ORKANSK STYRKE: Politiet advarer publikum mot «Dagmar». Bildet er tatt ved Kråkenes fyr i Ålesund. (Foto: TV 2)
ORKANSK STYRKE: Politiet advarer publikum mot «Dagmar». Bildet er tatt ved Kråkenes fyr i Ålesund. (Foto: TV 2)

Politiet advarer publikum mot «Dagmar»

Stormen Dagmar har nå orkan i kastene og er ventet å treffe Vestlandet i løpet av noen få timer.

Stormen Dagmar er ventet å treffe Vestlandet om få timer og med orkan i kastene tror meteorologene at den kan bli den kraftigste på flere tiår.

TV 2-reporter Arne Rovick står på Meierikaia i Ålesund sentrum og forteller at det er direkte farlig og ferdes utendørs og at han selv har måttet søke ly.

REV MED BENSINPUMPE: Ved denne bensinstasjonen i Ørsta på Sunnmøre skal ekstremværet ha revet med seg en bensinpumpe. Politiet har sperret av området i frykt for lekkasje.  (Foto: Kjell Arne Steinsvik / Møre-Nytt)
REV MED BENSINPUMPE: Ved denne bensinstasjonen i Ørsta på Sunnmøre skal ekstremværet ha revet med seg en bensinpumpe. Politiet har sperret av området i frykt for lekkasje. (Foto: Kjell Arne Steinsvik / Møre-Nytt)

– Direkte farlig, og verre skal det bli

Overbefalen i brannvesenet i Ålesund anmoder nå folk om å sikre alt av løse gjenstander, båter, bygningsmaterialer og så videre.

– Det er viktig at folk gjør dette nå, for det anbefales ikke å gå ut senere når stormen har økt til orkan styrke, forteller Rovick fra Ålesund sentrum.

Politiet advarer

– Jeg synes det er veldig fascinerende, forteller en tilskuer til uværet ved Kråkenes fyr, ikke langt fra Måløy.

Send oss dine bilder eller video av uværets herjinger til tips@tv2.no

Til tross for fascinasjonen over de sterke kreftene som er i bevegelse går politivakten i Sogn og Fjordane politidistrikt ut og advarer publikum i kveld.

Politiet oppfordrer foreløpig publikum til å følge med på værvarselet og rette seg etter de rådene som blir gitt.

Her finner du Statens vegvesens oppdaterte liste over stengte veistrekninger (ekstern lenke)

Stengte veier

Flere veistrekninger, deriblant fylkesvei 609 i Sogn og Fjordane er stengt ved Hundsåna i Askvoll er nå stengt på grunn av uværet.

Ifølge Trafikketatens twitter-profil er fylkesvei 609 i Sogn og Fjordane stengt ved Hundsåna i Askvoll som følge av et steinras. På fylkesvei 680 i Møre og Romsdal er fergesambandet Seivika-Tømmervåg innstilt på grunn av uværet.

Store kjøretøy spesielt utsatt

Politiet ber også publikum om å vurdere nøye behovet for å ferdes ute.

Spesielt førere av større kjøretøy bør vurdere nøye hvorvidt de må kjøre mens stormen herjer som verst ettersom kjøretøy med stort vindfang kan oppleve å blåses av veien.

Haugaland og Sunnhordland politidistrikt melder at E134 mellom Etne og Ølen er stengt etter en trafikkulykke. Trær skal ha veltet over veien på ulykkesstedet, og to eller tre kjøretøy oppgis å være involvert.

Slik beskriver Meteorologisk institutt værsituasjonen – akkurat nå

Sogn og Fjordane: Nord for Bremanger: sørvestlig sterk storm 30 m/s på kysten, med orkan ved Stad. Vinden dreier gradvis vestlig, minker seinere i kveld. I dreiningen kan vindkastene stedvis komme opp i 40-45 m/s inn over land. Den sterkeste vinden er ventet i kveld mellom kl 20-23.

Høy vannstand kombinert med høye bølger ventes samtidig, flo ca kl 23.

Møre og Romsdal: Sørvestlig sterk storm 30 m/s og til dels orkan 35 m/s ytterst på kysten, stedvis liten storm 22 m/s lenger inne. Vinden dreier seinere vestlig, og vil så etter kort tid minke. I dreiningen kan vindkastene stedvis komme opp i 40-45 m/s inn over land.

Den sterkeste vinden ventes mellom kl 20 og kl 01, først i sørvestlige del. Vinden lengst nord i fylket kan bli litt svakere.

Høy vannstand kombinert med høye bølger ventes samtidig, flo rundt midnatt.

Trøndelag: Vannstanden ventes omkring midnatt å bli 60-85 cm over det som er oppgitt i tidevannstabellen.I løpet av neste time øker vinden til sørvest sterk storm 30 m/s ytterst på kysten. Omkring midnatt dreier vinden vest og nordvest, og vil etter kort tid minke noe.

I dreiningen kan vindkastene stedvis komme opp i 35-40 m/s inn over land. Tidspunkt for sterkest vind inn over land mellom kl23 og kl02.

Høy vannstand kombinert med høye bølger ventes samtidig, flo omkring midnatt.

Finnmark: Til dels ekstremt høy vannstand ventes natt til mandag og mandag ettermiddag, høyest mandag ettermiddag. Estimert vannstand 50-80 cm over det som er oppgitt i tidevannstabellen.

Se her for mer informasjon om ekstremvær!