USIKKERT: Om du kobler deg opp på nett på en kafé må du gå ut ifra at folk kan se hva du driver med.  (Foto: Erlend Aas)
USIKKERT: Om du kobler deg opp på nett på en kafé må du gå ut ifra at folk kan se hva du driver med. (Foto: Erlend Aas)

Med kun fire tastetrykk kan hvem som helst komme seg inn på din Facebookprofil

Logger du deg inn på et åpent nettverk kan du rett og slett gå ut ifra at alle andre ser hva du gjør.

– Det tar en hacker omtrent 10-20 sekunder og tre til fire tastetrykk å komme seg inn på din Facebookprofil hvis du sitter på kafé, sier Tommy Gulliksen.

Med lommeboka utenpå buksa

Gulliksen er journalist og har laget en dokumentarserie om datakriminalitet.

I dokumetarserien på VGNett sier en av hackerne:

«Hadde du gått med lommeboka utenpå buksa? Det er nemlig det du gjør når du kobler deg til et tråløst nettverk uten sikring.»

Hvor enkelt er det egentlig?

Veldig enkelt, ifølge Gulliksen.

– Er du i nærheten av en som ønsker å ta seg inn i din private digitale sfære så er det veldig enkelt. Skremmende enkelt, sier Gulliksen til God morgen Norge.

Slik unngår du at mobilen din blir hacket

«Alle» kan være hackere

Ifølge eksperten nytter det ikke å være oppmerksom. Hackerne er ingen ensartet gruppe. Det er ulike typer med ulike agendaer.

– Noen gjør det fordi de vil gjøre samfunnet til et bedre sted å være. Noen gjør det for egen vinning. Noen fordi det er gøy. Noen er nysgjerrig og ønsker å bli flinkere. Dette er mennesker med god innsikt og de har en lidenskap for informasjonsteknologi, forteller Gulliksen.

Sitter du på kafé og surfer på et åpent nettverk, kan det sitte et menneske på samme kafé med sin mobiltelefon og se akkurat hva du gjør.

– Det er umulig å oppdage, sier han.

Tok over Facebookprofilen

GROVT: En hacker har tatt seg inn på Bjørn Johan Muris profiler og utgitt seg for å være den unge artisten ovenfor yngre jenter. Muri fortviler over forholdene og synes det er trist at flere jenter nå har blitt lurt
GROVT: En hacker har tatt seg inn på Bjørn Johan Muris profiler og utgitt seg for å være den unge artisten ovenfor yngre jenter. Muri fortviler over forholdene og synes det er trist at flere jenter nå har blitt lurt

Tenåringsidolet Bjørn Johan Muri fikk smertelig erfare hvor fort dette kan skje da noen hacket seg inn på artistens private profiler.

En hacker har brutt seg inn på artistens nettverk, og benyttet situasjonen på det groveste.

– En person har trolig overvåket meg på nett. Så har han hacket seg inn og tatt over min private Facebook-profil, Twitterprofil, fansiden og mail. Han har byttet passord og kastet ut administratorer så jeg ikke lenger har tilangt til noen av sidene, forteller Muri til God kveld Norge.

Lurte unge jenter

Hackeren har deretter utnyttet Bjørn Johans identitet til å lure yngre jenter.

– Han har lagt til flere unge jenter med min profil, sendt dem private bilder av meg som jeg har hatt på min data, for å overbevise dem om at han er meg og deretter bedt dem om å sende bilder av seg selv og slike ting, sier Muri til God kveld Norge.

Les også: Jakten-paret møttes på Facebook

Er du en av dem som bruker samme passord overalt? Praktisk? Ja. Lurt. Ikke så veldig... En gedigen tabbe sikkerhetsmessig. Hackeren angriper den tjenesten som har svakest sikkerhet. Klarer en hacker først å finne passordet ditt til én tjeneste, og du bruker samme passord overalt...  (Foto: Illustrasjonsfoto)
Er du en av dem som bruker samme passord overalt? Praktisk? Ja. Lurt. Ikke så veldig... En gedigen tabbe sikkerhetsmessig. Hackeren angriper den tjenesten som har svakest sikkerhet. Klarer en hacker først å finne passordet ditt til én tjeneste, og du bruker samme passord overalt... (Foto: Illustrasjonsfoto)

Blir lurt på Facebook

På 24 timer registrerer Facebook mer enn en milliard innlogginger. Mer oppsiktsvekkende er det kanskje at 600 000 av disse er hackere på jakt etter sensitiv informasjon. Langt fra alle lykkes, men noen gjør det.

Ofte greier hackerne å få tilgang til brukernes profiler. Det er da vanlig at de utnytter brukernes innflytelse på venner, og «lurer» dem til å kjøpe ting, eller gi bort sensitiv informasjon om seg selv, skriver Telegraph.

Vennene tror nemlig sjelden at man har onde hensikter.

Et sjansespill

Mange påstår at man er sikrere med en Mac eller en iPad enn med en pc, men ifølge Gulliksen er det en myte.

– Så lenge du kobler deg på andres nettverk er det det samme som å – i gamle dager – ta en fasttelefon uten å vite hvem som lytter i biapparatene. Den sjansen tar du hver eneste gang du logger deg på et åpent nettverk, forklarer han.

Er du trygg?

Så hva kan hver og en av oss gjøre for å bli litt sikrere?

Gulliksen mener vi rett og slett må endre måten å tenke på.

– På nett må du oppføre deg som i samfunnet ellers. Du må hele tiden spørre deg selv: Er dette trygt?

Sitter vi på nettkafé mener Gulliksen vi rett og slett bare må gå ut ifra at andre kan se det vi gjør.

MOBILTRUSSELEN: Smarttelefoner er et fast invetar på kafeer. Uærlige kafegjester kan bruke telefonen til å hacke deg som har logget deg på et felles nettverk.  (Foto: illustrasjonsfoto)
MOBILTRUSSELEN: Smarttelefoner er et fast invetar på kafeer. Uærlige kafegjester kan bruke telefonen til å hacke deg som har logget deg på et felles nettverk. (Foto: illustrasjonsfoto)

Ta forholdsregler

  • Ha et passord på nettverket ditt hjemme. Har du et åpent nettverk kan naboer og forbipasserende se hva du gjør – selv om gardinene er trukket for.
  • Lag unike passord. Lag for eksempel en frase eller en sangstrofe. Legg til tall, tegn, store og små bokstaver.
  • Ikke ha samme passord for Facebook, Twitter, mail og andre kontoer. Klarer en hacker først å finne passordet ditt til en tjeneste, og du bruker samme passord overalt... Ja, da sier resten seg selv.
  • Vær kritisk til aktiviteten på nett. Lokkes det med en konkurranse hvor man må gi fra seg passord eller brukerinformasjon – dropp det!
  • Tenk gjennom om du har informasjon som kan misbrukes. Har du passord, kredittkortinformasjon og e-poster som ikke bør spres. Ikke bruk e-posten som lagringssted.
  • Ikke alltid vær pålogget. Logg ut når du ikke bruker tjenesten for å være litt sikrere.

Slik husker du dine koder og passord

Her testes Signes hukommelse på direkten