STORE SKADER: Norddal er blant kommunene i Sunnmøre som har vært utsatt for uværet og stormen Dagmar. Både båter og bygninger har blitt ødelagt. (Foto: Runar Andersen/Scanpix)
STORE SKADER: Norddal er blant kommunene i Sunnmøre som har vært utsatt for uværet og stormen Dagmar. Både båter og bygninger har blitt ødelagt. (Foto: Runar Andersen/Scanpix)

Skadene etter «Dagmar» har økt til over 450 millioner

Nye tall torsdag viser at forsikringsselskapene har fått inn 7600 skademeldinger etter orkanens herjinger.

Forsikringsselskapene har nå mottatt over 7600 skademeldinger etter uværet Dagmar som herjet i julehelgen. Verdier for 456 millioner kroner har gått tapt.

Det opplyser kommunikasjonsdirektør Leif Osland i Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNO) til TV 2. Og tallene er bare foreløpige. FNO forventer at antallet forsikringskrav vil øke ytterligere den nærmeste tiden.

De gjennomsnittlige kravene ligger på 60.000 kroner, og er det høyeste man har sett siden nyttårsorkanen i 1992.

Vurderer erstatningskrav

Forsikringsselskapet Gjensidige vurderer nå å kreve erstatning fra kommuner som har tillatt bygging på svært utsatte steder.

– Vi mener det at når vi nå ser mer og mer ekstremvær i årene fremover, så er det viktig at man også ser på dette med arealplanlegging hvor det bygges, sier informasjonssjef skadeforsikring i Gjensidige, Bjarne Rysstad, til TV 2.

– Har kommunene vært for slepphendte med å gi byggetillatelser i utsatte områder?

– Vi ser eksempler på at det bygges på steder hvor det ikke burde ha blitt bygget, sier Rysstad.

Avviser ansvar

Det er ikke KS (interesse-, arbeidsgiver- og medlemsorganisasjon for kommunesektoren) enige i og avviser at kommunene kan holdes ansvarlig så lenge plan- og bygningsmyndighetene har fulgt gjeldende lover og regler.

– De planene som er godkjent tilbake i tid er godkjent i henhold til regelverket som har gjeldt. Kommunene har behandlet dette etter alle lover og forskrifter, og forsikringsselskapene har jo selv sagt ja til å forsikre husene. Vi regner jo med at de kjenner beliggenheten til de husene som de har sag ja til å forsikre, sier direktør Helge Eide i KS til TV 2.

LES OGSÅ: Klimaeksperter etterlyser statlig dugnad mot ekstremvær