Ibba (Foto: Guttorm Lende/)
Ibba (Foto: Guttorm Lende/)

Landslagssjefen om «Ibba»: – Han er på et internasjonalt toppnivå

Abdurahim «Ibba» Laajaab må storspille om Norge skal ryste Spania.

Se Spania - Norge på tv2sumo og TV 2 Sport kl. 17.00

Norge står overfor en formidabel oppgave i åpningskampen i VM-kvalifiseringen i futsal. Spania har nemlig spilt 105 kamper på rad uten å tape, og spanjolene er ranket som verdens beste futsalnasjon. Det er seks år siden Spania sist tapte en futsalkamp etter ordinær tid.

Spania har vunnet de tre siste Europamesterskapene i futsal, og alle spillerne på det spanske landslaget er heltids futsalproffer.

Den spanske troppen domineres av spillere fra topplagene Barcelona og Inter Movistar. Det er med andre ord duket for Davids kamp mot Goliat kl. 17.00 i Sarajevo.

LES: Se VM-kvalik i futsal på TV 2 Sumo og TV 2 Sport

- Kan score mot enhver motstander
Det norske landslaget må sette sin lit til at Abdurahim «Ibba» Laajaab leverer varene i kveld. Laajaab, som har scoret mål på bestilling i den hjemlige futsalserien, beskrives som Norges største futsalstjerne.

- Han er på et internasjonalt toppnivå i futsal. Han har ferdigheter som gjør at han bør kunne score mål mot enhver motstander. Ibba er viktig fordi han er den spilleren som klarest representerer en individuell utfordring for motstanderlagene, sier landslagstrener Esten O. Sæther.

Se målkavalkade med Ibba i videovinduet øverst

Norge er ranket som nummer 58 i verden. Sæther tror det blir svært tøft å ta poeng mot Spania. I god «Drillo»-ånd anslår han sjansene for norsk poeng til to prosent.

- Spania er kanskje det landslaget i verden som har den lengste rekken uten tap. Det er et formidabelt lag. Vi skjønner jo at det ikke er her vi skal hente poengene, men det er her vi skaffer oss erfaring. Det er her vi får en pekepinn på hvor langt vårt eget spill bærer, sier Sæther.

Høyt press fra start
Landslagstreneren røper at Norge vil gå offensivt til verks mot de spanske teknikerne.

- Vi skal kjøre med høyt press. De fleste andre lag prøver å mure igjen foran eget mål, men vi skal spille vårt eget spill, sier Sæther.

Alle spillerne i den norske troppen har erfaring fra eliteserien i futsal. Flere av dem spiller også på høyt nivå utendørs. Erik Jonvik spilte for Sarpsborg 08 i Tippeligaen denne sesongen. Stian Sortevik spilte for Hønesfoss, men midtbanespilleren skal spille for Stabæk kommende sesong.

LES: Sjekk denne futsalbrassen

«Ibba» har gjort seg bemerket i Adeccoligaen. Det samme har Thomas Klaussen, som scoret ti mål for Moss i Adeccoligaen i 2010.

Vil ikke spare spillere
I tillegg til Spania skal Norge møte Bosnia og Belgia. De to beste lagene i hver pulje avanserer til playoff. Puljevinneren blir seedet, og møter et toerlag fra en annen gruppe i playoffen.

Sæther har ikke tenkt å hvile spillere med tanke på kampene mot Belgia og Bosnia - de to kampene der landslaget har realistiske sjanser til å ta poeng.

- Vi har hatt en stor diskusjon omkring akkurat det. For oss er dette et prosjekt på sett og vis. Det er en såpass stor anledning at spillerne skal få lov til å vokse på den anledningen. Det betyr mye for spillerne å få spille mot det absolutt beste laget. Det unner jeg også spillerne, sier Sæther.

Dette er Norges tropp til kvalikkampene:

Magnar Nordtun - Nidaros Futsal
Kenneth Rakvaag - Vegakameratene
Tresor Egholm - KFUM
Thomas Sæther - KFUM
Erik Jonvik - KFUM
Stian Sortevik - KFUM
Cato Valøy - KFUM
Erlend Skaga - KFUM
Abdurahim Laajaab - KFUM
Thomas Klaussen - Vegakameratene
Morten Ravlo - Vegakameratene
Esben Rashid - Holmlia
Håkon Haga - KFUM
Kristoffer Nesse Stephensen - Vadmyra

Disse kampene kan du se på tv2sumo og TV 2 Sport:

15. desember: Spania – Norge kl 17:00
16. desember: Bosnia – Norge kl 17:00
18. desember: Norge – Belgia kl 19:30