blogg 1(8) toppbilde
blogg 1(8) toppbilde

Endelig fikk Heidi et helt eget kjøkken

I Kjerstis prosjektblogg beskriver hun hvordan Heidis kjøkken ble laget. Se før- og etterbildene!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Les også: Disse produktene ble brukt til Heidis kjøkken

«Dette kjøkkenet er husets hjerte», var noe av det første Heidi sa til meg da jeg var på besøk for å se på oppussingsobjektet hennes.

«Det er her jeg ser på tv, her ungene gjør lekser, her jeg gjør kontorarbeid, og her vi sitter når vi har gjester. Dette er husets viktigste rom!».

blogg 1(8) kjøkkaviser

Jeg ser hva hun mener, dette rommet har absolutt noe å fortelle og det er hyggelig å være her. Men jeg ser også hva hun mener med at i iveren over å gjøre det til hennes eget kjøkken (etter at en annen dame hadde det som sitt kjøkken før henne) så har hun kanskje fylt på med litt for mye... For veggene er nesten tapetsert med avisutklipp og barnetegninger, kaktuser sloss om plassen i vinduskarmen, i lampeskjermen henger engler og en tøypapegøye, og bokhyllen truer med å sprekke dersom et lite hefte til påberoper seg rett til en plass.

På tide med litt opprydding, og på tide å gjøre kjøkkenet til «Heidis kjøkken» helt fra bunnen av.

Designer Johns dilemma

Skal John lage et fancy supermoderne hi-tech kjøkken i dette flotte rommet som så absolutt innbyr til det, eller skal han lage et hjerterom etter Heidis miljøbeviste innstilling?

blogg 1(8) kjøkkenfør
Skal vi kjøpe nytt eller skal vi bruke det som brukes kan? Det er ofte så alt for lett å kaste ut det som finnes og hente nytt på butikken. Det går ofte fortere, er ofte enklere, og man er sikrere på resultatet.

Det å reparere og tilpasse, lete etter deler med de rette målene, undersøke hva som er verdt å ta vare på, det er slett ikke alltid det enkleste. Men her velger vi denne løsningen. Heidi er en ivrig kildesorterer og hun er opptatt av gjenbruk. Hurra for Heidi!

Nye kjøkkenfronter

Så dermed beholder vi kjøkkeninnredningen. Planløsningen er god, vask/ komfyr og kjøleskap er fint plassert i forhold til hverandre og her er rikelig med benkeplass.

blogg 1(8) skapdører
Kjøkkenstammene er av god kvalitet og vil vare i mange mange år enda. Men frontene velger vi å bytte ut, samme med benkeplate, vask, armatur og noen av hvitevarene. Her er saker slitt og delvis i stykker, og John ønsker selvsagt et friskere utrykk enn de gamle profilerte eikefrontene.

De nye frontene blir dermed laget av mdf og vi freser ut hull for montering av nye hengsler. Og hadde det bare vært så enkelt... For så viser det seg at designer John Zoffmann har «fått fot» på fasettslipte og asymmetriske saker med rare vinkler, og at absolutt alt vi lager denne gangen skal ha en eller annen sådan vri over seg.

Skapdørene blir dermed levert på et snekkeri for videre behandling, de skal ikke være flate på fremsiden men tredimensjonale, fasettslipte om du vil. Til det trengs en spesiell CNC fres, slett ikke allemannseie.

blogg 1 (8) hyller

Når skapdørene så kommer tilbake til oss er det Einar og jeg som tar over. Pusse, sparkle kanter, grunne, pusse, male, pusse, male, en voldsom jobb. Ikke for å skremme altså, for det er absolutt verdt det, men tenk på at du trenger masse plass og god tørk dersom du skal male 23 fronter på forsiden, kantene og baksiden. Godt tips er bukker som du legger lekter over, plasser så skapdørene ganske tett oppå der, strålende om du har mulighet til å gå rundt på alle sidene.

Flere utradisjonelle vinkler

John har tegnet en mildt sagt utradisjonell bokhylle. For hvem har sagt at bøker må bo i firkantede rom? Eller stå pent inntil hverandre for den saks skyld? Ingen forstår egentlig hvordan byggmester Andreas får til å omsette Johns tegninger til en konkret skulptur som faktisk fungerer som hylle. Studer bildene og funder på det, hvordan han har beregnet endene på alle platene, saget vinklene og hvordan det hele er satt sammen... ganske imponerende.

blogg 1(8) bordben

Så noe rundt!

Vi skal selvsagt bygge spisebordet også, sekskantet må vite, men beina de skal være runde. Og de skal vi lage selv, ved hjelp av dreiebenk. Alle skal lage to bein hver og ingen har gjort dette før. Det viser seg å være lett å få til noe, vanskelig å få til noe riktig fint, gøy å se hvordan det blir, og selvsagt viktig å finne sin egen vri på de bena man selv har ansvar for. Heldigvis er det ingen som trenger å lage to like ting, for til DET tror jeg det trengs mer skolering. Men dreiing? Anbefales sterkt som prøvehobby.

Oransje

Enten så elsker man oransje, eller så hater man oransje. Litt gøy med en farge få er likegyldige til. Og vi,- vi elsker selvfølgelig oransje.

blogg 1(8) gulv

Vi synes helt klart det må være en fest å ha oransje benkeplate, og at det må være oppkvikkende med oransjemalt glassplate mellom overskap og underskap. Vi vet at det finnes dem som ikke er enige, men forstår overhode ikke hvorfor. Og vi tror Heidi vil like oransje. Spesielt i kombinasjon med de fine blåfargene John har valgt til skapfrontene. Sprekt? Absolutt.

Vi er henrykte over resultatet. Benkeplaten er oransje Formica laminat, varmlimt på trefiberplate. Glassveggen er herdet glass, bestilt på mål med utskårete hull for stikkontakter og festeskruer, malt av Einar.

Gulv

Heidi ønsker seg sterkt et nytt gulv og designer John vil også gjerne ha det. Valget faller på en enstavs eik, honningfarget fra Fjordal. Den er lett å legge, og den har en varm, fin farge som står godt til de andre fargene på det nye kjøkkenet.

Kildesortering

blogg 1(8) kildesort
Heidi er som sagt en ivrig og flink kildesorterer. Det til tross for at hun ikke har hatt noe egnet system for dette. Melkekartongene har vært stablet på toppen av overskapene, plast i plastposer på gulvet, glass og metall likeså og restavfallet i bøtte under vasken.

Et slikt system fungerer jo for så vidt, men har lett for å se rotete ut. Nå får hun en rekke bokser montert på enden av skapstammene, lette og praktiske å åpne og lukke og lette å tømme når de er fulle og skal til gjenvinningsstasjonen. Husk på det da,- at dersom du skal planlegge nytt kjøkken, bestem deg for et kildesorteringssystem og sett av plass til det!

Ble hun glad?

Ja, Heidi ble glad og designer John ble glad og det var gøy å overlevere kjøkkenet til henne. Alltid kjekt med en god reaksjon, så den skal du ha takk for Heidi! Vi synes alle det var moro å få fikse kjøkkenet ditt, og håper det ble det nye «husets hjerte» slik du ønsket at det skulle bli.

blogg 1(8) glade