Kjæledyrene våre blir ikke holdt utenfor julefeiringen. Mange  av oss bruker mye penger på julegaver til hunder og katter.  (Foto: Illustrasjonsfoto)
Kjæledyrene våre blir ikke holdt utenfor julefeiringen. Mange av oss bruker mye penger på julegaver til hunder og katter. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Dette gir du kjæledyret til jul

...og dette bør du ikke gi. Les hvordan du unngår at julen ender med oppkast og diaré.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi selger mye av hundesengene nå før jul. Folk vil gjerne ha det fint i heimen - noen maler jo til og med taket før jul! Og da ser man gjerne at den gamle hundesenga trenger en oppgradering, forteller Vigdis Johnsen, daglig leder for Pet Shop Girls, en dyrebutikk som selger designvarer til kjæledyr.

Denne hundesengen er for de som virkelig vil pynte opp stua. Sengen er forgylt med 24 karat gull og selges for kr 43.000.
I følge Johnsen er det vanlig å kjøpe julegaver til både egne og andres hunder.

Ta forbehold

– Mange vet kanskje ikke hva de skal kjøpe til en familie og velger å kjøpe noe til hunden deres i stedet. Andre vil gjerne ha litt flere gaver under treet og velger derfor å pakke inn gaver til hunden. Dette kan være alt fra nyttige gaver til godteri til leker, forteller butikkeieren.

Dyrlege Torill Moseng syntes også det er koselig å gi bort julegaver til kjæledyrene, men mener det er viktig å ta noen forbehold.

– Det finnes et par ting man ikke bør gi dyrene til jul. For eksempel sjokolade, druer, rosiner, tyggegummi og gjærbakst. Man bør være ekstra på vakt så de ikke får i seg denne maten - den er giftig for dyr, mener dyrlegen.

Hva med en rosa hettejakke til familiens øyesten? Denne er fra Juicy Couture og koster kr 398.
Les også: Sjekk kjæledyrets allmenntilstand selv

Skal ikke ha menneskemat

Moseng mener man må være obs på hvor mye menneskemat dyrene får i seg i julen.

– Mange dyr får noe ekstra godt i julen, men ribbe og annen menneskemat kan kan fort gi mage- og tarminfeksjoner, speiselt hvis dyret ikke er vant til slik mat. Det kommer veldig an på størrelsen på dyret og hvor mye det får i seg, men for eksempel en liten hund som svelger for mye ribbe kan føre til at resten av julen går med til oppkast og diaré.

Skulle kjæredyret få i seg for mye mat den ikke tåler, spesielt hvis den spiser sjokolade, er det viktig å ta kontakt med dyrlegen med en gang. Ofte hjelper det å få dyret til å kaste opp.

Les også: Mange hjemløse katter dør i løpet av vinteren

Pass på stearinglysene

– Med katter er det to store utfordringer. Den ene er stearinglys fordi de ofte går over bordet og i nærheten av lysene, og den andre er at katter elsker å leke med bånd og pynt. Hvis de svelger båndene kan det gå hardt ut over magene deres. Det er viktig å ha full kontroll over hvor kjæledyrene er hele tiden, mener dyrlegen.

Et hot julegavetips til de minste tøffingene er dette pigghalsbåndet, kalt "BAD". Halsbåndet koster kr 298.

Moseng kan også anbefale å kjøpe nyttige leker eller litt dyregodteri til kjæledyrene.

– Man kan også gi bort for eksempel en lengre tur, en leke og litt godteri, nytt utstyr til skisesongen eller andre leker som aktiviserer dyret. Bare pass på å ikke gi alt godteriet på en gang. Da kan kvelden lett endte med oppkast, sier Moseng.

Hun anbefaler også å gi leker, spesielt til innekatter.

– Leker vil øke deres aktivetet. Det er både bra for fysikk og for kattens psyke å få ting å gjøre. Ett klorebrett er også en god ide. Det finnes også mange typer "duft"-mus som kattene elsker - de er fine å bruke til å aktivisere katten, sier Moseng.

Dyr er ikke julegaver

Hun har også en siste oppfordring når det gjelder dyr og julaften.

– Husk at kjæledyr ikke er julegaver! Skal man gi bort dyr i julegave bør dette være nøye gjennomtenkt og diskutert på forhånd, avslutter dyrlegen.

Les også: Kjæledyr gir deg bedre helse

Disse reinsdyrhornene får Fido til å se ut som Rudolf. De finnes i to størrelser og koster kr 79 og 89.