yngve hallen
yngve hallen

Vil granske alle overganger de siste fire årene

Norges Fotballforbund har bedt eksternt firma granske alle internasjonale overganger i norsk fotball de siste fire årene.

Ifølge Aftenposten har Yngve Hallén sendt en sms til sentrale fotballedere i Norge der presidenten varsler at alle internasjonale overganger de siste fire årene skal granskes av et eksternt firma.

Slik lyder meldingen:

«Med bakgrunn i skatteetaten og politiet sine aksjoner den siste tida har visepresident Schultz og eg hatt møte med Skattedirektoratet v/ skattedirektøren i dag. Med bakgrunn i den dialogen har vi bestemt oss for å ha ei ekstern gransking av intern. overganger frå 2007 og fram til i dag i TL (Tippeligaen, red. anm), AL (Adeccoligaen, red. anm) og TS (Toppserien, red. anm). Mandat mm vert laga i januar. PM (pressemelding, red. anm) i løpet av kvelden. Mvh Yngve».

LES: To nye siktet i Gunnarsson-saken: Erik Loes advokat uforstående til siktelsen
LES: NFF koblet inn i jakten for å finne «riktig» pris for Veigar Páll Gunnarsson

Norsk fotball har de siste månedene opplevd flere kriser. Gunnarsson-saken og Piiroja-saken har trolig vært utløsende faktorer til oppryddingen NFF nå vil gjennomføre.

Starter i januar
Onsdag kveld la NFF ut en pressemelding på sin hjemmeside. Der står det blant annet følgende:

«I løpet av januar vil NFF engasjere et uavhengig revisorfirma og eventuelt andre fagpersoner som skal gjennomgå spillerkontrakter i forbindelse med internasjonale overganger. NFF vil da avklare endelig mandat for granskningen. Når arbeidet er fullført vil rapporten bli gjort tilgjengelig for Skatteetaten.»

I den samme pressemeldingen forklarer president Hallén hvorfor de følte det var nødvendig med en gransking.

- Dette er et viktig steg for norsk fotball, og et signal både eksternt og internt om vår vilje til å samarbeide med skattemyndighetene. Vi ønsker en full gjennomgang for å avdekke eventuelle feil, og at vi sammen retter opp påviste mangler i fremtiden.

- Det er utbredt ønske fra alle som styrer norsk fotball å operere innenfor myndighetenes regelverk, og en full gjennomgang i dialog med skattedirektøren vil hjelpe oss i dette arbeidet, sier Hallén.

Skattedirektør Svein Kristensen er positiv til samarbeidet med NFF.

- Jeg synes det er prisverdig at NFF tar initiativ til å rydde opp i disse sakene. Vi vil selvsagt fortsette dialogen med forbundet for å gi råd der de har behov for det, sier Kristensen.

- Et felles krafttak
Aalesund-direktør Henrik Hoff er fornøyd med at NFF tar grep. Nå håper Hoff at dette kan bety en slutt på de norske fotballskandalene.

- Jeg synes det er helt greit. Det har vært mye negativt rundt norsk fotball i det siste. Hvis det ligger flere ting som bør sjekkes er det godt å få det gjort med en gang. Det er ikke heldig for norsk fotball hvis vi får en ny sak om 4 måneder, så en om 10 måneder og en om 15 måneder, sier Hoff til tv2.no

Klubbdirektøren synes det er riktig av NFF å be et eksternt firma om å gjennomføre arbeidet.

- Det handler jo om å få inn en nøytral tredjepart. Jeg synes det er bra at det tas et felles krafttak, for hvis det ligger ting som ikke er gjort riktig, er det bedre at det kommer frem i lyset nå.

I denne omgangen er det bare internasjonale overganger som skal granskes. Hoff er forsiktig med å mene noe om hvorvidt overganger mellom norske klubber også burde vært inkludert.

- Det har jeg ikke noen spesiell formening om, men det er jo ofte de internasjonale overgangene det ligger store penger i. Det hender jo at det brukes mye penger på overganger mellom norske klubber også, men det er ikke like vanlig.