Ifølge en dansk undersøkelse er det like mange gutter, som det er jenter, som selvskader. Langt fra alle har en psykisk sykdom eller vanskelig oppvekst å skylde på.  (Foto: Illustrasjonsfoto)
Ifølge en dansk undersøkelse er det like mange gutter, som det er jenter, som selvskader. Langt fra alle har en psykisk sykdom eller vanskelig oppvekst å skylde på. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Ungdommer skjærer, slår og brenner seg selv

En undersøkelse viser at hver femte unge selvskader.

Det er ikke bare psykisk syke ungdommer eller unge med en kaotisk oppvekst som skader seg selv med vilje, skriver videnskab.dk.

En dansk undersøkelse viser at selvskading er et så utbredt fenomen at det ikke lenger kan forklares ut ifra den enkeltes psykiske problemer, men at det må være noe mer spesielt.

– Mange er alminnelige, velfungerende elever ved videregående skoler. Selvskadingen ligger i kulturen, sier Bo Møhl, klinisk psykolog ved Psykiatrisk Center på Rikshospitalet, til videnskab.dk.

Elisabeth ville være perfekt - det holdt på å ta livet av henne

Selvskading på moten

Møhl, som har utført undersøkelsen, mener at selvskading er en moderne lidelse som smitter.

– Det er mange som skjærer seg selv fordi de ser andre gjør det, og får oppmerksomhet. Det er også mange kjendiser som har stått fram med deres selvskading, og det smitter enormt, sier Møhl.

Hollywood-kjendiser som Lindsay Lohan, Angelina Jolie og Johnny Depp har fått oppmerksomhet i mediene for sin selvskading.

Les også: Pink sin musikkvideo kan trigge selvskading

Høye krav trigger selvskading

I den danske undersøkelsen er 3.000 unge mellom 15 og 19 blitt spurt om deres erfaring med selvskading. 21,5 prosent sier at de har skadet seg selv på et eller annet tidspunkt i livet, mens 16,2 prosent har skadet seg selv det siste året.

Forskeren tror at det settes uoppnåelige krav til de unge i dag. Hvis man ikke kan leve opp til disse kravene, som kommer både fra en selv og fra omgivelsene, så kan man få sterke følelser av skamfølelse, depresjoner og selvhat.

Les også: Facebook er skummelt for selvfølelsen

Løsningen blir problemet

Psykolog Bente Sommerfeldt tror lav selvfølelse og selvskading kan ha en sammenheng.

– Vi lever i et samfunn hvor det er stadige krav om å være noen. Vi må hele tiden skape og iscenesette oss selv. For noen blir kanskje selvskadingen en måte å håndtere vanskelige følelser på. En måte å skape orden på. En måte å skape stabilitet og en illusjon om kontroll. Men løsningen blir til slutt problemet, sier Sommerfeldt i en nettprat i God morgen Norge.

Les alle svarene fra nettpraten her

Avhengig av selvskading

Har man begynt å selvskade, kan det være vanskelig å stoppe. Selvskading kan gi et kick som gjør at man kan utvikle både en fysisk og psykisk avhengighet av selvskading.

De positive følelsene selvskadingen gir, avløses raskt av skam, skyld og depresjon. Da er man inne i den onde sirkelen Sommerfeldt viser til.

Les også:

Takker sjefen for at angsten slapp taket

Mats 5 år: – Hvis man er glad har man det kjempefint inni seg