bellona-lederen. (©NTB)

Les også: Mannskapet fortsatt om bord i atomubåten