lag ditt eget godteri til jul. Enkelt og kan også være bittelitt sunt (Foto: God morgen Norge)
lag ditt eget godteri til jul. Enkelt og kan også være bittelitt sunt (Foto: God morgen Norge)

Lag ditt eget julegodter

Wenches sunnere vri på knekk, delfiakake og risboller

– Dette er julegodter laget på en to tre. Du kan sette av en time på kvelden, så har du tre varianter, sier Wenche Andersen.

Klassikeren risboller, knekk med nøtter og konfekt.

– Bare husk at hvis barna er med, må en voksen være til stede når det skal lages knekk. Når du lager karamel av sukker, blir det nemlig fryktelig varmt, sier Wenche.

Her får du oppskrifter på glutenfrie pepperkaker og lussekatter

Oppskrift på risboller

– Når du lager risboller, kan du både corn flakes og nøtter eller fullkornsris og hveteris, tipser Wenche.

Ingredienser

75 g Delfiafett, kokosfett

125 g mørk kokesjokolade

3 ss sterk kaffe

1 egg

ca 100 g melis

1 ts vaniljesukker

ca 1 1/2 l puffet ris , fiber cornflakes , hakkede nøtter, sesam , gresskarkjerner

Slik gjør du

Smelt og avkjøl kokosfettet. Smelt kokesjokoladen i kaffen.

Pisk egg og melis til eggedosis. Rør inn vaniljesukker, smeltet sjokolade og smeltet koksfett. Vend inn puffet ris eller blanding av cornflakes , nøtter og frø. Lag «boller» med hjelp av to skjeer og sett på brett kledt med matpapir. Sett kaldt natten over. Legg ristoppene i tette bokser

Denne deigen er perfekt til pepperkakehus

Oppskrift på knekk med nøtter

– Etter en times tid, skal knekken være stiv nok til å knekkes i mindre biter.

Grovknus valnøtter og stek lett / gyllen i en stekepanne uten fett. Fordel over på et bakepapirkledt stekebrett.

Smelt sukker 2-3 dl sukker til lys karamell i en stekepanne . La sukkeret smelte uten å røre i det.

Fordel det karamelliserte sukkeret over valnøtter og la stivne.

Bryt opp i mindre biter eller grov knus til krokan.

Og slik lager du hjemmelaget smør

Les også: Hvilke kaker er de sju slagene?

Oppskrift på delfiakake

– Mange har fordommer mot delfiakake, for det er mye fett og den er mektig, men mye av julematen er jo det, sier Wenche Andersen

– Den er hvertfall enkel å lage og den krever ingen steking.

Ingredienser

250 g (2 1/2 plater) mørk kokesjokolade

5 ss sterk kaffe

1 pk Delfia kokosfett (250 g)

3 egg

3 ss sukker

Ev 2 dl hakkede nøtter

Kjeks , gjerne Kornmo kjeks med fiber og frø

Kandiserte frukter, marsipan, hakkede nøtter

Slik gjør du

Kle en avlang kakeform med matpapir eller plastfilm. (Dette for at det skal være mulig å ta ut kaken av formen).

Smelt sjokoladen i kaffen. Smelt kokosfettet ved svak varme og avkjøl. (Kan smeltes i mikrobølgeovn.)

Visp eggedosis av egg og sukker. Tilsett den smeltede sjokoladen og bland godt: Sjokoladenrøren kan tilsettes hakkede nøtter.

Hell litt av røren i bunnen av formen. Legg så lagvis sjokoladerøre, kjeks og f eks kandiserte frukter og/ eller marsipan. Brukes hakkede nøtter tilsettes de i sjokoladerøren.

Sett kaken kaldt natten over.

Ved servering skjær kaken i tynne skiver. Kaken bør oppbevares kaldt og innpakket.

Les også:

Sprudlende tips til julefesten

Slik lager du årets festfrisyre

Pass deg for julebordtabbene