lavkarbo (Foto: TV 2)
lavkarbo (Foto: TV 2)

Lavkarbofeberen: Risikerer du å bli «innfeit»?

Kiloene raser kanskje av, men en overlege advarer nå mot at folk kan bli «innfeite» av lavkarbodiett – og på sikt utvikle hjertelidelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Aviser og tv-kanaler over hele verden harselerer nå med Norges smørmangel – og lavkarbofeberen som raser. Og selv om kiloene forsvinner, finnes det leger som er bekymret over hva konsekvensene kan bli – på sikt.

Advarer mot innvendig fett

Selv om folk blir tynne på utsiden, så advares det mot at folk kan bli såkalt «innfeite».

FRYKTER «INNFEIT»: Kjetil Retterstøl, overlege ved Lipidklinikken på Rikshospitalet og forsker ved avdeling for ernæringsvitenskap på Universitetet i Oslo, frykter at lavkarbo kan gjøre deg feit innvendig og derfor være skadelig. (Foto: TV 2)

Les også: Full krangel om lavkarbo

Kjetil Retterstøl, overlege ved Lipidklinikken på Rikshospitalet og forsker ved avdeling for ernæringsvitenskap på Universitetet i Oslo, er overrasket over den voldsomme populariteten lavkarbodietter har i Norge. Det er nå 40 år siden Atkins-dietten kom i USA.

– Hvorfor dette plutselig dette skal bli så forferdelig populært i Norge, er en gåte for meg, sier Retterstøl til TV 2.

Sju av Retterstøls studenter, som er normalvektige, gjennomførte i vår et eksperiment. I én måned gikk de på en knallhard lavkarbokur. Målet var ikke å gå ned i vekt, men å se hva slags andre virkninger dietten hadde på kroppen.

Økt kolesterol

Den store overraskelsen kom da de sjekket blodprøvene sine etter én måned. Alle hadde fått økt kolesterolnivå – noen nesten doblet.

To av dem fikk så høyt kolesterolnivå at det normalt behandles med medisiner.

– Det er litt skremmende, med tanke på hvor mye fokus det har vært på lavkarbo det siste året, sier Martine Zakariassen Espeland.

Hun er masterstudent i klinisk ernæring ved Universitetet i Oslo.

Les også: Sukker og fett farlig kombinasjon for lavkarboslankere

Lavkarbokosthold og mye fett kan være en slankemetode som fungerer, men overlege Retterstøl advarer nå om at kan bli såkalt «innfeite».

IKKE SKEPTISK: Lege og leder av fagrådet i «Kostreform for bedre helse», Erik Hexeberg, mener det ikke er noen grunn til å være skeptisk.

– Hvis du føler at lavkarbo passer for deg, så ikke la deg lure helt. Du kan godt ha utviklet høye verdier av kolesterol og ting som er skadelig for hjertet ditt, uten å merke noen ting. Du kan faktisk føle deg bedre – men være «innfeit».

– Ingen grunn til å være skeptisk

Lege og leder av fagrådet i «Kostreform for bedre helse», Erik Hexeberg, mener det ikke er noen grunn til å være skeptisk.

Hans kone Sofie Hexeberg har solgt over 100.000 bøker om hvordan man kan bli frisk av å spise lavkarbo, og sammen driver de Dr. Hexebergs klinikk i Sandvika.

– Det vi ser, ganske systematisk, er at over litt tid får vi en endring som er gunstig på kolesterolet. Vi ser at det gode kolesterolet går opp, og at fettstoffene vi kaller triglyserider går ned, sier Hexeberg til TV 2.

Langtidseffekten

Siden 1970 er antallet personer som dør av hjerteinfarkt og karlidelser redusert med 70 prosent i Norge. I samme tidsrom har man også godt over til et kosthold med mindre fett.

Les også: Matprodusenter kan ikke lure deg lenger

Spørsmålet er hva slags effekt det vil ha at et folk propper i seg fett – om fenomenet fortsetter.

– Hvis denne trenden fortsetter er det et gigantisk eksperiment som vi dessverre allerede vet resultatet av – flere hjerteinfarkter, og flere slag, advarer Retterstøl.

Lavkarbolege Hexeberg ser stikk motsatt på det:

– Det virkelig store eksperimentet man har gjort er jo å redusere på fettmengden. Det eksperimentet har ført til at vi har en eksplosjon av fedme. Og hvis man også ser på hvilken epidemi vi har av diabetes, så må man på en måte spørre seg om det store eksperimentet med å redusere på fettinntaket, var riktig, sier Hexeberg.