OVERRASKET: Førsteamanuensis og schizofreniekspert Anne Kari Torgalsbøen mener den rettsmedisinske kommisjonen har kommet til en «besynderlig konklusjon». (Foto: Montasje)
OVERRASKET: Førsteamanuensis og schizofreniekspert Anne Kari Torgalsbøen mener den rettsmedisinske kommisjonen har kommet til en «besynderlig konklusjon». (Foto: Montasje)

Schizofreniekspert: – En besynderlig konklusjon

Førsteamanuensis Anne-Kari Torgalsbøen er overrasket over konklusjonen fra den rettsmedisinske kommisjonen om Breivik-rapporten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag ble det kjent at den rettsmedisinske kommisjonen ikke har noen vesentlige bemerkninger til den rettspsykiatriske erklæringen om den terrorsiktede Anders Behring Breivik.

Kommisjonens konklusjon betyr at det rettsmedisinske miljøet er enige i at Breivik er paranoid schizofren, og dermed ikke bør dømmes til vanlig fengselsstraff etter rettssaken mot ham til våren.

LES OGSÅ: Ingen anmerkninger til Breivik-rapport

Førsteamanuensis Anne-Kari Torgalsbøen ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo sier til TV 2 Nyhetskanalen at hun synes konklusjonen er «veldig forunderlig».

Tror det har vært et press

– Det er grunn til å tro her at det har vært et press i retning av konformitet i kommisjonen, i forhold til å uttale seg samlet. Det er også forunderlig at vi fikk høre i går at det var uenighet, men at de nå er angivelig enige, sier Torgalsbøen.

Hun sier videre at hun hadde et håp om at noen av kommisjonsmedlemmene kunne stå for denne uenigheten.

– Dette har noe med kulturen i den rettsmedisinske kommisjonen å gjøre. Det kreves et visst mot til å gjøre en dissens i en sak som dette.

– En besynderlig konklusjon

Hun viser til at flere har påpekt svakheter i den sakkyndige rapporten, og reist tvil om diagnosens holdbarhet.

– Det går på dette at diagnosen ikke er godt nok begrunnet, og dette har blitt nevnt av flere eksperter som har schizofreni som fagfelt.

LES OGSÅ: Dansk psykiater er rystet over Breivik-rapporten

– Det er en besynderlig konklusjon som har fremkommet. Også vurderingen av gjerningsmannens funksjonsnivå er oppsiktsvekkende, tatt i betraktning det vi har fått vite om hans gode planleggingsevne, og at han har gjennomført dette på en kalkulert og systematisk måte, sier hun til TV 2 Nyhetskanalen.

Retten vil ha innspill

Påtalemyndigheten, bistandsadvokatene og forsvarerne er nå blitt bedt av retten om å gi sitt syn på om det skal oppnevnes nye sakkyndige.

– Retten ber partene uttale seg om det er ønskelig at retten oppnevner nye sakkyndige for å foreta en rettspsykiatrisk undersøkelse og avgi en ny rettspsykiatrisk erklæring om siktede Anders Behring Breivik. Eventuelt en mer begrenset undersøkelse og erklæring. Det bes om at standpunktet begrunnes, skriver tingrettsdommer Anne Margrethe Lund i brevet som er sendt partene.

Advokat John Arild Aasen, som er oppnevnt som bistandsadvokat for tre terrorofre, mener at det er nødvendig med en bredere vurdering av Breivik, og foreslår i et brev at han innlegges til observasjon på et psykiatrisk sykehus.

– Ved innleggelse i akuttpsykiatrisk skjermet avdeling, vil siktede kunne bli observert 24 timer i døgnet over den tid retten måtte bestemme, skriver Aasen i brevet til Oslo tingrett.