FORESLÅTT STENGT: Sellafield-anlegget i Nordvest-England er den største atomtrusselen mot Sør-Norge. I 2018 kan det bli stengt. (Foto: Jon Torstein Hvamstad / TV 2)
FORESLÅTT STENGT: Sellafield-anlegget i Nordvest-England er den største atomtrusselen mot Sør-Norge. I 2018 kan det bli stengt. (Foto: Jon Torstein Hvamstad / TV 2)

Atomanlegget i Sellafield skal stenges innen 2018

Det betyr en slutt på miljøbevegelsens og flere norske regjeringers kamp for å få stengt det miljøfarlige anlegget. Dette er svært gode nyheter, sier miljøvernministeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

All gjenvinning av atomavfall i Sellafield tar slutt i 2018 ifølge forslag fra britiske atommyndigheter.

I flere tiår har miljøbevegelsen sloss for å stenge gjenvinningsanlegget for atomavfall i Sellafield Cumbria, nordvest i England.

HÅPER DET STEMMER: Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim sier han vil ta kontakt med den britiske regjeringen for å få klarhet i hva som skal skje. (Foto: Holm, Morten/Scanpix)

Julegave fra britene

– Vi har fått en veldig gledelig julegave fra britene. Nemlig det at de nå endelig har bestemt seg for å avslutte virksomheten i Sellafield Thorp og at de skal gjøre seg ferdige med det brenselet de har nå innen 2018, sier daglig leder, Nils Bøhmer i Bellona til TV 2.

LES OGSÅ: – Sellafield kan bli Norges Fukushima

Også miljøvernminister Erik Solheim (SV) er glad for nyheten fra England:

– Dette er veldig gode nyheter og det er et tegn på at den dialogen som mange norske regjeringen har hatt med britene kan bære frukter. Så får vi bare håpe at dette ikke er for godt til å være sant. Jeg vil ta kontakt med regjeringen i Storbritannia for å få mer informasjon om dette, sier Solheim til TV 2.

Alvorlig atomtrussel mot Norge

Minst fire norske regjeringer har forsøkt å overbevise britiske myndigheter om at risikoen for ulykker og utslipp fra anlegget kan true kysten av Norge.

– Vi regner Sellafield som den mest alvorlige atomtrusselen mot Norge fordi vind og strøm retningen nesten alltid står fra Storbritannia og mot kysten av Norge. Så en ulykke på Sellafield vil ved de aller fleste værforhold treffe Rogaland, Hordaland og kysten av Norge, sier Solheim.

GLAD OG LETTET: Nils Bøhmer i Bellona er glad for at atomanlegget i England skal stenges. (Foto: TV 2)

LES OGSÅ: Arrestert etter terrormistanke ved Sellafield

Skal behandles politisk

Sellafield-anlegget ble anlagt i 1947 i en nedlagt sprengstoffabrikk. Denne fabrikken produserte spaltbart materiale til Storbritannias atomvåpenprogram.

I dag drives anlegget British Nuclear Fuels Limited (BNFL) og allerede i 2016 skal den eldste delen av gjenvinningsanlegget avvikles.

Det er britiske atommyndigheter som foreslår å stenge Sellafield anlegget og forslaget skal nå behandles politisk.

– De signalene jeg får fra både britiske myndigheter og Sellafield selv, er at de tilrådningene kommer til å bli fulgt. Og det betyr at fra 2018 så er det ingen kommersiell virksomhet i Sellafield lenger, sier Bøhmer.

MILJØTRUSSEL: Slik vil et eventuelt utslipp fra Sellafield kunne påvirke Norge. (Foto: TV 2)