Statens Institutt for Rusmiddelforskning (SIRUS) anslår at 200 000 barn gruer seg til jul på grunn av foreldrenes alkoholmisbruk.   Og, hvert år på denne tiden øker antallet hendvendelser til barn og unges kontakttelefon.
 (Foto: Illustrasjonsfoto)
Statens Institutt for Rusmiddelforskning (SIRUS) anslår at 200 000 barn gruer seg til jul på grunn av foreldrenes alkoholmisbruk. Og, hvert år på denne tiden øker antallet hendvendelser til barn og unges kontakttelefon. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Barn ringer og forteller om vold, rus og krangling

I romjulen øker antallet henvendelser til krisetelefoner.

Livet og livets utfordringer går sin gang selv om det er julehøytid. Mange ringer anonyme hjelpetelefoner når livet blir vanskelig.

Mor var rusmisbruker

Marius Sørensen-Sjømæling (27) vokste opp med en mor som var rusmisbruker. Som barn var julehøytiden en tid Marius alltid gruet seg til.

– Julen var ubehagelig rar. Det var noe med atmosfæren. Ingenting ble sagt og alle gikk på tærne, forteller han til God morgen Norge.

Les også: Smarte barn har større risiko enn andre for å bruke narkotika seinere i livet

Marius Sjømællingen-Sørensen vokste opp i Trondheim med en narkoman mor. I motsetning til barn flest gruet han seg til julen.  (Foto: Privat)
Marius Sjømællingen-Sørensen vokste opp i Trondheim med en narkoman mor. I motsetning til barn flest gruet han seg til julen. (Foto: Privat)

Barn ringer krisetelefoner

For mange barn er julen forbundet med noe negativt. Hvert år på denne tiden øker antallet henvendelser til barn og unges kontakttelefoner.

Alarmtelefonen for barn og unge har mellom lillejulaften og 2. juledag hatt 96 henvendelser.

Sonja E. Askland er prosjektleder i Alarmtelefonen. Hun forteller om barn som ringer inn og forteller om familievold og rus hos foreldrene. Alarmtelefonen får også henvendelser om psykisk helse og om samværsproblematikk.

Les også: To av fem barn har psykisk syke foreldre

..

Store krav om lykke

Inger Ellingsen er daglig leder i Hjelpetelefonen i Mental Helse. Telefonen står ikke stille i julehøytiden.  (Foto: Mental Helse)
Inger Ellingsen er daglig leder i Hjelpetelefonen i Mental Helse. Telefonen står ikke stille i julehøytiden. (Foto: Mental Helse)

Hjelpetelefonen til Mental helse har i julen snakket med cirka 200 personer i døgnet. Det er en liten økning i forhold til ellers i året.

– Kravet om lykke er stort i julehøytiden. Media beskriver jula som en tid der alt skal være perfekt i forhold til familie, nettverk og aktiviteter. Men det vanlige livet er der selv om det er jul, sier Inger Ellingsen, daglig leder i Hjelpetelefonen.

Les også: Hverdagslykke på sitt beste

Vondt blir verre i jula

I julehøytiden forsterkes følelsene. Det emosjonelle fokuset er stort. Det gjør at også de vonde tingene forsterkes. Mange som ringer til Hjelpetelefonen kjenner seg ensomme. Noen forteller om familiekonflikter, mens andre føler at de ikke strekker til.

Nettverk for ensomme og syke

Ellingsen har en lang liste over hva mange har fortalt at de sliter med i julen, men understreker at Hjelpetelefonen ikke ønsker å svartmale jula. Faktisk finnes også dem som ringer inn og forteller om en lykkefølelse.

– Jeg tror telefontjenesten til dels fungerer som et nettverk for de ensomme, fysisk eller psykisk syke, og som av ulike årsaker ikke kommer seg ut blant folk. De har også gode hverdagshistorier som de ønsker å dele med noen, sier Ellingsen til tv2.no.

Les også: Takker sjefen for at angsten slapp taket

– Julen var fæl

Som barn var Marius alltid nervøs når julen nærmet seg. Hvordan skulle det gå i år? Hvordan hadde moren det? Kom det til å bli krangling på julaften?

– Alt med julen var fælt. Alt var usikkert og utrygt hele tiden, minnes han.

IMarius Sørensen-Sjømæling vet, av erfaring, at mange barn sitter hjemme i romjula og venter på at skolen skal begynne. - Ta med deg et barn på en opplevelse i romjula, oppfordrer han.  (Foto: Privat)
IMarius Sørensen-Sjømæling vet, av erfaring, at mange barn sitter hjemme i romjula og venter på at skolen skal begynne. - Ta med deg et barn på en opplevelse i romjula, oppfordrer han. (Foto: Privat)

På julaften sørget den lille gutten for å vekke moren i tide, at hun dusjet, sminket seg og var klar da bestefaren skulle hente dem på julaften. Når det ikke gikk, følte Marius at det var han som ikke strakk til.

– Jeg unnskyldte henne alltid, forteller han.

Les også: Heidi (35) takker fastlegen for at hun er rusfri

– Hjelp et barn

Denne romjulen sitter Marius på nettchat på barsnakk.no i romjula, der han snakker med barn og unge.

– Du kan ikke redde julaften for andre, men romjula kan gjøres enklere, sier han, og oppfordrer folk til å gjøre noe ekstra for et barn du vet ikke har det greit hjemme.