Kongeparet og Totland
Kongeparet og Totland

– Sterkt å se kongen gråte

Kongehusekspert Kjell Arne Totland oppsummerer 2011 for vårt kongepar.

Kongeåret 2011 har vært innholdsrikt både i Norge og i resten av Europa. Bryllup, graviditet og en god porsjon skandaler er fasit når dette året går mot slutten.

Kongehusekspert og hoffreporter, Kjell Arne Totland, har oppsummert året som har gått i de kongelige kretser for «God kveld Norge», og har i løpet av romjulen snakket om de viktigste hendelsene fra året som har gått.

Les også:Kongeekspert: – Skulle ønske Märtha var mer prinsesse

Totland har over 20 år bak seg som hoffreporter, og har dekker 23 kongelige bryllup, samtlige av kongeparets statsbesøk i utlandet, samt reist over hele verden med kronprinspar og prinsesser.

I dag oppsummerer vi året som har gått for Kongeparet.

Spesielt år

– Det har vært et veldig spesielt år for kongeparet, særlig på grunn av det som skjedde 22. juli, sier Totland.

Han tror terroren som rammet Norge, vil bli et av temaene under kongens nyttårstale som vises på TV2 i kveld klokka 19.30.

Les også:– Hoffet bløffer om fødselsterminen

Som alle andre nordmenn, ble også vår kongefamilie knust av det som skjedde i regjeringskvartalet og på Utøya. Og da nyheten om tragedien kom, slapp kongefamilien, som da var på ferie, alt de hadde i hendene og fortet seg tilbake til Oslo for å dele sorgen med folket.

– Det var sterkt å se både den yngre og den eldre generasjonen i kongefamilien ta del i folkets sorg. Vi så at både Kongen og Dronningen gråt med sitt folk og det er ikke ofte man ser, påpeker Totland.

Sterke bilder

Bildene av dronning Sonja og kong Harald som satt på første benk i Domkirken og gråt, gjorde uutslettelig inntrykk både på nordmenn og folk i utlandet.

– Jeg tror det er veldig viktig å vise den siden av seg selv. Det er flott at vi har en konge som er så sterk at han viser følelser og sin medfølelse med sitt folk. Jeg tror det var en lindring for dem som opplevde stor sorg og smerte, sier Totland.

Les også:Kronprins Haakon lar seg inspirere av Desmond Tutu

Han trekker også frem kongens tale under den nasjonale minnemarkeringen i Oslo Spektrum 21. august.

– Det er vel den beste talen hans Majestet noen gang har holdt, samtidig som han så tydelig viste følelser. Det var veldig vakkert da han sa at han snakket til oss både som far, bestefar og ektemann, men også som landets konge.

Snart 75 år

Heldigvis var det ikke bare tragedier som fikk prege 2011 for kongeparet. De har som vanlig gjort sine kongelige plikter og representert Norge både i inn og utland.

– Det står enorm respekt av den jobben de gjør. Vi skal huske på at dette er en mann og en kvinne som begge fyller 75 år til neste år, sier Totland, som derfor er imponert over at kongeparet fremdeles ofte er ute, samt møter folket og drar på krevende statsbesøk over hele verden.

Les også:– Kate blir tatt bedre vare på enn Diana

– Og stadig vekk blir utenlandske journalister forbauset over hvor ungdommelig dronningen vår er. Jeg husker jeg møtte en reporter i år som trodde dronningen måtte være rundt 50, og han ble sjokkert da han fikk høre at hun nok var 24 år eldre, humrer Totland, som har et håp for neste år da kongeparet fyller 75 år.

– Jeg håper de skal feires stort.