Har du denne pilen på dekkene dine? Da er det viktig å sjekke at den faktisk går rett vei.
Har du denne pilen på dekkene dine? Da er det viktig å sjekke at den faktisk går rett vei.

Rotasjonsretning: Vet du hvorfor denne pilen er viktig?

Bommer du her, kan det gå på sikkerheten løs.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei hei! Skal legge på vinterdekka mine nå (jeg vet at det er sent sent, har brukt litt penger på taxi i det siste for å si det sånn) og de er helt nye så jeg har ikke hatt dem på bilen før, kjøpte ny bruktbil i sommer og da sto den på sommerdekk. Henta dem opp fra boden i går og ser at det står noen piler på siden av dekkene.

Har dette noe med hvilken vei de skal rulle eller er det bare jeg som misforstår her? Kan ikke huske at jeg har sett noe slikt på dekk tidligere men mulig jeg bare er sløv. Håper du kan gi meg et råd. Hilsen en som føler det er som julekvelden på kjærringa på mange måter i år : - )

Benny svarer:

Hallo på deg! Ja, det vil jeg kalle å være ute i siste liten! Det er enda godt at du har benyttet drosje og ikke kjørt rundt på såpeglatte veier med sommerdekk.

Når det gjelder pilen på dekkene dine, så har du helt rett. Dette kalles rotasjonsretningen, og dekkene må monteres i riktig retning. Det er nok dessverre en del bileiere som overser akkurat dette og kjører rundt med vinterdekk som er montert ”feil vei” - lykkelig uvitende.

Grunnen til at det er slik er som du sikker skjønner at dekkene har asymmetrisk mønster og når man da bommer på rotasjonsretningen ved monteringen, får man ikke de maksimale egenskapene ut av dekket. Resultetet er både blant annet dårligere framkommelighet og lengre bremselengde.

Med andre ord - det gjelder å være observant, for dette går på sikkerheten løs. Mange fabrikkanter merker dekkene sine forbausende dårlig med tanke på hvor viktig dette er.

Det at du ikke har lagt merke til dette tidligere behøver ikke skyldes annet enn at du ikke har hatt slike dekk tidligere, for det er langt i fra alle som har dette.

Ønsker deg lykke til med hjulskiftet!

Vinterdekk: Dette er årets testvinnere:

Del med Facebook-vennene dine

Les også: Slik skifter du bremser selv:

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Slike timepriser er en hån mot vanlige arbeidsfolk

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: