topp
topp

Denne svindelhunden har kostet Jeanette 16.000 kr

Pomeranianvalpen var gratis og skulle sendes fra Svalbard. Pengene gikk til afrikanske svindlere i Kamerun.

Tilbake på Stordal på utsiden av Ålesund sitter Jeanette Dyrkorn Alne igjen uten hund. Pengene hun har betalt inn vil hun nok aldri se noe til.

– Etter hvert begynte det å bli veldig mye penger, sier hun til TV 2 hjelper deg.

Da hun kontaktet TV 2 hjelper deg hadde hun allerede ført over 16.000 til svindlerne i løpet av bare noen få dager.

Svindlerne ville ha ytterligere 6000,- før varsellampene for alvor begynte å blinke.

– Jeg har en vond følelse i magen nå, sier 20-åringen.

Siden hun oppdaget svindelen har telefonen hennes ringt i ett fra svindlerne som vil at hun overfører mer. Hun har også mottatt e-poster hun opplever som truende.

Nå vil hun advare andre mot å gå i samme fella.

Se også: TV 2 hjelper deg møtte dyresvindler på nettkafe i Kamerun

Se også: Disse chihuahuaene er «ubrukelige»

Se også: Hundeeier føler seg lurt av oppdretter

Sendes fra Longyearbyen

Svindelen startet for to uker siden, da Jeanette svarte på en annonse på rubrikksiden hundemarket.no.

case
case

Hunden var gratis, og var en av tre valper eieren ville gi bort. Eieren opplyste om at ho var en dansk forsker som jobbet på Longyearbyen. Hun ba Jeanette svare på en rekke spørsmål om seg selv og om hvordan hunden ville få det hos henne.

– Ho sa vi virket som hyggelige folk, og var glad for at vi ville ha hunden, sier Jeanette til TV 2 hjelper deg.

Penger via Western Union

Kort tid etter skulle forskeren på Svalbard sende valpen med fly til Oslo. Dette kostet 2000,- og ble ordnet av et selskap som kalte seg Pets Cargo, som også var de som skulle ha pengene. Alle pengene ble overført via Western Union og selskapets regnskapsfører i Kamerun. Alle utgifter ville bli tilbakebetalt når hunden var på plass.

Les også: Cecilies hund stakk fra kennelen – fikk beskjed etter fire dager

Etter å ha betalt fraktpengene, fikk 20-åringen beskjed om at hunden måtte ha flyforsikring. Dette kostet ytterligere 3000 kroner. Etter dette begynte summene å balle seg på.

Den 7. desember fikk Jeanette mail fra Pets Caro om at hunden hadde fått rabies og sto i karantene på Gardermoen. Ved å overføre 4000,- ville hunden bli sendt videre raskere.

Den siste overføringen var en såkalt «City Permit». Den kostet hele 7000 kroner og skulle dekke kostnadene med å få hunden til Ålesund. Denne ble betalt den 13. desember.

– Om jeg ikke betalte dette ville hunden sendes tilbake til Oslo sa de, forklarer Jeanette til TV 2 hjelper deg.

Da den siste overføringen var gjennomført, begynte Jeanette å bli nervøs og skrev til selskapet at hun håpet dette var den siste pengeoverføringen.

Og det er ikke rart. De 16.000 kronene var egne oppsparte penger og lån fra venner.

Ville ha mer

Les også: Rundlurt nordmann kjøpte løve på nettet

Men 16.000 var ikke nok for svindlerne. De skrev at hunden nå var på vei, og at de ville tilbakebetale Jeanette utleggene hun hadde hatt. For å ordne dette trengte de 6000 kroner til. Dette var fordi de ikke kunne tilbakebetale mindre enn 20.000,- pga. bankregler.

Da fikk Jeanette nok og kontaktet TV 2 hjelper deg og Økokrim. Her fikk hun bekreftet den vonde følelsen.

– Dette er en typisk svindelsak. Hunden er gratis, kunden må betale frakten og det oppstår etter hvert komplikasjoner som krever nye betalinger, sier Anne Dybo, rådgiver hos Økokrim til TV 2 hjelper deg.

Klassisk svindel

Etter å ha sett på saken, konkluderer Dybo raskt med at 20-åringen har blitt svindlet. Svindelen inneholder alle de typiske elementene som bør få potensielle hundekjøpere til å vike unna. Dukker ord som Western Union, Kamerun og Svalbard opp i en og samme annonse bør man holde seg langt unna.

dokumenter
dokumenter

TV 2 hjelper deg har tidligere skrevet saker om norske hundekjøpere som går i denne fellen til kamerunske hundesvindlere.

Se også: Veronica betalte 2500 kroner for oppdiktet hund

Hvorfor svindlerne nå har begynt å bruke Svalbard som avsenderland, har ikke Dybo noe godt svar på.

Tapte penger og trusler

Etter å ha kontaktet TV 2 hjelper deg og Økokrim, varslet Jeanette svindlerne om hun ikke vil overføre mer penger, og at hun vil ha pengene sine tilbake.

Da begynte bakmennene å ringe på telefonen.

– De har prøvd å ringe meg veldig, veldig mange ganger nå i dag, sier Jeanette. Hun har også mottatt e-poster som hun opplever som truende.

Dette kommer ikke overraskende på Økokrim. De siste årene har svindlerne blitt stadig tøffere, og kommer med trusler slik at offeret ikke tør annet enn å betale. Økokrim har nå bedt Jeanette kutte all kontakt med svindlerne.

– Det har aldri skjedd at noen har fått igjen pengene sine etter en slik svindel. Grunnen til det er enkel. Pengene settes inn på en Western Union-filial, og to minutter senere så blir de tatt ut av bakmennene i Afrika, og er borte.

– Det er grusomt. Vi var ute etter å få en hund til å ha her hos oss. Sitter med en veldig ekkel følelse, sier Jeanette til TV 2 hjelper deg.

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter