IKKE NYE SAKKYNDIGE: Selv om terrorsiktede Anders Behring Breivik er uenig i rapporten fra de sakkyndige, har han sammen med sine forsvare besluttet å ikke be om å bli undersøkt på nytt.  (Foto: Tore Meek)
IKKE NYE SAKKYNDIGE: Selv om terrorsiktede Anders Behring Breivik er uenig i rapporten fra de sakkyndige, har han sammen med sine forsvare besluttet å ikke be om å bli undersøkt på nytt. (Foto: Tore Meek)

Lippestad advarer unge mot å overvære Breivik-rettssaken

– Det kommer til å bli forferdelig, sier Breiviks forsvarer om rettssaken som starter i april.

I et intervju med Nordstands Blad advarer advokat Geir Lippestad mot en opprivende rettssak, der den terrorsiktede Anders Behring Breivik kommer til å redegjøre i detalj for sine ugjerninger 22. juli.

– Forferdelig

– Det kommer til å bli forferdelig. Siktede vil gi ekstremt detaljerte beskrivelser av sine ugjerninger. I rettssalen vil det vises film og bilder fra Utøya. Helt ubeskrivelig ille, er det. Jeg vil advare folk, særlig unge mennesker, mot å overvære rettssaken, sier han til lokalavisen.

Advokaten sier til NTB at han har tenkt nesten hver eneste dag at forsvareroppdraget er vanskelig og krevende for ham og medforsvarerne.

– Alt har blitt mye sterkere enn jeg hadde trodd. Hadde jeg visst 23. juli, det jeg vet nå, hadde jeg muligens takket nei. Vi har alle fått reaksjoner. Det er utrolig krevende å forholde seg til alt dette grusomme som vi jobber med hver dag. Vi sitter jo med alle bildene og alle dokumentene, medgir Lippestad.

Mottar skremmende brev og e-post

Han forteller til Nordstrands Blad at terrorsaken har gitt ham innblikk i miljøer med skremmende holdninger.

– Det jeg kan si, på den negative siden, er at jeg tidvis mottar brev, e-post og telefoner med et ytterst skremmende innhold; et innhold som viser at en del mennesker der ute gir uttrykk for å mene det samme som Breivik. Jeg får således innblikk i miljøer med ekstreme holdninger, med meninger man nesten ikke tror er mulig. Det opplever jeg som skremmende, sier Lippestad til avisen.