KUNSTPROSJEKT: Med støtte fra Norsk Kulturråd har Morten Traavik icenesatt seg selv i ulike situasjonar i Nord Korea. Har har i tillegg besøkt det lukkede landet flere ganger. (Foto: Privat/TV 2/ Montasje)
KUNSTPROSJEKT: Med støtte fra Norsk Kulturråd har Morten Traavik icenesatt seg selv i ulike situasjonar i Nord Korea. Har har i tillegg besøkt det lukkede landet flere ganger. (Foto: Privat/TV 2/ Montasje)

Norsk kunstner: – Vesten har et endimensjonalt syn på Nord-Korea

I dag sendte den kontroversielle norske kunstneren Morten Traavik kondolansebrev til landet.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Traavik mener at vesten har et endimensjonalt syn på Nord-Korea.

Han har selv vært i det lukkede landet og har med støtte fra Norsk Kulturråd iscenesatt seg selv i ulike situasjoner i Nord-Korea.

– Mektig opplevelse

I september fikk Traavik adgang til det svært lukkede landet.

MENER VESTEN HAR ET ENDIMENSJONALT SYN PÅ NORD_KOREA: Den kontroversielle kunstneren har flere ganger vært i Nord-Korea, men aviviser at han bare har fått se et glansbilde. (Foto: Privat/ TV 2)

– Da sto jeg på en tribune cirka fire meter fra der hvor Kim Jong-il sto. Da opplevde jeg en halv million mennesker som taktfast ropte hans navn samtidig som militærparadene rullet forbi. Det var en ganske mektig opplevelse, sier Traavik til TV 2 Nyhetene.

Tror ikke på boikott

Det var en ganske mektig opplevelse

Kunstneren tror ikke boikott og isolasjon vil gavne folket, men avviser at han bare har fått se et glansbilde av regimet.

Les også: Nord-Korea testet kortdistanserakett

– Gjennom de prosjektene jeg gjør så møter jeg mange mennesker, som er medlemmer av det man vil kalle de privilegerte klassene. Det er stort sett de som får lov til å omgås utlendinger, men jeg møter også en god del såkalte vanlige mennesker, sier Traavik.

Gallionsfigurer

Det er ikke første gang kunstneren jobber med omstridt kunst. I 2007 lanserte han det kontroversielle Miss Landmine-prosjektet, som blant annet tok for seg mineofre i Angola.

SENDTE KODOLANSEBREV: Morten Traavik har sendt sitt kondolansebrev til Nord-Korea. Nå håper han det rekker frem i tide til gravferden. (Foto: TV 2)

Etter flere turer i Nord-Korea tror Traavik Kim-familien fungerer som gallionsfigurer og at det er de militære som sitter med makta.

Les også: Mytene om Kim Jong-il: Moteikonet, oppfinneren og sportsmannen

– Slik som jeg ser det så er Kim Joung-un i ennå større grad enn sin far, en gallionsfigur, sier Traavik.

Kondolansebrevet er sendt og forhåpentligvis rekker det fram før gravferden den 28. desember. Dersom brevet slipper inn i det lukkede landet da.