Dette er noen  av matvarene som inneholder den farlige palmeoljen.  (Foto: Stine Raste Amundsen)
Dette er noen av matvarene som inneholder den farlige palmeoljen. (Foto: Stine Raste Amundsen)

Disse matvarene skjuler skummel palmeolje

Oljen kamufleres som «vegetabilsk fett», og er farlig for både kroppen og miljøet.

Det antas at palmeolje finnes i om lag ti prosent av alle dagligvarer.

Tidligere inneholdt en rekke matvarer transfett, men etter at det ble klart hvor skadelig dette fettet var, sluttet mange produsenter med transfett i matproduksjon.

Nå har matvareprodusentene erstattet transfettet med skadelig palmeolje, og det byr på flere problemer.

Les mer: Disse matoljene skal du bruke

Les også:Lag ditt eget julegodter

Helseskadelig

– Hele 45 prosent av fettsyrene i palmeolje er palmitinsyre. Palmitinsyre er en av de mest kolesterol-økende fettsyrer vi har, sier Helen Engelstad Kalem, klinisk ernæringsfysiolog og studieleder i ernæring ved Bjørknes Høyskole. Hun skjønner ikke hvorfor matindustrien må importere og bruke planteoljen i mat de fleste av oss spiser daglig.

– Jeg ser ikke poenget med å bruke en helsefarlig olje som palmeolje, når den enkelt kan byttes ut med andre, sunnere vegetabilske oljer som rapsolje og solsikkeolje, fortsetter Engelstad Kvalem.

Matvareindustrien kamuflerer forekomsten av palmeolje ved å skrive «vegetabilsk olje» eller «vegetabilsk fett» i varedeklarasjonen.

– Dette er misvisende, og gjør det vanskelig å være forbruker. Særlig fordi det til nå ikke har blitt stilt noen krav til korrekt merking av mat, mener Engelstad Kvalem.

Les også: Mangel på vitamin D kan føre til økt risiko for kreft

Et miljøproblem

Norge importerer rundt 15 tusen tonn palmeolje årlig, og ved siden av matproduksjon brukes den også til kosmetikk og biodrivstoff.

I tillegg til å være en usunn vegetabilsk olje som øker kolesterolet, fører palmeoljeproduksjonen til store ødeleggelser av regnskogene i Asia, særlig i Malaysia og Indonesia.

– Industrien gjør at regnskogen forsvinner på grunn av brenning og nedhugging. Den frodige regnskogen med mangfoldig dyreliv må vike plass for store palmeoljeplantasjer, og det er trist, sier leder i Regnskogfondet, Lars Løvold

– Alle bør jo ta vare på regnskogen.

Les også: Hvordan ta det riktige vaksine-valget

Ikke ett fett

Mange tar det for gitt at vegetabilske oljer er sunne, uansett hvilken plante de stammer fra, men dette er ikke tilfelle.

– Fettsyresammensetningen i palmeolje gir en sterk økning av det uheldige LDL-kolesterolet. Det finnes mange andre og sunnere alternativer som produsentene kan bruke framfor denne, sier professor i ernæring ved Universitetet i Oslo, Christian A. Drevon.

Soya-,raps-, oliven- og solsikkeolje er eksempler på mye sunnere oljer enn palmeolje.

Les også: Supermat: Start morgenen med en super smoothie

Skjerper seg

Etter økt press fra media den siste tiden velger flere og flere produsenter nå å fjerne palmeolje fra sine produkter.

Mills har nå gått ut og informert om at de fra og med januar neste år skal erstatte all palmeolje i sine produkter med andre vegetabilske oljer.

– Dette er gode nyheter, og jeg håper at flere produsenter nå vil følge Mills' eksempel, sier leder i Regnskogfondet Lars Løvold.

– Også Toro vil i 2012 bli helt fri for palmeolje, lover direktør for mattrygghet i Toro, Ragnar Berger.

Les også: Dette bør du tenke på før du kjøper ski til barna

Disse matvarene inneholder palmeolje:

  • Nugatti
  • Cheese Doodles fra OLW
  • Diverese brune sauser fra Toro
  • Old El Paso Tortillas
  • Old El Paso Cheddar Dip mix
  • Vita Hjertego' Margarin
  • Brelett
  • Mr.Lee-nudler
  • Vestlandslefsa
  • Nestlé barnemat
  • "Nå" Pizza- og paideig fra Tine
  • Maarud Peanøtter
  • Polly Peanøtter
  • Kims Micropopcorn
  • Kaptein-kjeks
  • FOX
  • Knorr Bérnaisesaus
  • Pringles
  • Mills Peanøttsmør
  • Safari-kjeks