FÅR STATSBORGERSKAP: Rayna Hussein (6), og tusenvis av andre barn får statsborgerskap i gave fra den norske staten. (Foto: Bjørn Roger Breivik/TV 2)
FÅR STATSBORGERSKAP: Rayna Hussein (6), og tusenvis av andre barn får statsborgerskap i gave fra den norske staten. (Foto: Bjørn Roger Breivik/TV 2)

Rayna får statsborgerskap i julegave

Flere skal få bli nordmenn.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

ENDELIG: Pappa Dara Hussein har bodd i Norge i 13 år. Endelig kan barna hans Rayna (6) og Mir (17) bli norske statsborgere. (Foto: Bjørn Roger Breivik/TV 2)

Tusenvis av flyktningebarn har i mange år blitt nektet norsk statsborgerskap fordi foreldrene ikke har gode nok identitetspapirer. Nå endrer regjeringen regelverket slik at barna får norsk pass.

For å få norsk statsborgerskap må søkerens identitet være klarlagt.

– Det er den beste julegaven

I dag får mange barn avslag på statsborgerskap fordi en eller begge foreldrene har uklar identitet.

LES OGSÅ: Søstre kan få norsk statsborgerskap i julegave

Nå gjør regjeringen endringer i statsborgerforskriften slik at flere personer som er født i Norge eller som har kommet til Norge i ung alder kan bli norske statsborgere.

Familien Hussein fra Irak er en av de som jubler. Faren Dana har bodd 13 år i Norge. Endelig kan barna hans bli norske.

– Det er den beste julegaven vi kunne få, sier Dana.

I oktober kunne TV 2 fortelle at drøyt 4500 mennesker i Norge ikke får statsborgerskap på grunn av uklare ID-papirer.

900 barn fikk avslag

– De aller fleste av disse har hjemlandets pass. De har også dokumenter fra hjemlandet som sannsynliggjør identiteten, men kravet er de må dokumentere identiteten, sa rådgiver Jon Ole Martinsen i Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF) til TV 2 i oktober. Han har vært en av de sterkeste pådriverne for å få til en endring.

Saken fortsetter under bildet

GAVE I SEKKEN: Audun Lysbakken kan nå glede flere tusen barn med at de nå kan bli norske statsborgere. (Foto: Bjørn Roger Breivik)

Og torsdag kunne inkluderingsminister Audun Lysbakken fortelle at han endrer regelverket.

– Som barne- og inkluderingsminister er jeg glad for at flere barn og unge med tilknytning til Norge nå kan bli norske statsborgere. Statsborgerskapet gir fulle rettigheter i Norge og bidrar til at innvandrere og deres barn får sterkere tilhørighet til Norge, sier Audun Lysbakken til TV2.

LES OGSÅ: 11.200 ble norske statsborgerskap i 2010

De nye reglene gjør at flere grupper vil kunne bli norske statsborgere. Dette gjelder barn som er født i Norge eller som har en forelder med klarlagt identitet. Det gjelder også personer som har kommet til Norge i ung alder og som har hatt opphold her i fem eller ti år.

Bare i fjor var det 900 barn som fikk avslag på søknad om norsk pass.

– Nå er det en haug med unger som føler seg norske og som på alle måter er norske, bortsett fra at de ikke har statsborgerskapet, sier stortingsrepresentant Heikki Holmås fra SV.

LES OGSÅ: 4000 fikk nei til statsborgerskap

Også han har i flere år kjempet for å endre forskriften.

Trer i kraft våren 2012

Regjeringen tar sikte på at endringene i statsborgerforskriften trer i kraft våren 2012.

For 17 åringen Mir Hussein betyr julegaven fra regjeringen en tryggere fremtid.

– Jeg har masse planer som jeg ikke kunne gjøre uten norsk statsborgerskap. Nå som jeg får det skal jeg velge en av dem. Det er bra for meg. Og bra for fremtiden min, sier Mir.

HAR STORE PLANER: Mir Hussein har store planer som han nå kan sette i verk når han får norsk statsborgerskap. (Foto: Bjørn Roger Breivik/TV 2)