Det var ikke bare Vestlandet som ble rammet av nattens uvær. Denne kiosken ved fotballbanen på Drevsjø i Hedmark tålte ikke den kraftige vinden.  (Foto: Jørn Kristensen)
Det var ikke bare Vestlandet som ble rammet av nattens uvær. Denne kiosken ved fotballbanen på Drevsjø i Hedmark tålte ikke den kraftige vinden. (Foto: Jørn Kristensen)
KNUST BRYGGE: Denne bryggen i Ålesund klarte seg ikke gjennom natten.  (Foto: Scanpix)
KNUST BRYGGE: Denne bryggen i Ålesund klarte seg ikke gjennom natten. (Foto: Scanpix)

Rundt 100.000 uten strøm etter uværet

Folk i Sogn og Fjordane og Sunnmøre er hardest rammet, men også Østlandet fikk merke «Dagmars» vrede.

– Det er et uoversiktlig bilde, men vi anslår nå at cirka 100.000 er uten strøm, sier kommunikasjonsrådgiver i Statnett, Martha Hagerup Nilson, til NTB.

Hun sier at strømmen kommer og går hos enkelte, og at Statnett har bedt lokale strømleverandører om å forsyne flere linjer slik at flere får strømmen tilbake.

Til TV 2 Nyhetskanalen sier kommunikasjonssjef i Statnett, Irene Meldal, at tallene bygger på grove anslag basert på meldinger Statnett har fått inn.

– Vi vet at det er mange feil i de lokale og regionale nettene. De er spesielt utsatt når det er så sterk vind, sier hun.

Både Statnett og de lokale nettselskapene på spreng for å finne feilene og for å rette opp disse.

Sunnmøre og Sogn og Fjordane hardest rammet

Også på Østlandet er det meldt om flere strømbrudd. Rett før klokken 10 var befolkningen i Glåmdals-distriktet i områdene fra Nord-Odal til Solør uten strøm.

Men aller hardest rammet er Sunnmøre og Sogn og Fjordane. For eksempel er hele Førde og Nordfjord uten strøm.

– På Sunnmøre holder de nå på med å bygge opp nettet igjen, men fremdeles er det flere som er uten strøm, sier Nilson.

LES OGSÅ: 150 henvendelser til politiet om «Dagmar» på Sunnmøre

Hekstisk natt for nødetatene

Nødetatene har hatt en hektisk natt. Sunnmøre politidistrikt fikk rundt 150 henvendelser i løpet av søndag kveld og natt til mandag angående «Dagmar»

– Henvendelsene gjaldt naturskader og stengte veier på grunn av trær som hadde falt over veibaner og kraftledninger. Vi fikk også flere meldinger om løse gjenstander som ble tatt av vinden. Folk ble anmodet om å holde seg innendørs, sier operasjonsleder Ivar Inge Klefstad ved Sunnmøre politidistrikt.

– Det har vært usedvanlig hektisk for hele fylket. 110-sentralen har hatt ekstrabemanning søndag kveld. Jeg tror en god del har måttet vente litt for å få svar, sier brigadeleder i Ålesund brannvesen, Øyvind Seth, til TV 2.

Veier og togstrekninger stengt

Flere veier og fjelloverganger er stengte, og mange fergestrekninger er innstilt på grunn av det kraftige uværet. Andre juledag er normalt en stor utfartsdag, og Statens vegvesen anbefaler folk som skal ut og kjøre om å være godt forberedt.

fjelloverganger2
fjelloverganger2

Mandag morgen meldte Jernbaneverket om flere stengte togstrekninger som følge av uværet. Blant annet er Bergensbanen, Flåmsbanen og deler av Sørlandsbanene stengt.

Togproblemene skyldes ras og veltede trær som har kuttet kjøreledninger. Det er satt opp alternativ transport, men det er ikke sikkert alle som ønsker det kommer seg hjem etter julefeiringen.

LES OGSÅ: Flere togstrekninger stengt på grunn av uværet

42 meter per sekund

«Dagmar» er uoffisielt en av de fem kraftigste orkanene de siste 30 årene, og det er dermed enorme naturkrefter som har vært i sving.

Ved Kråkenes fyr er det målt en middelvind på 42 meter per sekund. Grensen for orkan går ved 32 meter per sekund.

(TV 2 / NTB)