Kim Jong un og Kim Jong il (Foto: AP montasje: TV 2)
Kim Jong un og Kim Jong il (Foto: AP montasje: TV 2)

Ekspert: – Jeg tror regimet i Nord-Korea vil falle sammen

Seniorforsker Stein Tønnesson i Prio spår at regimet i Nord-Korea nå vil bryte sammen etter Kim Jong-ils død.

Meldingen om at Nord-Koreas leder, Kim Jong-il, er død har utløst ny spenning rundt hva som kommer til å skje med et av verdens mest isolerte land.

Seniorforsker ved institutt for fredsforskning Prio, Stein Tønnesson, spår dette er begynnelsen på slutten for diktaturet i Nord-Korea.

– Jeg er helt sikker på at det går mot regimeskifte i Nord-Korea, dagens regime kan ikke overleve på lang sikt, sier Tønnesson til TV 2.

Les mer: Kim Jong-il (69) er dødog se Kim Jong-ils liv i bilder

Stein Tønnesson (Foto: TV 2)
Stein Tønnesson (Foto: TV 2)

– Vil ikke holde lenge

Nord-Korea har i årtier vært styrt av den samme familien. Kim Jong-il avløste for 17 år siden sin far, Kim Il-Sung, som leder av det lukkede kommunistiske landet.

Nå tyder alt på at hans yngste sønn, Kim Jong-un, vil bli utpekt som ny leder for landet.

– For familien må det være en tragedie at han dør nå, så kort tid før den store dagen. 15. april neste år skulle jo Nord-Korea feire den store lederen, Kim il-Sungs 100-års dag. Nordkoreanerne regner ham fortsatt som den egentlige, evige lederen, selv om han døde i 1994, forteller Tønnesson.

Etter at Kim Jong-il fikk slag i 2008 har det foregått mange forberedelser for at hans sønn, Kim Jong-un, skal kunne overta. Uansett utfall av en eventuell maktkamp spår Tønnesson regimets fall.

– Jeg må jo innrømme at jeg trodde regimeskiftet skulle komme allerede etter Kim il-Sungs død i 1994, men jeg regner med det samme som den gang, jeg tror ikke det holder lenge, sier Tønnesson.

Les også: Støre håper Nord-Korea staker ut ny kurs

Kim Jong-un og Kim Jong-il flankert av militære (Foto: AP)
Kim Jong-un og Kim Jong-il flankert av militære (Foto: AP)

Håp om reformer

Kim Jong-un har tatt utdanning i Sveits og skal beherske både engelsk og tysk. Han skal være en lidenskapelig tilhenger av amerikansk basketball.

Flere håper Jung-un vil stå for en mer reformvennlig styresett enn hans forgjengere. Men det vil kunne utløse en maktkamp, blant annet med militære ledere i Nord-Korea.

– De militære sitter med en helt spesiell situasjon i Nord-Korea. Det er vel intet annet land som bruker så stor del av sine ressurser på de militære og deres toppledere har alle privilegier, så det er de som har interesse av først og fremst å bevare regimet, sier Tønnesson.

– Det har i månedsvis vært snakket om at det har funnet sted en rekke henrettelser av ledende personer innenfor Nord-Koreas etterretningstjeneste for å sikre Kim Jong-uns makt, legger han til.

– Det er også nå snakk om at han er for ung, så det kan bli hans onkel som kommer til å styre bak kulissene. Han er nok mer konservativ enn de som støtter Kim Jong-un. Og så er det jo den store frykten for hva som nå skjer med atomvåpnene og atomanleggene i Nord-Korea, sier Tønnesson.

Les også: – Kim vil diskutere midlertidig atomstans

Fra kommunisme og krig - til piker, vin og prøvesprengninger

Kim Jong-Un (Foto: AFP)
Kim Jong-Un (Foto: AFP)

«Den store arvtaker»

Nordkoreanske medier omtaler Kim Jong-un som den store arvtaker, kort tid etter kunngjøringen om faren Kim Jong-ils bortgang.

– I spissen for den koreanske revolusjonen står nå Kim Jong-un, den store arvtaker til den revolusjonære juche-ideologien og en fremragende leder av vårt parti, hæren og folket, skriver det statlige nyhetsbyrået, ifølge NTB.

Juche er den nordkoreanske ideologien om selvberging, der målet er at landet skal klare seg selv uten hjelp utenfra.

– Kim Jong-uns lederskap er en sikker garanti for at den revolusjonære juche-tankegangen blir fullført og videreført gjennom generasjoner, heter det videre. Filosofien ble startet av Kim Il Sung og videreutviklet av nå avdøde Kim Jong-il.

Kim Il-Sung, som døde i 1994, omtales fremdeles som «den evige president», mens sønnen Kim Jong-il ble kalt «den kjære leder». Asiatiske børser endte med nedgang etter nyheten om Kim Jong-ils bortgang i Nord-Korea.

Les også: Slik vil Kim i kontantkrise lokke turistar i diktaturbesøk

Folk gråter i Pyongyang (Foto: Reuters)
Folk gråter i Pyongyang (Foto: Reuters)

– Skulle vært rikt, er lutfattig

Nyheten om Kim Jong-ils død utløste stor sorg over hele Nord-Korea skal en tro de statlige mediene.

Bilder fra hovedstaden Pyongyang viser store ansamlinger med sørgende og gråtende nordkoreanere som fikk nyheten mandag morgen, til tross for at lederen døde lørdag.

Den hardt prøvede befolkningen i Nord-Korea har i årevis vært hengitt til matrasjoner og hungersnød. Til tross for omfattende matleveranser fra flere land, deriblant Norge, skal befolkningen ha problemer med å få tak i disse fordi de ikke har penger å betale med.

– Økonomisk har ikke staten kontroll over økonomien lenger i Nord-Korea, svartmarkedet florerer og de må endre sin pengepolitikk hele tiden, forteller Tønnesson.

– Det som er underlig med Nord-Korea er ikke om det faller, men at de har klart å holde det gående så lenge. Midt i verdens ledende økonomiske region finnes det altså et land som kunne vært veldig rikt i dag hvis de hadde satset på å gå med de andre landene. Men som er lutfattige og bruker det aller meste av sine ressurser på det militære, sier Tønnesson.

Les også: Slik pusher Kim-regimet ecstasy og heroin i Kina

Kim Jong-il og Hu Jintao  (Foto: AP)
Kim Jong-il og Hu Jintao (Foto: AP)

– Kan bli Kina som rykker inn med nødhjelp

Kina er blitt det viktigste landet for Nord-Koreas utenriksrelasjoner de siste årene etter at forholdet til Sør-Korea er blitt dårligere under den nåværende ledelsen i sør.

Selv om befolkningen i Nord-Korea er kuet, har det vært tilløp til oppstand flere steder i det siste på grunn av regimets forsøk på å stanse svartebørsmarkedet.

Det er i tillegg mange som rømmer, nå sist skal en gruppe nordkoreanske soldater ha flyktet over til Kina.

– Hvis regimet skulle falle sammen kan det faktisk bli Kina som rykker inn med nødhjelp og alt slikt, mens Sør-Korea og USA vil kunne få vanskeligheter fordi de som sitter med makten i Nord-Korea vil være vennligere innstilt til Kina, sier Tønnesson.

USA skal lenge ha forsøkt å få samtaler med Kina om hvordan man eventuelt skulle organisere en operasjon inne i et kriserammet Nord-Korea.

– Skrekkscenarioet er at Kina i en krisesituasjon vil kunne rykke inn og sikre seg atombombene og kontroll med atomanleggene i Nord-Korea. Og hvis ikke slike operasjoner er koordinert på forhånd kan man faktisk få en situasjon hvor styrker fra Kina og USA/Sør-Korea vil kunne møte hverandre inne i Nord-Korea, sier asiaekspert Tønnesson.

Les også: Åpner luksusrestaurant mens folket sulter i Nord-Korea

Utpeker Nord-Koreas midlertidige leder

To eksperter på Nord-Korea peker begge på avdøde Kim Jong-ils svoger, Nord-Koreas sikkerhetssjef Jang Song-taek, som den reelle lederen av landet i en overgangsperiode.

– Det er de militære sammen med Kim Jong-ils svoger Jang Song-taek som styrer nå, antar jeg, sier Barbara Demick, korrespondent for den amerikanske storavisen Los Angeles Times, til NTB på telefon fra Kina.

Demick utga tidligere i år boka «Mørkets rike, en reportasje fra Nord-Korea» som har høstet rosende kommentarer over alt der den er kommet ut. Jang Song-taek er gift med avdøde Kim Jong-ils søster og onkel til den utpekte etterfølgeren Kim Jong-un, som antas å være i slutten av 20-årene.

Også den svenske eksperten Ingolf Kiesow peker på Jang Song-taek som den som trolig styrer landet.

– Jang sitter på begge sikkerhetsstoler som ansvarlig for partiets sikkerhet og dermed også sjef for regjeringens sikkerhetsapparat, påpeker han overfor NTB.

Les også: Avdekker grusomme forhold i fangeleirer i Nord-Korea

Kim Jong-il er død, 69 år gammel. Se reportasje på TV 2 Nyhetene:

581720