julekrydret-ribbe769 (Foto: Matprat.no)
julekrydret-ribbe769 (Foto: Matprat.no)

Panikk? Arne Brimi og «Professoren i svor» gir deg profftipsene for ribba

Skibrenner ødelegger svoren. Varmluftpistol kan derimot gjøre underverker.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Julemiddagen blir ikke vellykket uten at svoren på ribben er sprø. Ifølge Even Nordahl, markeds- og utviklingssjef på Matprat, er det egentlig ganske enkelt å få sprø svor hvis man kan triksene.

Nordahl, som av kollegaer blir omtalt som «professor i svor», har fordypet seg i svorens hemmeligheter. Visste du for eksempel at svor er ren protein?

Mye fett

Første bud er å kjøpe en ribbe med mye fett. På magre ribber kan det være vanskelig å få sprø svor, forteller Nordahl.

Det er spekklaget som gjør at svoren blåser seg opp. Dette skjer fordi fettlaget under svoren blir varm.

– Hvis ribba er god og feit blir svoren nesten sprø av seg selv, sier Nordahl.

Det andre bud er at det er lurt å salte og krydre ribba en dag eller to før. Saltet binder vannet, og er med på å gi sprø svor.

Les også: Dette var tre kubbelys fra IKEA

Damp svoren

Tredje bud er at ribba skal dampes for at svoren skal gelatere, altså gå over til en mykere konsistens, forteller Nordahl.

– Jeg anbefaler ikke å dampe den med svoren ned, men med svoren opp i en langpanne med væske og aluminiumsfolie over, fordi en stor og glovarm ribbe er vanskelig å snu uten å søle og brenne seg på.

Det er på dette punktet mange blir usikre på hva de skal gjøre, forteller Nordal. Han gir hele Norges matmor, Ingrid Espelid, skylden.

– Ingrid har forfektet at det beste er å legge svorsiden ned. I dag er det noen oppskrifter som sier at svoren skal ned, mens andre sier at den skal opp. Resultatet blir det samme, men som sagt du slipper å snu den med svoren opp, sier Nordahl.

Hos Matprat merker de forvirringen ved at mange ringer og spør nettopp om svoren skal ligge opp eller ned.

– Det var en gang en dame som ringte og lurte på om hun skulle putte ribba i fryseren med svoren opp eller ned, sier Nordahl.

Les også: Så galt kan det gå – juletrebelysningen tok fyr

Saken fortsetter under bildet.

slik-steker-du-ribbe197 (Foto: Matprat.no)

Et lurt knep

Fjerde bud er et lite knep. Pass for all del på at ribba ikke har ett søkk i midten, som fylles av fett og vann. For at svoren skal bli sprø må nemlig ribba dreneres under steking.

Bruk en dyp tallerken som du setter opp ned for å bygge opp ribba på midten, råder kjendiskokk Arne Brimi.

– Svoren blir sprø når vannet i svoren er utstekt, sier Brimi.

Nordahl forteller at man også kan kjøpe en egen ribberist til å «bygge opp» ribba i ovnen.

– Aluminiumsfolie formet til klumper fungerer også fint, sier Nordahl.

Ribbekrakken

Femte bud handler om steking. Ribba skal stekes med over og undervarme forteller Nordahl. Mot slutten, de siste 5- 10 minuttene, kan du sette på vifte i kombinasjon med grill. Men da må du passe på!

– Da må du finne fram ribbekrakken og lenke deg fast til ovnen, sier Nordahl. Hvis ikke er det lett at svoren blir brent.

Når det kommer til steking sier Brimi at noe av kunsten for å få en god ribbe er å steke den lenge nok.

– Ribbe tåler en del steking. En ribbe som ikke er stekt lenge nok er ikke god, sier Brimi.

Les også: Disse julegavene kan du lage hjemme!

Gammel ovn, ingen hindring

Du kan også få til sprø svor med eldre komfyrer uten grilleelement.

– Da må du skru opp ovnen på den høyeste temperaturen mot slutten og sette en tresleiv i ovnsdøra slik at det kommer ut litt damp, sier Nordahl.

Skibrenner ødelegger

Men hva skal man gjøre hvis man har fulgt alle ribebudene til punkt og prikke og svoren fremdeles ikke er sprø? Du kan faktisk gjøre en siste finish med en varmluftpistol.

– Hvis svoren bare er sprø noen steder kan du bruke en varmluftpistol på områdene som ikke har blitt sprø, sier Nordahl.

Varmluftpistol er som en ekstra varm hårføner. Skibrenner og Créme Brûlée-brenner frarådes imidlertid på det sterkeste. Flammene vil rett og slett ødelegge svoren.

Se også: Prisforskjellen på disse julerommene er på over 20.000 kr

Det viktigste

Skulle du allikevel ikke lykkes, handler julen heldigvis om mange andre ting en svor.

– Det er viktig at folk evner å slappe av og kose seg på merkedagene i jula, sier Brimi.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter