Norge håndballgull (Foto: TV 2/)
Norge håndballgull (Foto: TV 2/)

Håndballjentenes julegave til folket: Historisk VM-gull!

– Det var helt utrolig. Det siste minuttet sto jeg der med tårer i øynene.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frankrike - Norge 24-32 (13-19)

Se kampreferat i videovinduet øverst

Norske håndballnisser leverte en ny julegave til folket i søndagens VM-finale. Frankrike ble fullstendig nedsablet i São Paulo, og et strålende norsk kollektiv ga seg ikke før det sto 32-24 på måltavlen.

Norge er nå regjerende mester i EM, VM og OL. Dét har ingen andre kvinnelandslag klart før dem.

Send dine gratulasjoner til håndballjentene i kommentarfeltet nederst i artikkelen

– Nå er jeg bare utrolig glad og stolt... og helt ferdig, sa landslagssjef Thorir Hergeirsson til TV 2 Sporten like etter kampslutt.

– Frankrike er et lag som aldri gir seg, de kommer alltid tilbake. De er veldig like Norge i lagmoral og det å aldri gi seg, så vi visste at de kom til å gi alt i andre omgang. De var nære, men vi klarte å holde unna og da knakk de sammen.

TV 2 PLAY: Se hele intervjuet med landslagssjefen

Fyrverkeriåpning
Norge og Frankrike har først og fremst fått skryt for glimrende forsvarsspill i årets VM, men i åpningsminuttene av finalen i Ibirapuera Gymnasium var det lite som minnet om gode defensiver.

I fartsfylte første minutter rant målene inn i begge ender. Ida Alstad utlignet den franske ledelsen med sin 6-6-scoring etter 11 minutter.

Kampen om gullet fortsatte i et forrykende tempo, og ivrigst av alle var Linn Jørum Sulland og Kristine Lunde-Borgersen. Da Norge gikk opp i 11-9 etter litt over halvspilt omgang, hadde de to skuddsterke jentene vært sist på ni av ballene.

Linn Jørum Sulland (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)

Dobbel-timeout
Etter hvert kom både det norske forsvaret og Katrine Lunde Haraldsen i gang. Og da er Norge rett og slett best i verden. Tonje Nøstvold dundret inn 16-11 fire minutter før hvilen.

– Oi, oi, oi! On fire! Fra Hundvåg til São Paulo, utbrøt kommentator Harald Bredeli, som ble avløst av timeoutkortet til den franske landslagssjefen Olivier Krumbholz – for andre gang i omgangen (!).

Men ringrevens formaninger hjalp lite. De norske jentene var nemlig hetere en hetest i Brasil-varmen. Heidi Løke løp inn Norges siste før hvilen. Det sto 19-13 til pause.

Les også: Spania banket Danmark i rotete finalevorspiel

Frankrikes forsvar har vært fjellstøtt gjennom hele mesterskapet, men mot norske gullgrossister vaklet det voldsomt.

Surfet til gull
Et kontringsvillig Norge satte standarden fra første fløytestøt etter hvilen, og uten sine skadde stjerner, Allison Pineau og Mariama Signate, hadde ikke de franske jentene noe å stille opp med. Karoline Dyhre Breivang, Linn-Kristin Riegelhuth Koren og Kari Mette Johansen fikset 22-14 nesten umiddelbart.

Da Norge tok sitt første VM-gull, mot Frankrike på Lillehammer i 1999, gikk finalen til ekstraomganger. Dét var det aldri noen fare for i sydligere strøk.

Les også: – Sorry, Jan Thomas! Vår stil er gull, gull, gull!

Frankrikes baklengssnitt på 21,5 mål per kamp raknet fullstendig, og da Heidi Løke kriget inn 30-24 fem minutter før slutt var det bare å slippe jubelen løs.

Lystavlen slukket med 32-24 i norsk favør. Dermed var Norges andre VM-gull i historien et faktum.

Se jubelscenene etter kampslutt i videovinduet under:

Gulljentene rørt til tårer
– Det var helt utrolig. Det siste minuttet sto jeg der med tårer i øynene. Dette er det største jeg har opplevd, sa Norges supermålvakt, Katrine Lunde Haraldsen.

– Det betyr faktisk mer enn jeg trodde. Det er en spesiell følelse.

Tvillingsøster Kristine Lunde-Borgersen var finalens store spiller. Sørlandsjenta, som ble mor i februar, scoret seks mål og var enorm i Norges midtforsvar.

– Fantastisk. Vi spiller bra, Katrine står bra... Det er så deilig! Jeg merket at det var større enn jeg hadde trodd.

TV 2 PLAY: Se hele intervjuet med tvillingsøstrene

Også Camilla Herrem slet med å holde følelsene tilbake da hun skjønte at gullet var sikret.

– Jeg begynte å grine seks minutter ut i andre omgang. Jeg er så sinnssykt glad, tårene bare kommer og kommer nå. Jeg er bare så sinnssykt stolt over laget. Jeg er stolt over å være norsk og jeg er stolt over alle som har kommet og sett på, sa Herrem.

TV 2 PLAY: Se hele intervjuet med Camilla Herrem

Medaljesamlingen er komplett
Karoline Dyhre Breivang, som fra før hadde både EM- og OL-gull, fikk oppsigelsesbrev fra Norges Håndballforbund i postkassen tidligere i år. I VM har hun vært en av de viktigste brikkene i det norske gullaget.

Her går det opp for Runar-spillerne at bronemedaljen ble omgjort til fjerdeplass. (Foto: TV 2/)

– Nå har jeg fått det gullet jeg savnet, og det er så godt. Jeg er så glad for å være en del av denne gjengen her, sa Dyhre Breivang.

– Det er helt fantastisk at vi gikk helt til topps. Det var det nok ikke så mange som hadde trodd før vi startet det hele, men vi har hatt en utrolig tro på arbeidsoppgaver og å ha fokus på de riktige stedene, og det bringer oss helt til topps. Vi er et fantastisk lag, og det er det det handler om.

Se hva vår livechatter, Nora Mørk, mente om de norske gulljentene: