Kronprinsparet og Totland
Kronprinsparet og Totland

– Mette-Marit og Haakon gir nytt håp for monarkiet

Slik var 2011 for Kronprinsparet.

Kongeåret 2011 har vært innholdsrikt både i Norge og i resten av Europa. Bryllup, graviditet og en god porsjon skandaler er fasit når dette året går mot slutten.

Kongehusekspert og hoffreporter, Kjell Arne Totland, har oppsummert året som har gått i de kongelige kretser for «God kveld Norge», og vil i de neste dagene snakke om de viktigste hendelsene fra året som har gått.

Les også:Politifolk voktet kongefamilien med skarpladde våpen

Totland har over 20 år bak seg som hoffreporter, og har dekket 23 kongelige bryllup, samtlige av kongeparets statsbesøk i utlandet, samt reist over hele verden med kronprinspar og prinsesser.

I dag oppsummerer vi året som har gått for kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit.

En god start

På begynnelsen av 2011 kom kronprinsparet hjem fra sin såkalte dannelsesreise med sine tre barn.

– På tampen av 2010 var det en del diskusjon i mediene etter kronprinsparet valgte å ta barna ut av skole og barnehage og dra på en flere måneder lang reise i utlandet, sier Totland.

Les også:Mette-Marit og Sonja brøt norsk lov i beste sendetid

Men hele familien kom hjem brune og opplagte, og det nok en fordel, for 2011 skulle bli et travelt år for kronprinsparet.

– Som kongeparet har også de veldig viktige oppgaver, de har et fast program som de følger og de drar på offisielle besøk til utlandet, forteller Totland.

Ghana

Det største offisielle besøket i 2011 var i Ghana, og straks etterpå dro kronprinsessen på en Aids-konferanse i Mali. Aidsproblematikken er som kjent en av Kronprinsessens hjertesaker.

– Og Mette-Marit har litt flyskrekk, men hun fløy først fra Ghanas hovedstad til London, deretter til Paris og tilbake Mali for å rekke konferansen, forteller Totland.

Les også:Kongen må snakke kronprinsparet til rette

Han tror at særlig norsk ungdom setter pris på å ha et kronprinspar som bryr seg og engasjerer seg i viktige saker.

– Det gir håp for monarkiets fremtid i Norge. Også kronprinsparets evne til å fornye sin rolle og gi den nytt innhold er med på å gjøre monarkiet mer relevant for en ny generasjon, mener Totland.

Vokst med oppgaven

Kongeeksperten bemerker også at kronprinsessen har vokst veldig med oppgaven etter hun giftet seg med kronprins Haakon for ti år siden.

– Hun har hatt en fantastisk utvikling i disse årene. Hun sier selv at hun egentlig ikke har forandret seg så veldig, men det hun har gjort er jo å få vist sitt potensiale. Kronprinsen har jo selv sagt at han la merke til hennes styrke allerede første gang han traff henne, og ofte lagt til at «og den var det kanskje ikke så lett for alle andre å få øye på på den tiden», sier Totland.

Les også:Nå kommer nye avsløringer om Mette-Marits liv

Mette-Marit var også klar over at hun kanskje ikke var det folk hadde sett for seg når kronprinsen skulle velge brud, men Totland understreker at hun har hatt en bratt læringskurve, særlig de første årene.

Byr på seg selv

I forbindelse med parets 10-års bryllupsdag har de latt seg intervjue i flere TV-programmer, men særlig ett fanget interessen til Totland.

Les også:Derfor måtte Mette-Marit avlyse «Kjør for livet»

– Jeg ble veldig fascinert av det programmet Thomas og Harald lagde, særlig fordi kronprinsessen bød litt mer på seg selv enn vi har sett tidligere. Hun er alltid veldig inkluderende, men i det programmet snakket hun om ting vi faktisk ikke visste. Det som gjorde mest inntrykk på meg var at hun fortalte at hun og kronprins Haakon i en periode faktisk gjorde det slutt. Men heldigvis gikk det som det gikk, og det kan vi alle glede oss over, sier han.

Du kan se Thomas og Harald intervjue kronprinsparet i programmet «Kronprinsparet på hytta» i kveld på TV2 klokken 22.40.