Her ligger Cato og Dagmar klokken11.15 første juledag. (Foto: StormGeo / Eumetsat / met.no)
Her ligger Cato og Dagmar klokken11.15 første juledag. (Foto: StormGeo / Eumetsat / met.no)

«Dagmar» og «Cato» skaper trøbbel – utvider ekstremværvarselet

Ekstremværvarselet er utvidet til også å gjelde Sogn og Fjordane. En rekke fjelloverganger er nå stengt, både mellom øst og vest og i Nord-Norge.

Ekstremværet i Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Trøndelag er døpt «Dagmar» og vil være blant de ti sterkeste stormene som har rammet de siste 30 årene, melder Meteorologisk institutt (MET).Rv 7 ved Dyranut nå

Lenger nord herjer ekstremværet «Cato», også det med vindkast på opp mot 45 sekundmeter.

Stengte fjelloverganger

Flere fjelloverganger var stengt natt til 1. juledag og er fortsatt stengt søndag morgen. Blant dem Rv 7 over Hardangervidda, Rv 13 over Vikafjellet og Rv 15 over Strynefjellet.

Også Fv 50 Hol-Aurland og Fv 53 Tyin-Årdal er stengt på grunn av uvær. Det er kolonnekjøring over Hemsedalsfjellet og Haukeli.E134 Haukelifjell nå

Også i Midt- og Nord-Norge var en rekke fjelloverganger stengt natt til 1. juledag, blant dem E6 over Saltfjellet og E10 over Bjørnfjell.

LES OGSÅ: Juleværet dag for dag

Dårligere vær i vente

Med dårligere vær i vente er det lite trolig at de stengte fjellovergangene vil åpne igjen med det første. Kjøreforholdene på de åpne fjellovergangene kan raskt bli verre, og Statens vegvesen råder folk som skal ut og kjøre om å sjekke forholdene på forhånd.

– Det vil føre til mer vind og vanskeligere forhold ved fjellovergangene som er åpne. Så er det dårlige utsikter for at de som er stengt kan åpne igjen. Det gjelder å sjekke på forhånd for dem som skal ut og kjøre, sier trafikkoperatør ved Statens vegvesen, John Slinning, til TV 2 Nyhetskanalen.

Stormflo og store bølger som slår inn over land kan også skape vanskelige kjøreforhold langs kystveiene.

– Vi har fått meldinger om at det kan være glatte partier en del plasser langs Sør- og Midt-Norge, sier Slinning.

Meteorolog Hilde Holdhus sier ekstremværet kan føre til store skader langs store deler av norskekysten.  (Foto: TV 2)
Meteorolog Hilde Holdhus sier ekstremværet kan føre til store skader langs store deler av norskekysten. (Foto: TV 2)

Skal du kjøre i de utsatte områdene bør du sjekke Trafikkværet. Det gir deg veimeldinger, veikamera, og værvarsel for de tidspunktene du er på veien.

Her finner du trafikkværet!

«Cato»

Meteorolog og værpresentatør Hilde Holdhus forteller at «Cato» kom først. Det er dette lavtrykket som gjorde at det blåste opp langs Vestlandskysten sent julaften. Lavtrykket har beveget seg nordover i Norskehavet, og ligger utenfor Lofoten tidlig første juledag.

«Cato» er ifølge Holdhus det man kan kalle en god gammeldags vinterstorm, hvor den høye vannstanden er det største problemet. Årsaken er kombinasjonen av store bølger, kraftig sørvestlig vind rett inn mot land, og lavt lufttrykk sammen med springflo.

– Det er når dette kommer sammen vi får ekstremværet «Cato», og det kan gi skader i kystområdene hele veien fra området rundt Salten og nordover til Vest-Finnmark, sier Holdhus til TV 2 Nyhetskanalen.

Det er høyvann mellom klokken 13 og 14 første juledag, og situasjonen er mest akutt i denne perioden.

– Vannstanden er ventet å være ca 20 cm lavere enn under ekstremværet «Berit», skriver met.no. Bølgehøyden i enkelte områder vil være 8 -11 m.

Les: Derfor blir det stormflo

«Dagmar»

«Dagmar» er et annet lavtrykk enn «Cato», og ligger sør for Island tidlig første juledag.

– Hun er en sint dame som har rast over Atlanteren i 100 kilometer i timen, og slår inn noe lenger sør enn hva man hadde sett for seg tidligere, forteller Holdhus. Derfor slår det inn også i Sogn og Fjordane. Det er området fra Bremanger og nordover til Stadt som først får besøk av hissige «Dagmar».

Det er ventet sterk sørvestlig storm 30 sekundmeter langs kysten mellom Sogn og Fjordane og Trøndelag. Vinden dreier etter hvert på vest, før den minker.

– Nå vinden dreier vil terrenget forsterke vinden lokalt, forteller Storm-meteorolog Inge Johannessen. Det kan gi ekstremt sterke og ødeleggende vindkast.

I følge met.no kan vindkastene komme opp i 45 sekundmeter. Til sammenligning blåser det orkan når middelvinden er over 33 sekundmeter.

Den kraftigste vinden vil komme mellom klokken 20 og 23 første juledag.

Les: Når er det ekstremvær?

Også i Sverige og Finland

«Dagmar» rammer også Sverige og Finland. I Sverige er det den midtre delen av landet som rammes, i Finland den nordlige.

Problemer også i skipstrafikken, for ferger og fly

Den sterke vinden førte til at et frakteskip gikk på grunn i Eiterfjorden i Nærøy kommune i Nord-Trøndelag natt til 1. juledag.

Skipet, som er fullastet med mel, skal ikke ta inn vann, og ingen av mannskapet ble skadet i grunnstøtingen.

Du må regne med problemer for hurtigbåter, ferger og fly når den sterke vinden slår inn.

Her kan du sjekke været på flyplassene, og om det er forsinkelser i flytrafikken.

Her kan du sjekke været på nettkamera landet rundt.

Tar du bilder av uværet? Del dem gjerne med oss på faceboosiden til storm.no!

(NTB / TV2)