HØYBLOKKA: Høyblokka i regjeringskvartalet sett fra Olje  og energidepartementet. Bildet er tatt 23.juli, dagen etter at bomben gikk av. Midt i bildet ses hullet som er igjen etter at Anders Behring Breivik plasserte bombebilen der.  (Foto: Kripos/Scanpix)
HØYBLOKKA: Høyblokka i regjeringskvartalet sett fra Olje og energidepartementet. Bildet er tatt 23.juli, dagen etter at bomben gikk av. Midt i bildet ses hullet som er igjen etter at Anders Behring Breivik plasserte bombebilen der. (Foto: Kripos/Scanpix)

Vakter studerte nærbilde av bombebil da det smalt

Vaktene i vaktsentralen i regjeringskvartalet hadde nettopp zoomet inn på bombebilen til Anders Behring Breivik, da den eksploderte 22. juli.

En av vaktene satt klar for å sjekke registreringsnummeret på bilen da bomben gikk av, og skjermene i sentralen ble svarte, melder NRK.

Forteller for første gang

To av vaktene i sentralen forteller for første gang om de dramatiske minuttene før, under og etter bombeeksplosjonen for fem måneder siden.

– Vi ble oppmerksomme på en hvit varebil som sto foran høyblokken. Varebilen sto veldig nærme inngangen, og vi begynte å sjekke den på kameraene, sier vaktførstebetjent Tor-Inge Kristoffersen i Departementenes servicesenter.

Skjermen ble svart

– Akkurat i det jeg zoomet inn på registreringsnummeret på bilen, gikk den i lufta. Kameraet som hadde zoomet inn ble borte, og skjermen ble svart. Halvparten av kameraene i det området mistet vi, og skjermene ble svarte. Resten av kameraene viste bilder fulle av røyk, forteller Kristoffersen. (©NTB)

Les også: – Breiviks mormor alvorlig psykisk syk