Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Øyvin og Gunn Hansen var to av mange småsparere som ble lokket til å investere i selskapet Global Eiendom 2007. De tok opp 1,5 millioner kroner i lån med pant i egen bolig, for å investere pengene i eiendomsfondet.

Første som vant fram

De tapte pengene, men gikk til sak, og fikk som de første 1,5 millioner kroner i erstatning etter å ha tapt på investeringer forvaltet av finanshuset Acta.

Nå har Acta anket saken til lagmannsretten. Det har ikke ekteparet råd til å være med på.

– Vi har ikke en økonomi som tillater å føre en så stor sak videre. I så fall må vi få hjelp av andre, sier Hansen.

Les også: Arve (82) mener han ble lurt til å lånefinansiere aksjekjøp

BER FORBRUKERRÅDET KOMME PÅ BANEN: Jon Mjølhus, sakkyndig vitne i saken, mener mye av tapet skyldes hårreisende gebyrer for folk som egentlig ikke har noen formue. (Foto: TV 2-montasje)

Gebyrbanditter

Jon Mjølhus, sakkyndig vitne i saken, mener mye av tapet skyldes hårreisende gebyrer opp imot 30 prosent av investeringssummen.

– I det du tar opp et lån på halvannen million med lån i huset, så gir du altså fra deg en halv million til rådmannen og firma som sitter på andre siden av bordet, sier Mjølhus til TV 2.

Bare i Global Eiendom 2007 utgjør gebyrene rundt 800 millioner kroner. Mye står med andre ord på spill om ekteparet vinner fram og andre småsparere dermed fremmer tilsvarende krav.

Les også: Karin (66) tapte penger på aksjer kan miste huset

Forbrukerrådet vurderer bistand

Forbrukerrådet vurderer å bidra økonomisk i ankesaken.

– Vi vurderer saken, men må se anken før vi kan ta endelig stilling til dette, sier Jorge Jensen, fagdirektør i Forbrukerrådet til TV 2.

Mjølhus på sin side, er klar i sin sak: Forbrukerrådet bør involvere seg.

– Forbrukerrådet bør komme inn og se på saken. Dette er folk som egentlig ikke har hatt noen formue, men som har lånt på huset sitt, sier Mjølhus.