HEDRER MED ROSER: Smedene Tone Mørk Karlsrud og Tobbe Malm får inn jernroser fra kolleger verden over til minneskulpturen. I november besøkte AUFs Eskil Pedersen og Silje Grytten smedverkstedet, der de laget hver sin jernrose. (Foto: Montasje)
HEDRER MED ROSER: Smedene Tone Mørk Karlsrud og Tobbe Malm får inn jernroser fra kolleger verden over til minneskulpturen. I november besøkte AUFs Eskil Pedersen og Silje Grytten smedverkstedet, der de laget hver sin jernrose. (Foto: Montasje)

Minnes terrorofrene med jernroser fra hele verden

Smeder fra Oslo bygger 22/7-monument som kan bli plassert i hovedstaden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra hele verden sendes det jernroser til smedene Tobbe Malm og Tone Mørk Karlsrud i Oslo, som bygger et jernrosemonument til ofrene for terroren 22. juli.

Bidraget fra amerikanske Wade Brooks.
– Opp til 70 bidrag har kommet inn hittil, og flere er underveis i posten, fra USA, Sverige, Danmark, Finland, Island, Mexico og Irland, forteller paret til tv2.no.

Inspirert av rosetog

De fikk ideen til prosjektet da hele Oslo sentrum ble fylt av roser i dagene etter at terroren hadde funnet sted, og lanserte prosjektet under en smedfestival i Odda.

I løpet av denne tiden har prosjektet vokst seg til å bli langt større enn de kunne forestille seg, sier de.

Bidraget fra tyske Thomas Unger.

– Vi hadde satt 31. desember som sluttdato, men fortsetter denne prosessen over nyttår, sier Malm til tv2.no.

Den irske smeden Gerard Loughran er blant bidragsyterne som reagerte umiddelbart da paret fra Oslo spurte sine kolleger verden over om å bidra.

– Vi nølte ikke da vi ble spurt, sier Loughran til avisen Independent.

Overlevende og pårørende har tatt svært godt imot dette prosjektet, og flere har vært innom smedparet for å lage sine jernroser, blant dem også AUF-erne Eskil Pedersen og Silje Grytten.

Irske Eric O'Neills bidrag, der han bruker et gevær som plattform for sin jernrose.

Formet rose av våpen

Karlsrud sier det gjør henne ydmyk å lese alle brevene som har fulgt med jernrosene fra utenlandske kolleger.

De uttrykker sterk medfølelse med ofrene for terroren, og hyller samtidig hvordan nordmenn brukte rosen som et symbol da nasjonen var i sjokk og sorg.

– Roser er et sterkt symbol på samhold og kjærlighet, så det var helt naturlig å bruke roser for å reflektere over det som skjedde i Oslos gater i dagene etter terroren, sier hun til tv2.no.

Rosebidraget fra Kunstschlosserei Gassner i Salzburg, Østerrike.

Et godt eksempel på engasjementet som smedaksjonen har utløst, er historien om den irske smeden som henvendte seg til det lokale politiet for å få hjelp.

Eric O'Neill skriver på parets Facebookside «Iron Rose for Norway» at politiet ga ham kasserte våpen som han brukte i sitt arbeid.

Smeden mener dette er den ypperste måten å ødelegge et våpen på.

Vil ha stillerom

Paret forteller at de er i dialog med Oslos ordfører Fabian Stang og kulturminister Anniken Huitfeldt om hvor monumentet skal plasseres.

Smedparets modell av hvordan de ser for seg minnestedet.

– Vår idé er å bygge et stillerom i Oslo, sier Tobbe Malm om installasjonen som skal bestå av flere «øyer» av granitt, der selve rosemonumentet skal stå i sentrum.

Monumentet «den evige rose», som skal være formet som en jordklode, er tenkt å være fem meter høyt.

Jordkloden skal være et uttrykk både for det globale engasjementet fra smedene og samholdet som ble vist i Norge etter terroraksjonen.

BILDESERIE: Hele Norge minnes ofrene fra Oslo og Utøya